"Світова прем'єра" українського борщу зі скальками відбулася у Львові

7 листопада на найбільшому в Україні фестивалі гостинності HoReCa SHOW у Львові гурманам презентували нову страву - Борщ зі скальками. Страву готували львівські знавці галицької кухні. 

Про те, як народилася ідея гастрономічної новинки, ми коротко поговорили з незрівнянною Маріанною Душар, також відомою як фуд-блогерка Пані Стефа. Рецепт, звісно, теж запитали. До речі, скальками у Львові називають мідії.

Про борщ зі скальками спочатку фантазували

- Як народився авторський рецепт страви?

- Борщ із скальками - це втілена фантазія нашого гастрономічного товариства “Цвіклі”. Ми - це Юлія Аврора Огородник, Льоля Ланда, Олексій Петелько, та я - Маріанна Душар. Усі ми трошки “маємо пунктик” на їжі (в широкому сенсі) і дослідженні нових смаків. За нагоди намагаємося ділитися своїми знахідками на майстерках та фестивалях, пишемо та розповідаємо про це. 

Читай также: Галицька кухня: пажиброда, флячки та засипана капуста

Хто слідкував за нашими цьогорічними скальковими експериментами, на фестивалі вуличної їжі Street Food So Good та Craft Beer & Vinyl, а також бачив наші постійні експерименти з буряковим квасом, різними борщами, мав би здогадатися, що рано чи пізно це станеться .. і ось вони зустрілися, наші дві пасії - борщ і скальки, щоб злитися в любовнім екстазі, так би мовити :)

Власне, ідея експериментів зі скальками - це справа рук Аврори, вона наша “мідійна королева”, а ми її “мідійна свита”. А от борщ - то спочатку була моя напівсерйозна ідея, а потім вже спільна творчість і реалізація. І мушу сказати, що тут все гарно зійшлося і, як ми любимо казати - “поженилося”. Смак вийшов дуже гармонійним, не дивлячись на те, що жодних екзотичних компонентів ми не використовували.

- Які мідії використовуєте для приготування страви?

- Для приготування скальок за будь яким переписом ми зазвичай користуємося замороженими чілійськими мідіями. Вони гарного розміру, приїжджають в “глибокій заморозці”, мушлі чисті, не пошкоджені і гарно розкриваються.

- На фестивалі гостинності ви проводили майстер-клас з приготування борщу зі скальками та буряком. Які відгуки отримали?

- Сьогодні на HoReCa Show ми влаштували “світову прем’єру” борщу із скальками, і, судячи з відгуків, такі експерименти до смаку не тільки нам. Наші гості були зацікавлені процесом, та задоволені результатом. І це добре, бо власне в таких експериментах полягає еволюція смаків. І я сподіваюся, що смак сьогоднішнього борщу надихне когось спробувати щось нове.

- Рецептом поділитеся?

- Приготувати борщ із скальками не складно і не довго. Нам потрібні такі продукти: 

Читай также: Як варити борщ з грушею, сливами та щукою - навчать у Полтаві

  • 2 кілограми скальок
  • 3 невеличкі селери
  • 1 середня морквина
  • 3 цибулини
  • 1 головка часнику
  • 1 літр бурякового квасу
  • 1 літр рибної юшки
  • сіль, перець, цукор, олія
  • зелень петрушки та кінзи

Приготування:

1. Цибулю і часник дрібно порізати, селеру і моркву порізати дрібною соломкою або натерти на грубій терці. Усе почати обсмажувати на олії, постійно помішуючи, до легкої прозорості.

2. Додати скальки, влити буряковий квас, рибну юшку, посолити, поперчити, підцукрувати, довести до кипіння та розкривання мушель.

3. Подавати з дрібно порізаною зеленню.

Також до такого борщу можна подати печену картоплю, бо вуглеводний додаток (наприклад, смачний гречаний багет, картоплі фрі, чи навіть попкорн) до мідій - це класика.

Куштуйте нові страви і нехай вам буде смачно!

Фото Marianna Dushar та Julia Aurora Ogorodnyk.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK