Варити сир та пекти хліб надихає вдячність: історія однієї української ферми

Майже два роки тому ми говорили з Віктором Чіркіним про сімейну ферму та виробництво козиного сиру, про плани обладнати окремі приміщення для власної сироварні та пекарні. Тож наразі вирішили поцікавитися, як ідуть справи в Лісовій фермі, яка знаходиться в смт. Ставище на Київщині, і чи запрацювала домашня пекарня. Віктор скромно розповів про здобутки.

Впевнено йдемо до мети

У нас хліб залишається додатковим продуктом до молочної корзини. Наразі завершуємо будівництво приміщення для переробки сиру і далі плануємо приступити до пекарні. Треба збудувати професійну хлібну піч, щоб мати змогу випікати домашній здоровий хліб не тільки для себе. Якщо все вдасться, то до кінця року запечемо хліба.

Ми намагаємось налаштовувати і взаємопов'язувати процеси, які мають місце в господарстві і повсякденному житті так, аби вони гармонійно доповнювали один одного, а не перечили. Наприклад, використовувати природні матеріали для будівництва, або відновлювальні джерела енергії.

Лише останні 4 роки, відколи переїхав до батьків, я працюю на себе. Ще до переїзду я вклав значну суму власно зароблених коштів аби допомогти батькам завершити будівництво будинку. Після переїзду ми з батьками ще близько року жили в орендованому житлі. А щоб власну справу розвивати, треба і в неї постійно кошти вкладати. Тож нашу пекарню назвати повністю розвинутою справою поки що неможливо.

Печемо хліб в домашніх умовах

Читай также: Лісова Ферма: з Америки – в солом’яний будинок

У побутовій електродуховці випікаємо декілька видів хлібу, весь на заквасці довгого періоду бродіння з цільнозернового борошна, яке купуємо у ТМ Зелений Млин. Ми даємо тісту повільно сходити при низьких температурах, за рахунок чого отримуємо ферментований продукт, який смачніший та легше засвоюється організмом, і головне, корисніший, тому що в складі має переважно цільнозернове борошно.

Рецепти - за інтуїцією та без хлібопекарських дріжджів 

Я відразу навчився пекти на заквасці і ніколи не працював з хлібопекарськими дріжджами. Використовуємо тільки цільнозернове борошно, оскільки воно є кориснішим, тому що складається з усіх частин зернини, яка перемелюється на кам'яних жорнах. Деякі рецепти я роблю інтуїтивно, але багато чого навчився в шеф-пекаря Дениса Суховія. Саме після декількох днів, проведених з ним на фестивалі у мистецькому хуторі Обирок, я почав випікати хліб з додаванням горіхів та сухофруктів.

Майже 100 паляниць печу на ринок 

Окрім хліба, який печемо для себе, я щотижня випікаю на суботній ринок від 80 до 100 одиниць хліба, але цього і близько не вистачає для моїх постійних клієнтів на молочні продукти. Для того, щоб спекти стільки хліба, потрібно, щоб пічка відпрацювала близько 10 годин. Випікання припадає на другу половину дня та ніч з п'ятниці на суботу, а процес замісу тіста починається ще в четвер вранці. Випічка хліба - справа трудомістка. І в такому обсязі, як ми робимо, досить низько рентабельна, але ми не покидаємо її, так як це асортимент продукції і також певна репутація на майбутнє, коли дійдемо до більших обсягів зі справжньою пекарнею.

Читай также: Как приготовить настоящий парижский багет

Про попит та відгуки 

Найбільшим попитом користується цільнозерновий багет з родзинками та горіхами. Він солодкий завдяки родзинкам, а також поживний і легко може бути стравою сам по собі. Житній хліб має слабку кислинку, але декому він здається солонуватим. Та для мене головне, що покупці відчувають: наш хліб зроблений з душею. І він чудово підходить до страв традиційної української кухні. А найкраще смакує разом з салом до традиційного борщу, а ще окремо з блакитним сиром.

Про натхнення та цілі 

Варити сири та пекти хліб надихає вдячність за те, що ми стільки маємо. І також те, що цим робимо добре людям навколо, як тим, хто причетний до виробництва, а це наша родина, так і тим, хто купує нашу продукцію або ж тим, з ким просто щиро ділимось досвідом. Нині ж моя ціль одна – робити добро людям навколо, щоб світ ставав кращим місцем. Сьогодні це сир, завтра хліб, а післязавтра хто-зна. Головне не “що” а “для чого”.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK