Аґрус – територія здорової їжі

Торгова марка “Аґрус” пропонує широкий вибір страв та кондитерських виробів. Асортимент розроблений так, що будь-яка людина має можливість поласувати смачними та корисними смаколиками. Саме тому постійними клієнтами “Аґрусу” є різні люди: ті, хто дбає про власне здоров’я і хто свідомо вибрав здоровий спосіб життя; ті, хто має бажання чи потребу в дієтичному харчуванні; ті, хто в силу власних переконань стали вегетаріанцями, веганами чи сироїдами. А також ті, кому набридла стандартна фабрична продукція з штучними фарбниками, консервантами чи іншими шкідливими інгредієнтами. Про здоровий спосіб життя та особливості приготування корисної їжі говорили з Надією Рак, засновницею ТМ “Аґрус”.

Розкажіть про  свої погляди на здоровий спосіб життя та як ви прийшли до думки про приготування корисної їжі власноруч.

Здоровий спосіб життя для мене – це, передовсім, можливість жити ефективно і усвідомлено. Ти ефективний тоді, коли висипаєшся, харчуєшся здоровою їжею та займаєшся спортом. Тому я рано лягаю спати і прокидаюся вдосвіта, харчуюся помірно і легкою їжею, мінімум тричі на тиждень відвідую заняття з йоги.

Водночас, здоровий спосіб харчування для мене – це один з ключових елементів здорового способу життя. По суті, це інструмент, котрий допомагає людині ефективно існувати. Хтось приходить до цього через релігію, хтось через ідеологію. Мене в здоровому способі життя приваблює те, що він дає більше можливостей жити усвідомлено і ефективно.

Маю таку особливість організму, що не можу без негативних наслідків вживати важку їжу. І 15 років тому я відмовилася від вживання смажених страв, білого борошна, білого цукру, м’яса, штучних солодощів та напоїв. І здивувалася, що це не лише покращило моє самопочуття, але й дозволило бути ще більш енергійною. Але харчуватися здоровою їжею тоді було дуже не просто. В магазинах її фактично не продавали. Якщо солодощі, то лише з цукром і штучними добавками; якщо випічка, то лише з білого борошна; якщо салати, то лише з майонезом... Власне, це і стало основною причиною приготування корисної їжі власноруч.

У вас є кулінарна освіта, чи ви навчалися усьому самі?

У мене є дві вищі освіти, але жодна з них не пов’язана з кулінарією. Зрештою, наша кулінарна освіта мені б ніяк не допомогла, бо такі техніки приготування страв чи поєднання продуктів, які є у нас в “Аґрусі”, не використовують в наших кулінарних навчальних закладах. Довелося експериментувати і вчитися самій.

Приготування страв без термічної обробки інгредієнтів чи десертів без цукру – річ не повсякденна. Як довго довелося відточувати свої навики, щоб довести їх до ідеалу?

Ми рік працювали як кейтеринг. Це був рік пошуків. Ми експериментували з наповненням і виглядом, вдосконалювали рецептуру. Робота була не проста, бо наші цінності ставлять жорсткі рамки у використанні продуктів. Ми використовуємо лише натуральні і максимально якісні інгредієнти. Зробити корисні за складниками страви – це лише половина справи. Важливо також правильно поєднувати інгредієнти та зробити їх красивими на вигляд.

Але про ідеал важко говорити, бо це щось, що уже відбулося. Я ж сприймаю це як процес, у якому завжди можна щось покращити. Тільки так можна тримати планку максимально високо. Наприклад, у нас є фірмові сироїдні кеш’ю–торти. І в якийсь момент ми думали, що наш ягідний тортик найбільш виразний у смаку та вигляді, але продовжували експерименти і створили квітковий, в якому поєднали смаки деяких наших кеш’ю–тортиків. Тепер це наш найбільш затребуваний фірмовий торт. Тому що він смачний, красивий і його більше ніхто не готує. Однак, навіть у цьому випадку я не вважаю, що ми добилися ідеалу. Важливо не зупинятися і постійно вдосконалюватися, бо це процес, який не можна зупиняти. Тоді твій продукт буде по-справжньому якісний.

Ви починали з домашньої кухні, а зараз уже маєте власну кав’ярню. Розкажіть про страви, якими частуєте своїх відвідувачів.

Наші найвідоміші страви – це, передовсім, десерти і солодощі. Але загалом в “Аґрусі” наші відвідувачі можуть поснідати, пообідати та повечеряти. На сніданки ми пропонуємо різноманітні смузі-боул, крамбл з сезонними фруктами. А для тих, хто любить солоні сніданки, у нас в меню є два види сендвічів. Вівсяний з соняшниковим маслом та кукурудзяний з мигдалевим сиром. Хліб, масло, сир і навіть в’ялені томати готуємо самі! Жодних заморожених напівфабрикатів.

На обід ми пропонуємо супи, котрі готуються виключно зі свіжих продуктів без термічної обробки. Тобто все корисне залишається у тарілці і потрапляє в організм, а не википає, як у звичайних супах.

На вечерю ви завжди можете замовити салат. Усі позиції в меню ми підлаштовуємо під сезонні продукти. Скажімо, зараз у нас основним продуктом весняного меню є свіжий шпинат та румбамбар. Плануємо під кожен сезон коригувати наше меню. Вже не можемо дочекатись сезону ягід та фруктів.

Скільки людей працює над створенням затишку та смаколиків в “Аґрусі”?

Наразі, в команді “Аґруса” шестеро осіб. Шукаємо ще двох: бармена–офіціанта і кондитера.

Які інгредієнти ви не використовуєте для приготування своїх страв та чим їх замінюєте?

Не використовуємо взагалі білого цукру, білого борошна, дріжджів, штучних фарбників, консервантів чи підсолоджувачів. Замінюємо їх різними натуральними інгредієнтами. Цукор використовуємо рідко, але якщо потрібен саме він, то даємо коричневий нерафінований. Загалом же, у солодощах ми використовуємо мед та сухофрукти. Але є й такі солодощі, в яких не потрібен ні мед, ні цукор – потрібне просто правильне поєднання натуральних інгредієнтів.

Як підходите до вибору інгредієнтів та контролюєте їх якість?

Купуємо лише у перевірених постачальників і лише якісну продукцію. Спершу тестуємо самі. Якщо якість відповідає нашим вимогам – готуємо з них страви для наших клієнтів. Не все і не завжди можна перевірити, але ми докладаємо багато зусиль для того, щоб сировина була натуральна і якісна.

Які особливі пропозиції приготували на весну, та які сюрпризи чекають на відвідувачів на початку літа?

Чотири рази на рік ми оновлюємо меню, бо концепція “Аґрусу” передбачає  виготовлення страв передовсім із свіжих продуктів місцевого виробництва. Вважаю, що це правильно, бо кожен продукт має час, коли він максимально смачний і натуральний. Наприклад, помідори можна купити будь-коли, але лише влітку вони найсмачніші і натуральні. Звісно, ми робимо заготівлі на зиму і тому, наприклад, цілком можемо у грудні зробити смачний і натуральний полуничний торт. Але торт зі свіжої полуниці смакує ще краще, ніж із замороженої. А з салатами ще простіше: немає навесні нічого кращого за салат із свіжої зелені і редиски, а влітку – за салат з огірків і помідорів.

Цієї весни ми вирішили зробити основним компонентом шпинат. У нас є в меню шпинатно-лимонний торт, шпинатний смузі-боул, зелений смузі, шпинатний суп, салат із шпинату та нуту.

Ось тут наше меню

Завітавши до кав’ярні Agrus можна спробувати абсолютно всі страви з меню. А що можна замовити додому, наприклад?

Практично усе, що є в меню. Єдине, що практикуємо тару на заміну, тому дуже тішимось, коли наші клієнти приходять зі своїми пляшечками для напоїв, або з контейнерами для сендвічів та салатів. Вже з червня місяця у нас буде можливість обміну скляної тари для напоїв. Оплатіть один раз і наступного разу просто приходьте по свій улюблений напій. Лише не забудьте принести використану тару на обмін.

Чи створюєте ви щось новеньке, чого немає в меню, на замовлення?

Так. Наш ексклюзивний кольоровий кеш’ю-торт “Квітковий” був створений саме так. У нас святкувала свій день народження дівчинка Квітка. І вона попросила кольоровий торт. Ми проекспериментували і результат нам дуже сподобався. Тому ми назвали тортик “Квітковий” і додали в постійне меню. Тепер його у нас найбільше замовляють.

Поділіться своїми контактами: як можна вас знайти та робити замовлення?

Замовити столик або доставку наших страв можна за телефоном (097) 16–22–440 або через приватні повідомлення у соцмережах: Facebook та Instagram. Наша адреса – Вірменській 30\1. “Аґрус” на карті.

Ваші побажання нашим читачам.

Усміхайтеся, любіть себе, творіть та не бійтеся ризикувати!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK