З чого пекти: 16 видів борошна від українських виробників

Найчастіше для випічки використовують біле пшеничне борошно вишого гатунку, рідше житнє та гречане. Та виявляється асортимент борошна набагато ширший, а для улюблених кексів чудово підходить борошно морквяне.

Редакція Food&Mood розбиралася, які види борошна пропонують нині господиням українські виробники та чим морквяне, нутове та інші види борошна відрізняються від пшеничного.

Типи, види і сорти борошна

Залежно від помелу і виду зерна, розрізняють кілька типів, видів і сортів борошна. Вид борошна визначається тією культурою, з якої борошно виготовляється: пшеничне, житнє, амарантове тощо.

Тип борошна визначає його призначення: для випічки хліба чи для макаронних виробів.

Сорт борошна визначає його якість і безпосередньо залежить від виходу борошна: вищий, перший, другий.

Найкращим і найкориснішим сьогодні вважають цільнозернове борошно жорнового помелу. І випічка з нього найсмачніша.

Борошно біле, сіре, помаранчеве: для якої випічки годиться

Фермерські господарства, які вирощують зернові культури, та компанії, що займаються переробкою зерна, пропонують кулінарам та кондитерам понад 16 видів якісного борошна. Поряд із традиційним пшеничним на полицях з'явилося амарантове, мигдальне, кокосове. Від асортименту очі розбігаються і вибрати складно. Тож яке борошно і для чого краще підходить?

Пшеничне борошно

дрібного та грубого помелу - найпопулярніший продукт із усіх видів борошна. Використовується для виготовлення білого хліба, пухких булочок, вишуканих тістечок, печива, соусів, макаронів, локшини та інших кулінарних виробів. 

Читай также: 7 правил хранения муки, которые должна знать каждая хозяйка

Житнє грубого помелу

З нього печуть чорний хліб. Борошно містить більше фруктози, клітковини, багате на вітаміни В та Е, мінеральних речовин: фосфор, залізо, кальцій, магній. Борошно має підвищену кислотність і не пліснявіє, а випічка з нього має меншу калорійність.

Борошно зі спельти

Лідер за вмістом клітковини вітамінів та протеїнів. Білок спельти містить 18 важливих для людини амінокислот, а такж корисні вуглеводи - мукополісахариди. Склад білка спельти відрізняється від білка м'якої пшениці і містить менше глютена. У сумшіх з іншими сортами борошна підходить для випічки хліба, тістечок, печива, млинців, коржів та локшини.

Борошно амаранта

Це мелені зерна амаранта. Може успішно використовуватися в поєднанні з пшеничним борошном в приготуванні всіляких хлібобулочних і кондитерських виробів. Існує чимало страв з додаванням цього борошна. Випічка з амарантового борошна відрізняється чудовим ароматом, приємним горіховим присмаком і пишністю. Щоб урізноманітнити щоденні страви, амарантове борошно додають до млинців, омлетів, домашнього хліба, паніровки для фаршу для котлет і биточків.

Вівсяне борошно 

Читай также: Не пудингом единым: типичные блюда Великобритании

Характеризується високими поживними і смаковими властивостями. Воно чудово підходить для випічки дієтичного хліба, булочок і печива як саме по собі, так і в поєднанні з іншими видами борошна. Вівсяне борошно має м'який смак і винятковий склад. З нього можна приготувати легендарну прісну піту, популярну у англійців, і американський «бостонський» хліб.

У нас з вівсяної муки печуть хлібобулочні вироби, печиво, смажать млинці і варять киселі. До вівсяного печива додають шоколад, родзинки, горіхи, шматочки фруктів. А ще можна екпериментувати зі смаками і додавати сир, гарбуз, курагу, сухофрукти, моркву. Добре смакує і вісяний кисіль з молоком, медом або ягідним варенням.

Вівсяні млинці готуються простіше і швидше, ніж пшеничні. При введенні борошна в будь-яке тісто воно стає більш розсипчастим, смачним і рум'янішим.

Гречане борошно

Є одним з найбільш поживних видів борошна. Найчастіше використовується для виготовлення тіста для млинців, макаронів, локшини, тортів. Має сіро-коричневий колір і характерний аромат з присмаком гіркоти. Гречане борошно також добре поєднується з іншими видами борошна для випічки хліба. Не містить глютен. Глікемічний індекс - 40 одночасно з високим вмістом рослинного білка дає широкі можливості використання гречаного борошна в раціоні людей з діабетом, ослаблених, вегетаріанців і веганів. 

Читай также: Чтоб в аптеку ходить реже: чем полезен нут

Кукурудзяне борошно

Підходить для випічки хліба. Найчастіше використовується для приготування дуже пишних кондитерських виробів. З борошна кукурудзи можна приготувати різноманітні торти, печиво, кекси, хліб, млинці та оладки, навіть супи і багато інших страв.

Найцікавіше, що кукурудзяний хліб багато в чому виграє у пшеничного. А саме: довше зберігає свіжість, містить велику кількість білків, надовго дає відчуття ситості.

Кокосове борошно

Це змелена та висушена м'якоть кокоса, що залишилася після видалення кокосової води, або кокосового молока, з плоду. Вона поживна і корисна, тому що містить багато білка і поліненасичених жирів, але мало вуглеводів. Кокосове борошно широко використовують у традиційній кухні Азії. Спочатку кокосове борошно було відоме як один із замінників пшеничного борошна, що не містить глютен. Однак нині його використовують у великій кількості рецептів. Його солодкуватий смак став візитною карткою продукту. Сьогодні з кокосового борошна готують гостру локшину, рибні супи, смажать морепродукти. Слід, однак, враховувати те, що вміст клітковини в кокосовому борошні дійсно великий в порівнянні з більшістю звичних продуктів. При використанні кокосового борошна у випічці слід зменшувати його кількість у порівнянні з пшеничним борошном, і збільшувати кількість яєць в рецепті. Кокосове борошно здатне вбирати і утримувати багато вологи, що впливає на консистенцію готового продукту.

Нутове борошно

Отримують шляхом подрібнення нуту (турецького або баранячого гороху) жорновим методом. Воно має приємний горіховий смак, добре розкривається в хлібобулочних виробах, супах і соусах. З нутового борошна можна також робити млинці, котлети і паштети. Вважається дієтичним продуктом і добре поєднується з кмином, оливковою олією, часником, лимоном.

Морквяне борошно

Це ретельно висушена і якісно перемелена високосортна органічна морква. Таке борошно зберігає всі вітаміни і корисні речовини моркви, закладені в неї природою. Морквяне борошно призначене для приготування смачної і здорової випічки, домашнього соку, пюреподібних сумішей і різноманітних кулінарних виробів.

Мигдальне борошно

Читай также: Десерт за 20 минут: 4 вкусных рецепта

Продукт переробки зерен солодких мигдальних горіхів, популярне у багатьох національних кухнях. Особливо його цінують кухарі Франції. Завдяки здатності поглинати повітряні водяні пари, випічка з мигдального борошна залишається свіжою набагато довше. Борошно часто використовується в традиційній випічці, у веганських, сироїдних рецептах. На відміну від пшеничного борошна вищого гатунку, мигдальне борошно практично не збільшується в об'ємі в процесі випікання і тому не деформує готовий продукт. Його сміливо можна використовувати в складній випічці: макаруни, меренги, різні десерти. Мигдальне борошно підходить для панірування при обсмажуванні м'ясних продуктів, для приготування соусів і навіть для варіння каш.

Фундукове борошно

Це розмелені очищені горіхи фундука, або ліщини. Найчастіше борошно з фундука використовується в кондитерській галузі для солодкої випічки, кремів і десертів. Також на його основі можна готувати і інші страви - супи, гарніри, різні соуси. Наприклад, білі гарячі соуси на кшталт бешамеля, страви з лісовими грибами, бо обсмажений з грибами подрібнений горіх віддає страві свій аромат, але не забиває смак основного інгредієнта. А ще смачні виходять галушки та кнедлі, бо фундукове борошно робить готовий продукт менш клейким і надає цікавий смак. Фундукове борошно - безглютеновий продукт, особливо популярне в середземноморській кухні.

Горохове борошно

Широкодоступний дієтичний продукт, який можна застосовувати у правильному харчуванні, поліпшенні здоров'я, збагаченні організму вітамінами. При смаженні не вбирає жирів. З горохового борошна готують млинці, кекси і різні пироги. Наприклад, індійську закуску Кхандва. Для тих, хто на дієті, або хоче знизити рівень холестерину це борошно стане просто цінною знахідкою.

Борошно роблять також з кунжуту, льону, пшона, черемхи, але використовують його, як правило, у якості поживних добавок до щоденного раціону.

Щоб ви не готували: оладки, хліб, тістечка, пироги чи котлети - вони будуть смачними та корисними, якщо оберете натуральний продукт від українських виробників.

Органічне і цільнозернове борошно сьогодні роблять українські компанії під такими торговими марками:

  • Екород,
  • Еколія,
  • МакВар Екопродукт,
  • Амарант України,
  • Земледар,
  • Richoil,
  • Органік-Еко-Продукт,
  • Козуб-продукт. 

Скуштуйте на смак: незвичайні страви з особливого борошна

Пропонуємо приготувати Котлети з амаранту. Цей варіант страви прекрасно підійде людям, які дотримуються принципів вегетаріанства.

Інгредієнти:

  • борошно з амаранту крупного помелу — 200 грамів;
  • картопляне пюре — 200 грамів;
  • морква — 100 грамів.

Приготування:

Трохи підрум’яньте на сковороді амарантове борошно. Далі змішайте його із заздалегідь приготованим картопляним пюре і попередньо натертою на дрібній тертці морквою. Добре перемішайте всі компоненти, сформуйте з отриманого «фаршу» невеликі за розміром котлети і обсмажте їх з двох сторін до рум’яної скоринки. Можна додати до страви перетертий в пюре зелений горошок.

А на десерт - морквяне печиво з кукурудзяного борошна.

Інгредієнти:

  • Морква — 4 шт.
  • Яйце куряче — 2 шт.
  • Тростинний цукор (через брак можна і білий) — 150 г.
  • Масло вершкове високої жирності — 250 г
  • Кукурудзяне борошно — 2 склянки.
  • Розпушувач — 20 г.
  • Ваніль — 1 пакетик.
  • Кориця — пару дрібок.
  • Сіль — за смаком.  

    Читай также: Что приготовить из кукурузной муки

     

Приготування:

  1. М'яке вершкове масло порізати на шматочки, перекласти в миску, засипати цукром і додати ванілін. Збити всі компоненти у піну. Потім вбити в масляну суміш яйця, ще раз перемішати.
  2. Змішати борошно з корицею і розпушувачем, просіяти цю масу.
  3. Натерти на дрібну тертку очищені коренеплоди, злегка віджати сік і додати в масляну суміш, перемішати. В самому кінці всипати суху суміш невеликими порціями, вимішуючи тісто, спочатку ложкою, а потім руками. В результаті повинно вийти м'яке і липке тісто. Тому в процесі вимішування, руки і робочу поверхню рекомендується змащувати олією.
  4. Щоб тісто ущільнилося його потрібно помістити в прохолодне місце на 40 хвилин. Потім сформувати за допомогою столової ложки печиво і перекласти на пекарське деко, застелене пергаментом. У процесі випікання печиво може трохи розпливатися, тому розкладайте їх на деко на відстані одне від одного.
  5. На 20 хвилин помістіть вироби у духовку, розігріту до 190 градусів. Готово!

Радуйте рідних смачними стравами та різноманітною домашньою випічкою!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK