Сучасна українська кераміка: ТОП-7 найцікавіших майстерень

Глиняний посуд на будь-якій кухні виглядає самобутньо та дуже колоритно. Його вважають найбільш екологічним і звичайно, він є окрасою будь-якої трапези.

Усі страви у гончарних виробах навіть на смак здаються кращими. Тільки уявіть: глечик з молоком, полумисок з українським борщем, запашна печеня у горщику, у поливаному тарілі вареники з картоплею... М-м-м-мм, апетит вже розгулявся.

У гончарному посуді, виготовленому вручну та ще й прикрашеному візерунками, і проста страва перетвориться на кулінарний шедевр. Варто лиш обрати для улюблених смаколиків стильний посуд.

У сьогоднішній добірці - кращі вироби українського гончарного промислу.

Бренди кераміки з багатолітньою традицією

Посуд вирізняється способами виготовлення та віковими традиціями художнього розпису: рослинними та квітковими орнаментами, фігурними візерунками. Кераміку поділяють на види за технікою та способом виготовлення.

Молочена - під час обробки глиняний виріб занурюється у молоко і двічі обпалюється. Має приємний колір хлібної скоринки. Такий посуд легкий, вологонепроникний, термостійкий, підходить для використання на різних плитах і духовках.

Молочена або молочна кераміка вважається дуже екологічно чистою та безпечною, не вступає у хімічну взаємодію з продуктами харчування. Виробляють її в гончарній майстерні "Покутська кераміка", яка розташована у місті Городенка Івано-Франківська області.

Асортимент такий, що очі розбігаються: горнята, тарілки, миски, глечики, горщики, піали, макітри, соусники, хлібниці, юшники, серветниці, млинцівки, креманки, сільнички, кухлі, кавники, графини та пляшки.

Поливана. Вироби з глини покривають поливами (глазурують). Яскраву косівську кераміку виробляють у місті Косів Івано-Франківської області. Настільки свіжа та колоритна, що хочеться сервірувати нею стіл до свята.

Тут і блюда, і цукрівниці, і стакани дя молока, і миски для перших страв. Глечики можна використовувати для компоту, узвару, молока, кефіру і будь-якого іншого напою. У цій кераміці можна ефектно подавати страви та запікати їх у духовці.

До цього ж типу відносять і опішнянську кераміку, яку виробляють в селі Опішня на Полтавщині. Місцева глина має сіруватий колір, а при випалюванні стає не червоною, а світло-жовтою. Керамічні вироби покривають ангобами (поливами). І наносять візерунки: квіти, листя, грона ягід, колосся, букети та віночки. Домінують бежевий, коричневий, зелений та блакитний кольори.

Димлена. Яскравий приклад - Гаварецька чорнодимлена кераміка - ці вироби традиційно чорні та темно-сріблясті, з графітовим блиском. Виробляють їх в селі Гавареччина Золочівського району Львівської області. Продукується кераміка зі звичайнісінької білої глини, без покриття поливами. В асортименті: горщики, глечики, тарілі, горнята й філіжанки.

Сучасна авторська кераміка - топ-7

Гончарі теж слідкують за трендами, тож нові керамічні вироби найчастіше поєднують авторську фішку та декілька регіональних традицій та технік, про які ми розповіли вище. Але тут незвичайні чашки, веселі тарілки, візуальна та тактильна насолода від посуду.

Хто з натхненних майстрів глиняного посуду вартий вашої уваги - у короткому огляді. Хоча, нам, чесно, було дуже важко скласти цей топ-7. Обирати довелося з кількох десятків гончарних майстерень та гончарів, які працюють в Україні.

1. Окремий бренд сучасної кераміки створили гончарі "Покутської кераміки". Модні вироби продаються під назвою TapLap Ceramics. Тут і стиль, і колір.

2. Високою модою в кераміці називають бренд FERN. Вирізняються технікою, кольором та візерунками. Потрібний гарний таріль для сервірування страви? Тоді вам сюди. Краса, їжа та смакота.

3. У кожній керамічній речі від майстерні Fira відчувається душа та цікава історія. Рослинні мотиви створюють враження, що природа оживає прямо у руках.

4. Унікальні та неповторні чашки, тарілки та блюдця робить художник-графік Віта Хайдурова (Vita Khaidurova). Керамістка всього три роки виготовляє посуд, але настільки майстерно, що ці квіти та риби захоплюють.

5. Яскраві, насичені, густі кольори керамічних тарілок від Manna Ceramics одразу приваблюють погляд. Салатниці, блюда, тарілки ручної роботи переливаються глазурованими поверхнями. Цей посуд можна зустріти в столичних ресторанах.

6. Феєрія фарб, орнаментів та змісту відкривається у роботах видатного кримськотатарського кераміста Рустема Скибина (Skybin Rystem). Свої вироби він розписує кольоровою емаллю. Блюда та чайники мають риси традиційної культури кримських татар.

7. Чудові роботи керамістки Lesya Horlova відтворюють у глині до найменших дрібниць квіти та рослини, колекція так і назвиається "Флора України". Роботи виконані в бездоганному стилі археологічних розкопок. Тонко, стильно зі смаком.

Фото взяті з сайтів та акаунтів магазинів та виробників.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK