StArt: здорове харчування завжди в тренді

Все більше і більше людей починають замислюватися про здоровий спосіб життя і про правильне харчування, як його основу. Вчені на цьому поприщі роблять сенсаційні відкриття, щодо користі і шкоди тих чи інших продуктів, кожен дієтолог відстоює свою власну систему харчування і таким чином вимоги до продуктів та до їжі ростуть і ростуть.

Здавалося б, все добре і світ змінюється на краще. Але, прийнявши рішення харчуватися правильно, ви відразу зрозумієте, що у сучасних реаліях це складно: якісної продукції у магазинах майже немає, тому доведеться заморочитися і з пошуком натуральних продуктів і з приготуванням страв. А далеко ж не у кожного на це є час і вміння.

Сьогодні будемо говорити про перший в Україні сервіс доставки корисної авторської кухні із його засновницею – Дар'єю Дрюченко, власницею бренду StArt Мистецтво здорового харчування.

Як з’явилася думка почати власну справу?

Я щиро вірю в те, що будь-який бізнес має робитися тільки тоді, коли він дійсно цікавить самого бізнесмена. І, на мій погляд, є 2 види причин, щоб відкритись: або «Сапожник без сапог», коли сам бізнесмен чогось не має та відкриває справу, щоб це зробити, або дійсно людина просто робить те, що їй подобається. Хоча, звичайно, буває і пусте заробляння грошей, без душі (що є самим нудним, як на мене). В моєму випадку саме перший тип спрацював.

Розкажіть про  себе: як Ви прийшли до здорового способу життя?

Чотири  роки тому я почала інтенсивно займатися собою, своєю фізичною формою. Але я підійшла до цієї справи лише з одного боку – займалася спортом, але була БЕЗ нормального харчування. Нікого не здивую, сказавши, що дуже підірвала собі здоров’я шлунку.

Волею долі, на проекті «Сніданок з 1+1», де я працюю режисером, почали з’являтися рубрики з Катериною Мірімановою, яка розробила свою методику схуднення «Мінус 60 кг». Вона на своєму прикладі демонструє результати своєї ж системи. Але це був «особливий» експіріенс, тому що він далекий від здорового харчування. Суть системи: на сніданок можна їсти все що завгодно (навіть цілий торт), а продовж дня – вже виключно те, що радить Катерина.

Потім ця рубрика змінилася на  проект  «Поради дієтолога» з Оксаною Скіталінською в якості експерта. І саме вона відкрила мені очі на харчування, його особливості, норми, порції, та і взагалі на те, що вважається здоровим, а що ні. Те, що виходить в ефір – це тільки маленький шматочок від того, про що ми говоримо в реал таймі під час зйомок. І саме ці розмови зробили свою справу. Оксану Скіталінську я вважаю своїм ментором. Цей час – початок тренду здорового способу життя і правильного харчування в Україні.

В офісі каналу «1+1» кожна друга дівчинка страждала від того, що або відмовляла собі в усьому (навіть в хорошому), або їла те, що більшість вважає здоровим, або сиділа на монодієті, а були й випадки, коли дівчата взагалі нічого не їли – тільки пили воду. І в цей час я мріяла зробити сервіс доставки для всіх своїх колег, щоб це було доступно, смачно і красиво (адже я режисер, тому зовнішній вигляд важливий для мене). Вже через півтора роки ми з чоловіком почали втілювати мрію в життя.

Чи підтримали вас у цьому питанні рідні?

Щодо рідних, то ситуація дуже смішна. Вони ніколи не забороняли мені робити щось нове, але з певним гаслом: «Хочеш робити – роби, але тільки своїми силами». Такий підхід і набивав шишки, і збагачував досвідом. У моїх батьків також бізнес продовольчий, але дуже далекий від здорового харчування. І зрозуміти нас, з дієтичним підходом, їм було дуже не просто. Одного разу я вирішила дати на пробу декілька страв моєму батькові, реакція була дивна. Він не очікував, що зі звичних йому продуктів можна отримати дієтичне, але повноцінне харчування і бути ситим.

Моя мамочка – це показовий приклад для мене, тому її думка мега важлива. Вона, як людина з досвідом в цій галузі, куштує і кожного разу намагається вгадати які інгредієнти  всередині. А потім дивується, як ми вигадуємо страви, і неодмінно пишається нами.

Який зміст особисто Ви вкладаєте у поняття «здорове харчування»? Адже у наш час з цього приводу точаться суперечки не тільки між звичайними людьми, а й між відомими дієтологами.

Здорове харчування для нас – це можливість їсти повноцінно, смачно, ситно і доступно.

Це не відмова від чогось, або обмеження, НІ! Це спосіб життя, в якому ти харчуєшся повноцінно і робиш це постійно. Ми використовуємо основні закони приготування страв: варені, запечені, страви гриль, або термообробка на сухій пательні. Ми все готуємо з-під ножа, тому все тільки свіже. Все це дає можливість зберегти максимальну користь та властивості продуктів.

Здорове або збалансоване харчування – це як ягода, яка з часом стає все смачнішою. Наприклад, зелений виноград: спочатку він кислуватий, потім дозріває, стає солодким. Згодом, м`який виноград або в`ялений (родзинки) відкриває інші свої нотки смаку. А потім з цього винограду роблять вино, яке з часом набуває яскравих і неочікуваних  барв в післясмаку.

Як довго ви працюєте у цьому напрямку і з якими проблемами зіткнулися, розпочинаючи власний стартап?

Відкрили сервіс доставки ще 1 грудня 2015 року, і перша поява – це фестиваль «BestFoodFest». Саме там ми вперше заявили про себе. Там біля нас був ажіотаж! По-перше, ми «збожеволіли» і вирішили показати майже повне меню для тих, хто худне, а це близько 30 страв! По-друге, Оксана Скіталінська безкоштовно робила заміри, зважувала, давала рекомендації людям, хто цікавився нами. До нас підходили і питали скільки ми вже на «ринку», чи можна купити франшизу, а ми, очманілі, казали, що «з сьогоднішнього дня»…

Потім був фестиваль «BestWomen`sFest». Там було все скромніше, але не менш успішно. На такому фестивальному початку і StArt-анули. А вже з 18 липня 2016 відкрили двері для тих, хто хоче подивитись на нас наживо, почастувати страви на місці, або забрати з собою. А ще – замовити в якості обіду для цілих колективів.

Однозначно, будь-який стартап не дається легко. Труднощі, проблеми, непорозуміння спіткають нас весь час, адже на те ми і «стартапери». Починаючи від документації, яка забирає чимало часу, закінчуючи коштами, яких весь час бракує для розвитку. Це тільки зі сторони здається, що все легко і просто, а в реалії – це робота без вихідних, думки тільки в одному напрямку, дзвінки, спілкування, пошук клієнтів, і робота, робота, робота…

Хто готує страви і де це відбувається?

У нас невелика команда – є тільки шеф-кухар, з яким ми весь час експериментуємо, намагаємось знайти нові форми, можливості, смаки, тощо. Тому, насправді, майже все меню у нас абсолютно авторської дієтичної кухні. І це дуже важливо.

Знаходимося ми по вул. Дмитра Луценка,14, ЖК Британський Квартал. Це невеличкий foodroom, де у нас відкрита кухня для всіх, хто хоче поспостерігати за процесом приготування, поспілкуватися і смачно поїсти. Ми продовжуємо робити доставки по Києву, співпрацюємо з “Eda.ua” та “ Ekipazh-service.com.ua”, які також харчуються з нами.

Які вимоги ставите до продуктів, з яких готуються страви?

Продукти – це складне питання. Адже ніколи не зупинишся на одному постачальникові, поки не спробуєш безліч. Ми самі, як господарі своєї справи, обираємо і підбираємо продукти. Домовляємось з фермерами, які спеціально під нас залишають продукцію. Знайомимося з людьми, які продають овочі/фрукти, які також відбирають товар спеціально для нас, і роблять знижки за постійність. Тому, це питання, яке не вирішується одним днем, а тільки часом і постійною співпрацею.

Хто саме користується сервісом здорового харчування? Якими словами можна описати портрет вашого постійного клієнта?

Нашим сервісом користуються як молоді люди, які бажають харчуватися здорово, так і більш старші, які довіряють, бачачи на власні очі процес і смакують наші страви. Звичайно ж, є і постійні клієнти, які показують дуже хороший результат по схудненню та налагодженню здоров`я. Це не обов`язково жінки, до речі. Серед наших відвідувачів дуже багато чоловіків. Що ще раз доводить, що харчуватися здорово – це ситно. Є фітнес зал «Фактура», що на Щекавицькій, який починає день зі свіжої доставки нашого харчування. Серед їх клієнтів Валентина Хамайко, ведуча ранкового шоу «Сніданок з 1+1. Вихідний», яка за 3 тижні повернула собі кубики пресу з нашим харчуванням. І, безумовно, цілі офіси, які мають особливості (веганство, вегетаріанство, цукровий діабет, тощо) і бажання їсти здорово.

Наш клієнт – це людина, яка чітко вирішила для себе, що вона:

- любить себе, і готова відкоригувати своє харчування;

- йде до своєї мети;

- любить смачно поїсти;

- вітає оригінальність смаку.

Як люди дізнаються про ваш сервіс?

Про нас можна дізнатись зі сторінки в Facebook, Instagram, на нашому сайті і по «сарафанному» радіо. А також безпосередньо за телефонами +38098 055 7373 та +38093 135 7373.

А чому у вас немає постійного меню?

З приводу постійного меню, здається, що це не цікаво, весь час робити одне й теж саме. Пропонувати тіж самі позиції меню. Ми одні такі, унікальні в своєму роді, тому можемо собі дозволити експериментувати. Кожного разу у нас все більш цікаве, відновлене, смачніше, і як я кажу – «потужне» меню. Дійсно, сама куштую і закохуюсь в смаки з новою силою.

І, звичайно ж, сезонність теж грає не аби яку роль. Навіщо готувати з тих продуктів, які в певний сезон “пластмасові”, або занадто дорогі? Краще їсти те, що доступно, чи не так? Є певні позиції, які не змінюються, адже так полюбились нашим постійним клієнтам. Або просто класика, яка теж ніколи не набридне. Тому, в принципі, виходить, що все ж таки частково постійне меню є.

І все ж, розкажіть про свій асортимент страв. Можливо, про Ваші улюблені смаколики чи про фаворитів своїх клієнтів.

Чесно, я дуже люблю все, що ми готуємо. І пишаюсь успіхами, які є.

Серед моїх улюблених смаколиків – це леєр «StArt»: бургер на основі нутової котлети з овочами, але замість булки – запечений гарбуз; леєр з індички: також бургер, але замість булки – бурякова подушка з індичкою; профітролі на житньому обдирному борошні з різними начинками; ролли на основі різних овочів; наша новинка – «Овочева Паста»; спагеті з цуккіні та гарбуза; чизкейки без цукру та борошна, цукерки з сухофруктів… ех …і це тільки маленька частина нашого меню… Але я, дійсно, пишу про це і давлюсь слиною :) Більшість наших постійних клієнтів запитують що саме обрати, довіряють і дякують в результаті.

Де саме можна зробити замовлення доставки корисної їжі та як це зробити?

Замовлення можна зробити за телефонами: +38 098 055 7373 і +38 093 135 7373. Або на нашій сторінці в Facebook, чи написавши нам на пошту: start.healthyfood@gmail.com. Раді вас бачити особисто за адресою вул. Дмитра Луценка,14, ЖК Британський Квартал.

Що ви побажаєте нашим читачам у Новому році?

Найцікавіше, що читаючи тренди 2017 року, хочу з впевненістю сказати, що саме цей рік повинен бути успішним для нас. Адже всі ті тренди, то і є здорове харчування.

Нехай наша жага бути в тренді реалізується в харчуванні, а тим самим позитивно відобразиться на здоров`ї.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK