Горіховий дім – як солодощі рятують життя

Від початку своєї діяльності працівники Горіхового дому надихаються спадком митрополита Андрея Шептицького, зокрема словами, які стали їхнім кредо: "Помагайте убожшому не лиш з дня на день, але як можете, так поможіть, щоби він міг з біди двигнути ся та станути на своїх власних ногах. Давайте убожшому спосібність до заробку, – научіть єго, покажіть му, як би він сам міг свою долю поправити".

Саме митрополит Шептицький був фундатором соціального підприємництва в Україні, і засновник “Горіхового дому”, Юрій Лопатинський, продовжує його традицію. Опираючись на спадок митрополита Андрея, він розвиває соціальне підприємництво в Україні, як інструмент для подолання бідності. Юрій розповів про модель роботи свого соціального підприємства та його продукцію.

Що стало поштовхом до відкриття соціального підприємства?

Потреба утримувати центр для жінок у кризовій ситуації. У 2010 році ми відкрили Центр інтегральної опіки для жінок, які опинилися у кризовій ситуації. У центрі жінки, що з певних причин потрапили на вулицю, могли отримати тимчасовий притулок та психологічну підтримку. Клієнтками центру були жінки, які втекли від домашнього насилля, колишні ув’язненні, вихідці з інтернатів, жертви квартирних афер тощо.

У 2012 році, коли у центру закінчилися грантові кошти, постало питання – що робити далі? Варіантів було кілька: або знову іти до грантодавців, або винаходити модель, яка забезпечить сталу і самостійну діяльність закладу. Так ми вирішили відкрити пекарню “Горіховий дім”, де жінки випікали смачне печиво. Першими клієнтами пекарні стали ресторани та кафе Львова. Жіночий центр було врятовано.

У листопаді 2016 року жіночий  Центр тимчасово припинив свою діяльність, оскільки приміщення, яке "Горіховий дім” орендував під потреби центру, продали. 1 грудня Львівська міська рада надала в оренду будинок на вулиці Личаківській, 90 благодійній організації “Фонд Горіховий дім”. На сьогодні будинок потребує капітального ремонту, “Горіховий дім” не взмозі самостійно його відремонтувати. Всі небайдужі можуть зробити благодійний внесок за реквізитами, вказаними у нас на сайті.

Розкажіть про модель роботи Горіхового дому,  як працює соціальне підприємство?

40% від прибутку пекарні скеровуються на утримання жіночого центру. Також за бажанням жінок, вони можуть отримати роботу у “Горіховому домі”.

Чому саме «Горіховий дім»? Який зв’язок з горіхами?

До більшості рецептів печива входили горіхи, тому і з’явилася така назва. Згодом самі жінки почали називати центр “Горіховим домом”, це була своєрідна метафора – тут вони почувалися захищеними, наче у шкарлупі горіха.  

Розкажіть про свою Корисну коробку та що чекає на нас у середині.

Кожен може обрати собі кілька видів печива до смаку, а також отримати набір для рукоділля у подарунок. Так можна і смачним печивом поласувати, і гарно та з користю провести час з дитиною. Більш детально з складовими Корисної коробки можна ознайомитися на нашій сторінці у Facebook.

Яку ще продукцію ви пропонуєте та яких принципів дотримуєтеся при її виготовленні?

Усе печиво ручної роботи, до його складу входять лише натуральні складники. Тож у нас з радістю купують печиво навіть для найменших, бо впевнені у нашій якості. У магазині в Facebook ви можете переглянути увесь асортимент пекарні “Горіховий дім”. Також, ми вже рік надаємо послуги кейтерингу у Львові, вся інформація про це у нас на сайті.

Наші цінності – це смачно, якісно, вишукано. Намагаємося іти в ногу з часом і завжди гнучкі до потреб і побажань клієнта.

Скільки людей працює в Горіховому домі і чи є серед працівників колишні підопічні Центру для жінок?

У нас працює близько 35 людей (менеджери, персонал на кухні, адміністративний відділ). Серед колишніх клієнток центру – Оля Карєва, бухгалтер “Горіхового дому”.

Де можна придбати вашу продукцію та чи можна робити замовлення по Україні?

Печиво можна замовити на нашій сторінці у  Facebook, здійснюємо доставку по всій Україні. Також наше печиво можна придбати у Львові у сувенірних крамницях мережі “Кумпель” і у кафетерії центру Шептицьку Українського католицького університету. До слова, “Горіховий дім” є оператором у цьому кафетерії, тож завжди раді відвідувачам – смачна кава, чай, печиво, сандвічі, салати.

Про що мрієте та яких смачних новинок варто чекати у майбутньому?

Мріємо про вихід нашої продукції у мережі, щоб печиво “Горіхового дому” було ближчим до свого покупця. Хочемо завжди тішити наших клієнтів високою якістю продукту, цікавими новинками і найкращим сервісом. Також дуже хочемо, аби в Україні з’являлося більше соціальних підприємців, які роблять цей світ трішки кращим.

Що побажаєте нашим читачам?

Великого бажайте! Завжди знаходьте можливості допомагати тим, хто потребує.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK