Ветеранська браунарня: історія бізнесу з монотоваром, де 10% прибутку йдуть на благочинність

Брауні - один десерт, але виявляється у нього багато смаків. З розмаїттям видів та варіаціями начинок простого на вигляд тістечка молоде подружжя Набожняків почало знайомити українців 11 місяців тому. За цей час у них з’явилися не тільки постійні клієнти, але й  - великі плани щодо розвитку бізнесу, свої традиції та професійний сленг.

Які емоції передає словосполучення brownie face та яку соціальну складову має їхня справа розповідають Роман Набожняк та Юлія Кочетова-Набожняк - засновники браунарні Veterano Brownie.

- Як і коли з'явилася ідея відкрити браунарню та пекти американські десерти в Україні?

Рома: Привіт, ми Рома та Юля, перша ветеранська браунарня - Veterano Brownie. Ми - монобренд одного десерту, виробляємо класичний американський брауні різних смаків та рецептур. І так - ми сімейний бізнес, який розпочався на кухні, з випадкового рецепту в інтернеті… Розпочався завдяки першому кілограму брауні, який ми з’їли. Вночі. Вдвох.

Юля: Крім своє справи, ми працюємо також в інших сферах, які аж ніяк не дотичні з кондитеркою. Рома - вокаліст та автор пісень в гурті DVIZH ПАРИЖ, а я працюю над фотопроектами та документальними фільмами як незалежна режисерка. До старту бізнесу працювала як журналістка та фахівець з комунікацій, а Рома - в IT-компанії, а у 2015-2016 роках служив в лавах Збройних сил України на сході України.

- Як придумали назву? Що вона означає?

Рома: Наш бізнес - це частина парасолькового бренду Veterano Group. Veterano - це більше ніж слово або бренд. Це винятковий знак, приналежність до сім’ї ветеранських бізнесів, створеної Леонідом Остальцевим, засновником Pizza Veterano.

Юля: Місія бренду в адаптації ветеранів через працю: “вам є куди повертатися”. 10% від прибутку перераховуємо родинам загиблих ветеранів - своїх не лишаємо. Тож Veterano - це про соціальне підприємництво та відповідальність. Для Роми, після 14 місяців на фронті, бути частиною саме цієї сім’ї було надзвичайно важливо. Це співзвучно із нашими цінностями. А зі словом Brownie - все зрозуміло.

- Поділіться вашої історією: яким був старт проекту?

Рома: Старт був сумбурним. Насправді ми прийшли в піцерію до Леоніда із нашим продуктом, він прожував, сказав: “Клас, робіть, на завтра давайте коробку”. З того часу вже минуло 11 місяців і майже півтори тонни, так-так, 1500 кг брауні.

Читай также: Шоколатье Илья Широков: когда стал заниматься шоколадом, решил - мои конфеты будут другими, не похожими ни на что

Юля: Починали з трьох дек, жодного досвіду підприємництва та двох тижнів безкоштовної особистої доставки: о 9 ранку Рома їхав кудись на Теремки, а я - на Куренівку. Тож починали ми з максимально тісного знайомства з клієнтами)

А далі ми зробили найрозумнішу річ: максимально розділили обов’язки - виробничі процеси, розробка нових рецептів та фінансова звітність - Рома; промо, пошук партнерів, комунікації з клієнтами та медіа - я.

- Як визначалися зі смаками, які будете пропонувати споживачам?

Рома: Ми починали із класичних поєднань, на кшалт шоколад+вишня, що були знайомі аудиторії, збуджували смакові рецептори. Додавали горіхи, бо як же можна не любити десерт з горішками? Шукали сезонні поєднання: у вересні запустили смак зі шматочками груші, витриманої у кориці.

Читай также: Операція "Занурення у шоколад": як міцні українські горіхи з чипсам та сухариками конкурують

А далі почались експерименти - спецзамовлення на смаки без глютену або без лактози, терте какао, вишня з сиром дорблю, солона карамель та м’який сир “Каліфорнія” тощо.

- Важко було спочатку і що для вас змінилося зараз?

Юля: У своїй справі важко буде завжди, якщо ви цим, звісно, палаєте. На постійній основі працюємо з 5-6 закладами в місті та постійно відкриті до нових партнерів. Маємо базу корпоративних та приватних клієнтів, які повертаються за новими і новими коробками. І що найцінніше - довіряють нам свої найважливіші свята: дні народження дітей та коханих.

- Ваш брауні — це ... Розкажіть, чим особливі ваші десерти Брауні: як довго зберігаються і чим вони відрізняються від тих тортів та тістечок, що продаються у супермаркеті?

Рома: Ми маємо 10 бомбічних смаків - на основі плиткового шоколаду та тертого какао. Волоський горіх, фундук, вишня, банан, груша+кориця, вишня+дорблю, карамель+Каліфорнія...

На всі коробки даємо пораду вживання “найкраще до” - у чотири доби. Насправді, в складі немає нічого, що може зіпсуватись (ми куштували і на другий тиждень), але ліпше всього смакує саме найсвіжішим.

Юля: У нових смаках використовуємо натуральне 100% терте какао, прямий продукт переробки какао-бобів з африканського континенту. Це наша фішка, авторська рецептура, повернення до витоків всіх шоколадних десертів, вигадане Ромою. Це дає максимально насичений та натуральний смак - у вашому шматочку брауні 100% какао! Наші головні правила: жодних домішок, консервантів, ніякого харчового шахрайства - “робимо як для себе”. У цьому і є винятковість.

- Хто з вас і є власне кондитер і за якою рецептурою виготовляєте десерти?

Юля: Виробництво та авторська рецептура - це Рома. Без професійної освіти, зате з любов’ю до створення. Всьому вчився з нуля і переважно - на практиці.

Рома: Це виклик, який підштовхує вчитись в рази швидше та старанніше, ніж у форматі  формальної освіти. Але планую, зрозуміло, виходити на інший рівень - шукаємо можливості отримати знання у програмах з підприємництва бізнес-шкіл, інтенсивах з кондитерської справи тощо.

- Що надихає створювати нові смаки брауні?

Рома: Ми просто любимо солодке. І проводити контроль якості обожнюємо. Це і підштовхує. 

- Де берете всі необхідні інгредієнти?

Юля: Маємо перевірених підрядників, що імпортують інгредієнти до наших брауні з різних країн: фундук, наприклад, подорожує з Грузії, а терте какао - з різних регіонів Африки.

Всі інгредієнти пройшли тест разом із конкурентами, основні складові закуповуємо в гіпермаркеті, де на них є всі необхідні сертифікати якості.

- Підраховували, скільки десертів вже виготовили та продали? Які прибутки та втрати?

Рома: Практично півтори тонни десерту. І “вбили” одну пічку. Такий ось результат на 11 місяців роботи.

- Яким із варіантів десерту особливо пишаєтесь? У вас є улюблений брауні?

Юля: Той, який ще не вигадали. Але насправді наш фаворит зараз - новинка, яку люблять і приватні клієнти і заклади, з якими ми співпрацюємо: солона карамель + сир “Каліфорнія” на основі 100% тертого какао. Тут свою справу зіграли рецептори: солоне, солодке, ніжний сир - гастро-екстаз гарантований.

- Які брауні користуються найбільшим попитом у споживачів?

Читай также: Від дідуся до онуків, від онуків — до людей: спадкоємність як основа бізнесу

Рома: Комбо, смаки із горішками (класика, як-не-як) - це точно постійні фаворити. Тим не менш новинки завжди на хвилі популярності - наші клієнти готові до експериментів і це заряджає.

- Як відреагували споживачі на комбопропозицію? Які смаки найчастіше доводиться поєднувати у набори?

Юля: Ідею міксу смаків підказала наша знайома ще на початку нашого бізнесу: “А якщо я вагаюсь, який обрати і хочу спробувати всі…” Тож для тих, хто не бажає компромісів, у нас є опції наборів з різними смаками: “комбо 3х3” - вишня, банан, фундук та “комбо 4х4” - вишня, банан, фундук та екстра (класичний смак на основі тертого какао).

- От до речі, коли замовник вагається, що обрати: які поради даєте? Як допомагаєте з вибором?

Рома: Якщо ми зустрічаємось в офлайні, наприклад, на маркеті українських виробників Всі.Свої.Гастрономія, то ключова порада - дегустація. Зазвичай ще не дожувавши дегустаційний шматочок, гості маркету вже беруть дві-три порції із собою. Ми це називаємо brownie face - коли людина вперше куштує наш брауні і в неї все на обличчі написано: “Дайте кілограм, ні, два, обожеякцесмачно”!

- Які плани щодо браунарні?

Читай также: Появился синий шоколад

Рома: Цього року ми забажали працевлаштувати 5 ветеранів. Як мінімум. Наша мета наразі - це масштабування у мережу закладів, де працюватимуть ветерани та переселенці. Ми плануємо відкривати браунарню - заклад одного десерту з різними смаками, додатками та поливками. Хочемо свій куточок в Києві, Одесі, Львові, Тбілісі та Вроцлаві. А потім вже і до Марсу доберемось.

Юля: А надмета - це втілити в нашому закладі закритий цикл переробки какао - самотужки обсмажувати та меланжувати какао-боби, виробляти терте какао, що наприкінці стає довершеним шматочком брауні!

- Що побажаєте нашим читачам?

Рома: Не дрейфити. Працювати. І, звісно, працювати ще більше. Доля любить сміливців.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK