Як варити борщ з грушею, сливами та щукою - навчать у Полтаві

Навіть, якщо ви вмієте смачно готувати традиційний український борщ, то освоїти нові його варіації - ще один плюс для кухарського самолюбства. Та й види етнічної страви, які пропонують приготувати, досить нетипові.

Авторка майстер-класу "Три борщика від Олени Щербань" обрала три цікавих рецепти, якими поділиться з поціновувачами борщу:

- з грушами на ребрі з поросяти;
- чорний борщ з томленими сливами та качкою;
- борщ із щукою.

Готуватимуть страву-візитівку української кухні за стародавньою технологією: у печі та в глиняному горщику. Але налаштовуйтесь, що доведеться активно брати участь у приготуванні і театралізованому дійстві, а не тільки нарізати овочі та записувати інгредієнти. Бо Олена Щербань незвичайний кухар. Вона етнолог, провідна популяризаторка та експертка української народної культури харчування.

Наприкінці інтерактивного гастрономічного майстер-класу будуть дегустувати готові борщики разом з фірмовими наливками. Як-то кажуть: і борщ варити навчать, і наливками пригостять.

Нагода повноцінно відчути атмосферу та колорит національної кухні випадає 21 жовтня. А їхати за враженнями та навичками доведеться у Полтаву. 

Читай также: З полуницею, кропивою і раками: борщ на фестивалі в Опішні

А ще фундаторка, власниця і директорка у ЕкоАгроСадиби-музею та салону-студії "Лялина Світлиця" знає 50 різновидів борщу. Усі рецепти борщу зібрані у Наддніпрянській Україні. Безліч регіональних варіацій страви та ступеней гостроти, глибини деталізації, фінального співвіднощення солоного, кислого та солодкого.

У її рецептурнику є борщики червоні класичні та авторські, білі, коричневі, зелені, м'ясні, пісні, із птицею, із рибою, та без них, із сливками, з копченими грушками, полуницею, борщі від Лялі, мами Каті, тьоті Дусі, бабусь Люби й Марусі.

Рецепт борщу від Олени Щербань

Пропонуємо завчасно підготуватися до майстер-класу та спробувати приготувати вдома Борщик чорний. Саме такі були українські борщі до другої половини ХХ століття. А пізніше в них стали додавати томати і страва "почервоніла".

Для сьогодення борщ особливий тим, що у ньому відсутні помідори, але присутні гнічені сливи і не квашений червоний буряк. Цей борщ найсмачніший на бульйоні з качки.

Інгредієнти: 

Читай также: 5 смачних івентів жовтня: де проводять і чим пригощають

  • м'ясо качки - 300 грамів;
  • цибулина - 1 шт;
  • червоний буряк - 200 грамів;
  • гнічені сливи без кісточок - 200 грамів;
  • картопля - 3 шт;
  • морква - 1 шт;
  • болгарський перець - 1шт;
  • капуста білокочанна - 200 грамів;
  • зелень базиліка та кропу - 30 грамів;
  • сметана - 100 грамів;
  • спеції: лавровий лист, чорний перець горошок;
  • сіль.

Приготування:

1. Попередньо підсмажені шматочки качки (300 грамів) скласти в горщик, залити окропом, додати лавровий листочок, кілька горошин чорного перцю, шматочок сирої цибулини, ледь присолити і в піч.

2. У зварений запашний бульйон додаємо натертий на дрібну терку і підсмажений на тій сковорідці, де смажили качатину, червоний буряк та гнічені сливи без кісточок, одну обчищену цілу картоплину. Засоваємо в піч на 10 хвилин.

3. Затим додаємо 2-3 картоплини дрібно порізані, а також засмажку з цибульки, моркви та болгарського перцю.

4. Виймаємо цілу, але вже зварену картоплину з горщика – товчемо її і знову в борщ, нехай вмліває до готовності.

5. Січену капусту можете додати разом із засмажкою за бажанням.

6. Підсолити, поперчити, присмачити зеленню базиліка.

7. Подавати з дрібно нарізаною зеленню кропу та сметаною.

Смачного!

Фото та рецепт взяті зі сторінки Олени Щербань у ФБ.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK