В українських ресторанах з'являється меню із КБЖВ

І це приємна новина для прихильників здорового способу життя та тих, хто просто слідкує за фігурою.

Літери, з яких складена абревіатура КБЖВ, - це чотири заповітні слова для гурманів, що притримуються правил збалансованого харчування. Розшифровуються вони просто:

  • К - калорії;
  • Б - білки;
  • Ж - жири;
  • В - вуглеводи.

У звичайному раціоні співвідношення цих елементів має бути таким: білки - 30%, жири - 20%, вуглеводи - 50%.

Розрахунок КБЖВ потрібний, щоб підтримувати вагу у нормі. Використувують його і для схуднення та набору кілограмів, якщо є така потреба.

Світова тенденція і КБЖВ

Дієтологи вважають, що споживачі нерідко зовсім не усвідомлюють або недооцінюють поживність їжі, яку замовляють у ресторанах. Тож можуть перевищувати рекомендовану добову норму калорій, і непомітно набирати зайву вагу. Єдиний спосіб запобігти ожирінню та дотримуватись здорового харчування - відвідувати заклади, в меню яких є повна інформація про калорійність страви. 

Читай также: Как не переедать во время застолья

У Великобританії ресторани та кафе ще з 2010 року зобов'язані вказувати у меню вміст білків, жирів та вуглеводів у кожній страві.

У США лише на початку 2018 року закон зобов'язав заклади громадського харчування відображати калорійність страв в меню. Аналогічні проекти розробляють і в інших европейських країнах.

До речі, героїня одного з наших інтерв'ю Діана Лебедєва була приємно вражена, коли в одному з місцевих ресторанів у Тайланді разом з чеком їй видали список КБЖВ у кожній страві, і при цьому враховули кількість гостей, які робили замовлення. Фото чека вона опублікувала на свой сторінці у соцмережі.

Меню з КБЖВ - що про нього чули в Україні

З цікавості ми зазирнули на сайти популярних ресторанів в різних містах України, не беручи до уваги страви яких кухонь вони пропонують. 

Читай также: 6 полезных привычек, чтобы похудеть

І таки знайшли заклади, у меню яких повноцінно вказаний вміст білків, жирів та вуглеводів у кожній страві.

Так, наприклад, кухарі кафе швидкого харчування ТМ Буфет поряд з вагою страви вказують її калорійність на 100 грамів продукту.

Меню зі вказанними калоріями, білками, жирами та вуглеводами у готовій страві ви знайдете у Кафе здорового харчування «Omega Three» в Одесі. А якщо раптом відвідувач не розбирається в абревіатурі КБЖВ, то дієтолог кафе все пояснить, навчить рахувати щоденну норму їжі та складе індивідуальну програму харчування.

Здорова їжа з уже порахованою калорійністю та кількістю білків, жирів та вуглеводів - це особливість ресторану “Power Food” у Львові. При цьому у меню: авторська, веганська, вегетаріанська, американська та європейська кухні. 

Читай также: Як їсти із задоволенням: поради ньюзмейкерів вересня

У Харкові у закладі швидкого харчування SMARTSTEAKS також вказують енергетичну цінність, білки, жири та навіть який відсоток калорій міститься у страві від рекомендованої середньої добової норми для дорослої людини. І ви точно знайдете повний перелік КБЖВ у меню київських ресторанів японської кухні «Тануки».

А якщо знаєте ще заклади, які дбають про своїх відвідувачів та здорове харчування, то розкажіть нам про них у коментарях.

Їжте смачно та будьте здорові!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK