Бджолина лавка: Мед – українське золото і наша гордість

Українці займалися бджільництвом з давніх-давен і зараз наша країна займає перші місця в світі по кількості виробленого меду. Є чим пишатися! А ще, саме українець –  Петро Прокопович, ще у 1814 році вперше виділив рамку як окрему частину вулика, і тим самим винайшов рамковий вулик, але, на жаль, не запатентував його.

Маємо прекрасну квітучу землю, безцінні традиції та знання і чудових працелюбних людей, які з радістю і добром у серці виконують свою місію перед країною, перед людьми, перед собою. Ольга Застулка, власниця Бджолиної лавки, є однією з таких людей.

Олю, займаючись бджільництвом, Ви продовжуєте сімейну традицію, адже у Вашій сім’ї пасічником був дід і це є справою життя Вашого батька. Коли Ви вирішили, що бджільництво – це і Ваш шлях у житті?

Після закінчення університету у мене з чоловіком постав вибір: виїжджати закордон чи спробувати розвивати свій бізнес. Сівши за родинний стіл і обговоривши всі плюси та мінуси, ми вирішили ризикнути і показати нашим друзям та й молоді загалом, що в Україні можна стати успішним. А оскільки мед та інша продукція бджільництва завжди є на нашому столі, є пасіка, є тато з величезним багажем знань та практики, було б дивно не спробувати займатись саме бджільництвом.

Мій дідусь теж мав невеличку пасіку і я з дитинства пам’ятаю, як боляче жалять бджілки! Вас це не злякало?

Нітрохи, я з дитинства звикла до цього. Алергічної реакції на бджолину отруту у мене немає, тому ужаливши мене, бджола оздоровлює мій організм, за що я їм вдячна.

Розкажіть щось цікаве про бджілок – адже це дійсно унікальна комаха!

Розповідати можна дуже довго, але цитата Альберта Ейнштейна покаже найголовніше: “Якщо бджоли зникнуть на нашій планеті, тоді у людства залишиться 4 роки життя. Адже якщо немає бджіл, то немає запилення, немає рослин, немає тварин, немає людини.”

Цікаво, а що роблять бджоли взимку? Коли вони засинають і прокидаються? Якого догляду потребують, коли засинають?

Взимку бджоли формують клуб, знаходяться в стані анабіозу, фізіологічні процеси сповільнені, але вони щодня споживають приблизно 30 г меду. При цьому виділяють тепло, температура в центрі клуба 28-29°С і там знаходиться матка, а на периферії – температура 14-12°С, бджоли періодично мігрують із центра на периферію і навпаки. Клуб рухається знизу доверху між стільниками і щоб сім’я успішно перезимувала над ними повинна бути медова “шапка”, тобто запаси меду. У досвідчених пасічників бджоли зимують успішно, а у скупих можуть не перезимувати холодні зими. В більшості бджолосімей в другій половині лютого з’являється розплід, тобто клуб розпадається і бджоли починають активну діяльність у вулику, підвищується температура до 34-35°С в зоні розплоду. Розплоду ще небагато, але в теплі дні бджоли роблять обліт і з прямої кишки виділяються екскременти, які накопичились за зиму. Чим раніше бджоли облітались, тим активнішим буде розвиток даної сім’ї. Коли є розплід, то гніздо треба утеплити, щоб бджоли мінімально втрачали тепло, яке вони виділяють і при цьому будуть економитись запаси меду і перги.

Тут дійсно треба бути спеціалістом… Я багато разів чула, що самих бджіл взимку годують цукром, а не медом, це на щось впливає?

Не обов’язково, якщо бджолиним сім’ям залишити достатньо рамок з медом на зимівлю і сила сім’ї не менше 5-6 вулочок бджіл, то цукрове тісто (канді) їм може не знадобитись.

А де територіально знаходиться ваша пасіка? Обов’язково треба проживати поряд з пасікою?

Оскільки наша пасіка ще від дідуся, то і розташована вона на його рідній землі – Хмельницька обл., Полонський р-н. Крім того, у нас є ще 2 павільйони з вуликами, які ми перевозимо по Хмельницькій та Житомирській областях залежно від медозбору. Звичайно, проживаючи поряд з пасікою ви економите свій час і кошти на затрати, але при правильно поставленій роботі пасіка необов’язково має бути поруч.

На скільки велика у вас пасіка? З нею багато роботи? У цьому задіяні тільки члени сім’ї, чи  доводиться і наймати людей?

У нас більше 100 бджолиних сімей. Роботи у весняно-літній період дуже багато, але поки що нам вистачає членів сім’ї, щоб з усім справитись.

Скажіть, будь ласка, чи можливо самостійно відрізнити справжній мед від підробки? Останнім часом багато чула нарікань на придбаний на столичних ярмарках мед…

Практично неможливо. Я би радила людям купувати мед у знайомих пасічників, бо сфальсифікованого меду на ринку дуже багато. Або ж при купівлі меду ви маєте переконатись в наявності сертифікату якості меду в продавця. Якщо ви сумніваєтесь у якості продукту, варто занести його у лабораторію для визначення фізико-хімічних показників, за результатами яких отримаєте експертний висновок.

Дякую за пораду! А який саме мед ви пропонуєте?

Наразі ми пропонуємо декілька видів меду:

Мед липово-акацієвий - дуже корисний при простудних захворюваннях, захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Гречаний мед - збагачений залізом і тому дуже корисний при анемії, виснаженні, в післяопераційний період для відновлення сили.

Мед квітковий – для профілактики респіраторних захворювань.

Також ще є мед гречка з різнотрав’ям та акація з різнотрав’ям.

Інші види меду вже закінчились.

Як часто доводиться перевозити пасіку з місця на місце, щоб були відповідні квіти?

Так як наші бджолосім’ї знаходяться на платформах, то ми регулярно їх перевозимо з інтервалом 20-35 діб в період медозбору до різних масивів медоносів (ліс, акація, липа, еспарцет, фацелія, гречка, соняшник, та ін.).

А які незвичайні медові суміші можна придбати під маркою Бджолина лавка? Розкажіть про них?

Із медових сумішей у нас є крем-меди з чорницею, малиною та обліпихою, зібраних в Карпатах. А також крем-мед з коренем імбиру та хрону. Чорничний крем-мед смакує як десертно-солодкий варіант. Малина та обліпиха – кисло-солодкі, імбир – проти-простудний, хрін – соус до м’яса чи сиру.

Дуже оригінальні поєднання! Оскільки ви маєте власну пасіку, то теж пропонуєте і продукти бджільництва. Розкажіть, що саме і які властивості мають ці продукти.

Забрус – суміш воскових кришечок, якими бджоли запечатують стільники з медом. Біологічна цінність у великій кількості лізоциму. Дуже корисно жувати забрус при захворюваннях ротової порожнини (ангіни, стоматити, фарингіти тощо).

Бджолине обніжжя (пилок квітковий) – комплекс усіх вітамінів, макро та мікроелементів необхідних для організму.

Перга – обніжжя оброблене ферментами бджоли, цінний біологічний продукт, який сприяє підвищенню резистентності організму, так як засвоюється майже на 100%.

Прополіс – бджолиний клей, володіє протизапальними, противірусними, імуно-стимулюючими властивостями.

Екстракт личинок воскової молі – містить фермент церазу, який сприяє розчепленню воскових оболонок умовно-патогенних бактерій та збудника туберкульозу. Покращує роботу серцево-судинної системи.

Настойка підмору – містить хітозан та апітоксин, для покращення трофіки нервових клітин та відновлення структури кісткової тканини опорно-рухового апарату людини.

Стільниковий мед – містить позитивно магнітний заряд, який частково втрачається при відкачуванні меду, тому сприяє підвищенню імунобіологічній реактивності організму.

А як всім бажаючим все це можна у вас придбати?  

Найближчим часом запрацює наш сайт

Зараз знайти нас можна в:

Facebook

Вконтакте

Instagram

Замовлення також можна зробити зателефонувавши за номером: 096 – 064 – 04 – 04

Я завжди радію, коли виробник сам продає свою продукцію, коли все контролюється однією людиною – тією, яка любить свою роботу.  Особисто для мене це є запорукою високої якості. Дякую Вам за щиру і цікаву розмову! Що побажаєте нашим читачам напередодні Нового року?

Хочеться побажати всім українцям в Новому Році бути дружніми, як бджолина сім’я, пам’ятаючи про те, що сильними ми можемо бути тільки разом. Солодких свят, смачної куті і рясних Божих благословінь кожній українській родині. З Новим Роком!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK