7 книжок про смачний бізнес

Автор популярного читацького блогу «Vaenn» Ксенія Сокульська на наше прохання склала список романів, в яких герої не тільки їдять самі, але й із задоволенням годують інших.

 

Фенні Флеґґ "Смажені зелені помідори в кафе "Зупинка"

Американка Фенні Флеґґ є однією з найвідоміших "белетристичних" кулінарок, позаяк герої її книжок радо ласують смаколиками, рецепти яких письменниця сумлінно подає у післямові до своїх творів. І її відомі "Зелені помідори" - не виключення. Увесь сюжет цього клаптикового роману побудований навколо повсякденного буття крихітного містечка Вісл-Стоп, що в Алабамі. Майже шістдесят років його історії письменниця показує через життя членів великої та дружної родини Тредґудів. А одним з осередків цього життя стає невеличке кафе, співвласницею якого є норовлива Іджі - одна з доньок цієї сім'ї. Протягом кількох десятиліть Тредґудів, їхніх друзів та коханих очікуватимуть злети й падіння, трагедії та щастя. Але маленька забігайлівка, що пропонує клієнтам традиційні страви південних штатів, допоможе героям триматися на воді у складні часи та вирішити одну дуже нестандартну проблему.

Фірмові пропозиції "Зупинки":

* смажені зелені помідори (можна скуштувати і з молочною підливкою)

* горіховий пиріг на кукурудзяному сиропі

* смажена шинка у гострому соусі на кавовій основі

 

Сью Монк Кід "Потаємне життя бджіл"

Ще один популярний американський роман торкається схожих тем, хоча його основна дія відбувається пізніше за ключові події "Зелених помідорів". Сью Монк Кід розповідає про 1960-ті та расову дискримінацію. Юна напівсирота Лілі Овенс зростає на самоті, уникаючи батька-тирана. Але одного непрекрасного дня життя стає нестерпним, і Лілі разом зі своєю чорною нянькою Розалін вирішає тікати з дому. Сумнівна ідея обертається-таки на краще, коли втікачки знаходять притулок у сестер Боутрайт - Мей, Джун та Оґаст, які є найвідомішими в околицях пасічницями. На перший погляд "Потаємне життя бджіл" є повільним і ліричним романом виховання, що оповідає про надто швидке дорослішання занедбаної дитини. А на другий та всі інші - це щемка історія про любов, терпіння та мед.

Фірмові пропозиції сестер Боутрайт:

* знаменитий мед "Чорна Мадонна"

* медове печиво

* кольоровий віск

 

Сара Едісон Аллен "Дівчина, що вполювала місяць"

У побутово-кулінарного американського роману є свої королеви (і Фенні Флеґґ, мабуть, перша серед рівних), а є й принцеси, чия зірка сходить протягом останніх років. До таких письменниць можна віднести Сару Едісон Аллен, чиї романи є своєрідним місточком між прозою тією ж таки Флеґґ та, скажімо, Еліс Гоффман, - в них багато сімейних драм, романтики, смачної їжі, південного колориту та тихих й непомітних чужому оку чарів. Її третя книжка - "Дівчина, що вполювала місяць" - розповідає історію двох героїнь та одного містечка. Дівчина-підліток Емілі приїздить в рідне місто своєї матері, де вона ніколи не була, і призвичаюється до життя з незнайомцем-дідом - місцевою зіркою. Джулія Вінтерсон також вимушено повертається до Меллабі, з якого втекла замолоду, щоб перейняти управління батьківським барбекю-ресторанчиком. От тільки справою та певною мірою "хворобою" самої Джулії є не м'ясиво, а солодке. Вона - видатна кондитерка, хоча іноді сприймає своє обдарування як прокляття.

Фірмові пропозиції Джулії:

* привітальний яблучний пиріг із джемом

* традиційний південний торт "Червоний оксамит"

* торт "Колібрі" з ананасами, бананами та пекановими горіхами

 

Уве Тімм "Винайдення ковбаси карі"

Гіркувато-солодких книжок про їжу, які насправді розгортають історію тяжких часів та складних людських доль, чимало написано і за межами Америки. Одним з найяскравіших романів такого плану є твір німця Уве Тімма, який розповідає, звідки міг узятися відомий гамбурзький спеціалітет. В останні дні квітня 1945 року Герман Бремер вирішує: досить, він більше не піде на війну, яка вже конає, але продовжує забирати із собою чужі життя. Дезертиру вдається сховатися в домі фрау Брюкер, яка колись жила з продажу вуличного фастфуду. Німеччина капітулювала, Гамбург дуже повільно відновлюється після хвилі фінальних бомбардувань, а фрау Лена лихоманково міркує, на чому можна заробити в ці голодні часи. Кілька не дуже законних оборудок, одна майже помилка - і природжена комерсантка вигадує дивну страву.

Фірмова пропозиція Лени Брюкер:

* ковбаски із соусом карі.

 

Мелінда Надь Абоньї "Голуби злітають"

Ще одна книжка про втікачів, війну та маленький сімейний бізнес спочатку здається не аж такою драматичною. Родина Кошич є типовими трудовими мігрантами: спочатку до Швейцарії переїхали батьки, потім забрали доньок, і тепер вся родина працює заради майбутнього блага. Нарешті збулася найзаповітніша мрія пана та пані Кошич - попередні власники кафе "Мондіаль" спродали їм бізнес, ідучи на пенсію. Тепер життя нарешті стане правильним - упевнене старше покоління. От тільки молодше - Номі та Ілді - не вважають, що бариста та офіціантка - це праця їхньої мрії, нехай навіть їхня сім'я робить на себе. А тим часом там, удома, розгортає крила війна. Бо так вже сталося, що угорці Кошичі приїхали до омріяного краю стабільності із Сербії.

Фірмові пропозиції кафе "Мондіаль":

* кава за рецептом пана Кошича

* святковий гуляш

* рагу з телятини із смаженою картоплею

 

Джоджо Мойєс "Дівчина, яку ти покинув"

Нещодавно виданий роман англійки Джоджо Мойєс має дві сюжетні лінії. Сучасна є мистецтвознавчою судовою мелодрамою. А от в історичній йдеться про те, як французи виживали за часів німецькою окупації під час Першої світової війни. Софі та Елен намагаються хоч якось порядкувати в родинному готелі, хоча їжу в тамтешньому ресторанчику не подають вже півтора роки - харчів на те не вистачає. Проте сестри не зачиняють "Червоний півень", бо бар, де можна потеревенити серед своїх, є віддушиною для місцевих жителів. Але лише до того моменту, як комендант вирішує: віднині у сестер-кулінарок харчуватимуться німецькі офіцери. У маленькому містечку змушена згода сестер не знайде розуміння. Але спротив буває різним.

Фірмові пропозиції Софі Лефевр:

* смажені курчата в томатному соусі

* качка, смажена з апельсиновими скибочками та консервованим імбиром

* яблучний пиріг

 

Джоан Гаррис "Шоколад"

Якщо вже згадувати про англійських письменниць, які приділяють велику увагу кулінарній темі, то не можна оминути ім'я Джоан Гаррис. Зіркова авторка має в доробку свій пекучий "воєнний" роман - "П'ять чверток помаранча". Але найвідомішим її твором є чарівна історія про шоколадницю та її маленьку крамничку. Одного передвесняного дня Віана Роше та її донька Анук відчиняють віконниці занедбаного приміщення в самому центрі Ланскне-Су-Танн. Швидкий ремонт, багато праці та вправність - і ось уже в містечку, чиє життя вирує навколо церкви, відкривається цукерня - місце гріха та спокуси. Призвичаїтися до такої новації мешканцям Ланскне непросто. Але у Віани є талант - вона завжди знає, які саме цукерки смакуватимуть кожному її покупцеві найбільше.

Фірмові пропозиції крамниці "Небесний мигдаль":

* mendiants - маленькі шоколадки з цедрою, мигдалем та родзинками

* абрикосові сердечки

* цукрові мишенята.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK