Сири та мило із козячого молока від екоферми Бабині кози

Бабині кози  – це сімейна ферма, що знаходиться на Київщині і займається розведенням кіз та виготовленням сирів і мила.  Молода сім’я поставила собі за ціль забезпечити екологічність харчів для своїх кізок та ідеальні умови їх утримання і, як результат, отримання найякіснішої продукції – козиного сиру. Його виготовлення відбувається на власній сироварні, а весь асортимент продукції є авторським.

Про свою ферму та продукцію, яка виготовляється під ТМ «Бабині кози», нам розповів її засновник – Олександр Бабін.

Олександре, чому сільське господарство,  а саме – розведення кіз, Ви обрали справою свого життя?

Колись давно я вивчав аграрний менеджмент, і потім мені захотілось використати отримані знання на практиці. Побувавши на козиній фермі “Livi” в Латвії, та зробивши аналіз українського ринку козиного молока, мені й спало на думку створити підприємство такого напрямку в Україні.

З чого Ви починали, хто підтримав?

Почалося все з 2 кіз, а підтримали мене тоді мої батьки і моя сім'я.

Яке наразі у Вас господарство і де саме воно знаходиться територіально?

Наше господарство знаходиться в самому центрі села Галайки Тетіївського р-ну Київської області. В цьому році вже виповнилося 10 років нашій фермі. В 2010 році було завезено 150 кіз зааненської породи з латвійського племрепродуктора. На сьогодні господарство налічує 165 дійних кіз зааненської породи. Я орендую біля 30 гектар сільськогосподарських угідь, які використовую для вирощування кормів, а саме сіна та зерна. Тому ми повністю можемо забезпечити своє поголів'я власними якісними кормами. Адже якість молока великою мірою залежить від годівлі.

Як організовуєте роботу з такою великою кількістю тварин? Чи багато людей у Вас працює?

З самого початку я планував організацію праці на фермі таким чином, щоб з усіма процесами могла справитись одна людина. Тому я зробив доїльну установку, на якій одночасно можна подоїти 12 кіз. Та й більшість інших технологічних процесів на фермі механізовані та автоматизовані. Але все одно без участі людини на фермі не обходиться, тому з усім цим господарством справляється двоє людей.

Це вражає! А чим козяче молоко відрізняється від коров’ячого?

Козяче молоко дуже добре засвоюється організмом людини і є давнім лікарським засобом від цілої низки легеневих та шлункових захворювань. Але головна його цінність в тому, що з нього можна виготовити неперевершені за смаком козині сири, які неможливо зробити з молока інших тварин.

Опишіть асортимент молочної продукції від ТМ «Бабині Кози».

В нашій власній сироварні все молоко, отримане від наших кіз, ми переробляємо на м'які та напівтверді сири. Влітку, коли молока багато, ми закладаємо напівтверді сири  на визрівання.

Наприклад, наш сир “Шеврет” визріває від 2-х місяців і до 1 року. При виготовленні цього сиру ми користуємося такою технологічною операцією, як чеддеризація або другий нагрів сирного зерна. Тому сир має щільну консистенцію, і  по мірі визрівання набуває яскравого смаку.

Ще один з видів сиру ми розробили спільно з сироваром зі Швейцарії, якого звали Карлос. Тому і сир ми назвали його ім'ям – “Карлос”. Цей сир визріває від 6 до 12 місяців і має смакові нотки сиру з голубою пліснявою. Дуже добре смакує до вранішньої кави.

Дуже полюбилися нашим споживачам кульки з козиного фреш-сиру під назвою “Боулінг”. Їх робимо 4 види: “Класичні” (в сир додається лише трохи солі), “З часником” (мають легкий присмак часнику), “З в'яленими томатами” (мають легкий присмак томатів, розмарину з нотками часнику), та “Зі спеціями” (кульки обкатані в чорний перець, паприку, а також в суміші італійських та прованських трав). Кульки фасуються в скляні баночки ємністю 280 мл та заливаються рафінованою соняшниковою олією, яка слугує консервантом.

Ну, і фаворитом серед наших клієнтів можна назвати м'який сир з пліснявою “Капрінос”. Визріває він 1,5-2 місяці, має ніжну м'яку консистенцію, грибний аромат і неповторний смак.

Як смачно ви розповідаєте!  А як з’явилася ідея виготовляти мило? Хто цим займається та чим особливе таке мило?

Ідея робити мило з козиного масла виникла у моєї дружини Анни Бабіної може випадково, а може й не зовсім. Колись я придбав каустичну соду, щоб спробувати зробити мило з додаванням козиного молока. Вона довго лежала без діла, доки Аня не вирішила зробити своє перше мило. Для цього вона використала рослинну олію, але перша партія мила вийшла занадто м'якою. Якраз в той час у нас в холодильнику лежав шматок козиного масла. От вона і вирішила замінити ним рослинну олію і з першого разу отримала чудовий результат.

Після декількох експериментів була розроблена лінійка з 30 видів мила на основі козиного молока та масла. Ми віддали мило в лабораторію і отримали гігієнічний висновок, який свідчить про якість і безпечність нашого продукту. Перші партії мила ми подарували нашим рідним та друзям. Вже через місяць почули від них позитивні та навіть неймовірні відгуки. Використання мила як твердого шампуню показало, що волосяна цибулина зміцнюється та відновлюється, покращується структура волосся, воно стає  міцним.  

Олександре, поділіться своїми контактами та розкажіть, яким чином можна робити у Вас замовлення сирів та мила.

Замовлення можна зробити за телефоном 050-447 84 41 – це мій номер. Також, у нас працює інтернет-магазин. На нашій сторінці є перелік магазинів, які реалізують нашу продукцію.

А як можна потрапити до Вашої ферми на екскурсію і що чекає на Ваших відвідувачів?

До нас на екскурсію можна приїхати майже в будь-який час, треба лише попередньо домовитись за телефоном 0999843601 (Анна). Доїхати до нас можна власним автомобілем, або ж скориставшись послугами турфірм “КолоКрай”  або “Дива країни”.

Наша ферма знаходиться на самому півдні Київської області. Дорога від нас до Києва займає біля 2-х годин, якщо не поспішати. Ферма розташована на березі річки Молочна, в дуже мальовничій місцевості. Під час екскурсії по фермі можна дізнатись дуже багато цікавого про кіз, особливості їх утримання, та про виробництво сиру і мила. Також можна погодувати кіз та спробувати власноруч надоїти козиного молока. Ну і, звичайно ж, у вартість екскурсії входить дегустація наших сирів. Вартість екскурсії на фермі складає 50 грн для дорослих та 30 грн для дітей шкільного віку, дошкільнята – безкоштовно.

Що Ви любите у своїй роботі і про що думаєте, коли буває важко?

Найбільше задоволення приносить розуміння того, що ми власними руками робимо якісні та смачні продукти, які подобаються багатьом людям. І коли до мене підходять наші клієнти, і говорять: “Ви знаєте, а Ваші сири все-таки найсмачніші”, то розумієш, що та тяжка праця, яка була вкладена в кожний шматочок сиру чи мила не була марною, і наша продукція приносить людям і користь, і задоволення.

Дякую за вашу працелюбність – на таких людях тримається наша країна! Що побажаєте читачам на останок?

Всім побажаю міцного здоров'я, вірити в себе і свою країну, і ніколи не опускати руки. У нас є величезні ресурси, які ми можемо використати навіть без великих інвестицій. Адже навіть у країнах, де більшу частину території займає пустеля, живуть і працюють люди.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK