Галушки на всі смаки: гастрофестиваль об'єднає українців у Полтаві

Пишна та гарна галушка - є гастрономічним символом Полтавщини, тож закономірно, що саме тут 9 червня вібудеться міжнародний фестиваль "Полтавська галушка".

У кожному українському селі та місті готують свої неповторні, апетитні та ароматні галушки – продукт української національної гордості в такій же мірі, як вареники.

Читай также: История украинских галушек

Галушки за старовинними рецептами 18 століття, що довгий час зберігалися у пам’яті бабусь та передавались від роду до роду як найцінніша сімейна реліквія; класична галушка з вишуканим грибним смаком, авторська галушка... На фестивалі можна буде познайомитися з давніми та сучасними рецептами приготування полтавської галушки.

На частування галушок різних смаків збирають кращі галушкові майстри та знані ресторатори Полтави. Так, майстер-клас з приготування галушки проведе легендарний Степан Галушка - майстер галушкової справи, засновник, співвласник та натхненник "Комора - перша галушкова мануфактура". А байки під смачну страву розповідатиме веселий і химерний козак-характерник Сашко Лірник.

Під час фестивалю також приготують таємну страву за прадавнім рецептом у велетенському казані. Організатори сподіваються дізнатися найсмачніші рецепти страви, побачити незвичайну подачу та презентацію галушки. Посмакувати тут можна буде і черкаським вареником. Смаколиків від крафтових виробників вистачить на всіх.

Читай также: 7 постных ужинов с Food&mood: картофельные ньокки

Особливі вітання для українців готують і заморські родичі Полтавської галушки - гарячі грузинські Хінкалі, італійські ньокки, білоруські галки та родичі з Китаю. Цікаво, що італійські «галушки» готують з рисового, мигдальної, манної, кукурудзяної, рисової муки, картоплі і печінки. А в середину білоруської галушки вдавлюється шматочок сала, що робить тісто соковитіше. Самі галушки замішують на молоці або вершках, а тому структура у них більш ніжна. Подаються галушки з супом, з м'ясом або як окрему страву зі смаженою цибулею або шкварками на топленому салі.

Свято автентичної страви покликане об'єднати гастрономічні смаки українців та власників прізвища Галушка. У день фестивалю планують зібрати до купи всіх родичів з прізвищем Галушка з усієї України та світу. На свято запрошені Галушки з Фінляндії, Італії, Канади, Болгарії, Білорусії, Швеції та інших країн.

Щоб приєднатися до святкування вирушайте в Полтаві на Іванову Гору до Білої Альтанки. Фестиваль триватиме тільки один день 9 червня з 12:00 до 20:00 години.

А якщо хочете посмакувати галушками вдома, то рецепти стануть вам у нагоді.

Рецепт полтавської галушки від Катерини Скрябіної

Тісто:

  • Борошно - 600-700 грамів
  • Кефір - 500 мл
  • Дріжджі - 10 грамів
  • Сода - ½ ч.ложки
  • Цукор - 1 ст.ложка
  • Сіль - дрібка

Підлива:

  • Куряча грудка
  • Цибуля 2 великі головки
  • Морква - 1  шт
  • Часник - 1 зубчик 
  • Сметана - 200 грамів
  • Вода - 200 мл 
  • Олія рослинна - 1 ст.ложка
  • Борошко - 1 ст.ложка
  • Сіль, перець за смаком.

Приготування:

1. У кефір кімнатної температури всипати цукор, сіль, дріжджі і соду. Добре перемішати і залишити на 20 хвилин.

2. Потім поступово додати просіяне борошно. Коли маса стане досить густою - місити руками. Тісто має бути м'яким, не липнути до рук і тримати форму. Накрити його рушником і поставити в тепле місце на півгодини.

3. Поки тісто підходить, приготувати підливу.

Куряче філе порізати на середні за величиною шматочки. Смажити на олії, поки м'ясо не побіліє. Моркву натерти на дрібній тертці, цибулю порізати кубиками. Додати до м'яса і смажити до напівготовності. Додати сметану, сіль, перець. Перемішати. Влити половину води, тушкувати 15 хвилин. У 100 мл води розвести борошно до повного розчинення, влити в підливу, помішуючи. Тушкувати ще пару хвилин і зняти з вогню.

4. З тіста сформувати кульки, трохи більше грецького горіха. Галушки готують на пару, тому можна використовувати пароварку, варити на ситі або друшляку на водяній бані.

Кульки тіста викласти на решітку на відстані одна від одної, тому що вони збільшаться мінімум удвічі. Готувати 5 хвилин. Подавати з підливою.

Простий і домашній рецепт галушки №2

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг
  • борошно – 0,5 склянки
  • цибуля – 3–4 шт.
  • сіль, перець — за смаком

Приготування:

  1. Відварюємо картоплю, воду зливаємо в окремий посуд. Добре розминаємо картоплю, потроху додаючи відвар (зовсім небагато), так щоб пюре було густим, але однорідним.
  2. Тепер можна додавати борошно.
  3. Гарно вимішуємо і формуємо валики завтовшки 3-4 см та нарізаємо їх шматочками, 5-6 см кожен.
  4. Опускаємо галушки у підсолену киплячу воду і варимо доти, доки вони не спливуть. Потім виловлюємо їх з води шумівкою.
  5. Викладаємо на тарілку і додаємо підсмажену цибулю.

До речі, пишні галушки краще подавати в найкращій опішнянській макітрі.

Смачного!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK