Овечий сир, бринза, молоко, ягнятина і баранина від ТОВ Закарпатське руно

Молоко та молочні продукти є джерелом багатьох вітамінів і мінералів, у тому числі кальцію. Овече молоко надзвичайно корисне, добре засвоюється організмом, може вживатися людьми з алергією, його рекомендують пити вагітним та дітям. На жаль, зустріти овече молоко та продукти з нього у звичайному магазині дуже важко – вівчарство в Україні зараз таке ж, як і 100 років тому – отари овець, чабани, гори і полонини, ніяких промислових масштабів. З іншого боку, ми маємо змогу вживати дійсно натуральний, автентичний продукт від невеликих господарств.

З сьогоднішньої розмови з Давидом Азатяном, представником ТОВ Закарпатське руно, ви дізнаєтесь де можна придбати продукти вівчарства та багато цікавої інформації про нього.

Де територіально ви знаходитесь?

Господарство розташовується у самому серці Карпатських гір, наша адреса: Закарпатська область, Воловецький район, с. Нижні ворота, вул. Садова, 12.

Як починало свою роботу ТОВ Закарпатське руно?

У 2007 році мої близькі друзі організували підприємство «Закарпатське руно», а в 2009-му запросили мене  ним управляти. На даний час ми утримуємо біля 500 голів овець, з них 350 – племінне поголів’я, а також 150 кіз. В нашому господарстві є ще корови і свині, але це поки що для власного вжитку.

За досить короткий час з невеликого підприємства ми перетворилися на племінне господарство по розведенню Гірсько-карпатської породи овець. Це єдина порода овець, виведена на території вже незалежної України. Гірсько-карпатська вівця є невибагливою в утриманні та більш витривалою до екстремальних погодних умов.

Чи цікавляться іноземці нашими вівцями?

Так, нас відвідують іноземці, цікавляться нашим досвідом по розведенню і утриманню овець, переробці молока в умовах Карпатських гір.

А як щодо продажу овечої шерсті?

На сьогоднішній день в Україні немає промислової переробки шерсті, тому ми реалізовуємо овечу шерсть малим селянським підприємствам, котрі виробляють з неї всім відомі автентичні карпатські шерстяні вироби: ковдри, пледи, шкарпетки, рукавиці, жилетки і інші речі.

Чим харчуються вівці і як змінюється їх раціон взимку у порівнянні з літом?

Влітку вівці харчуються лише травою, зокрема, біля 6 місяців вони знаходяться у так званих літніх таборах, на полонинах. Ми збудували там будиночок для ночівлі чабанів і вони позмінно випасають худобу, яка знаходяться на вільному випасі.

Взимку вівці також їдять траву, але суху – сіно. В період окотів і великих морозів ми підгодовуємо їх зерновими, в основному вівсом – біля 10% від загального об’єму харчів на день. Також, коли на вулиці дуже холодно, вівці полюбляють гілочки хвойних – це для них такі ж вітаміни, як для нас апельсини та мандарини. Вівці не вибагливі у харчуванні і їдять майже всю гірську рослинність. Взимку вівці також весь час знаходяться на свіжому повітрі, і тільки вночі сплять у приміщенні.

А яких кіз ви тримаєте?

У нас звичайні «аборигенні», тобто місцеві кози, більш схожі на альпійську або чеську породу. Вони теж не вибагливі і прості у догляді, те ж саме стосується корів.

Розкажіть, як ви навчилися варити сири та коли саме почали цим займатися.  

Гірсько-карпатська вівця – це молочна порода овець, яка дає молоко з високою жирністю. Щоб ви краще розуміли, яке у нас молоко, скажу, що випити стакан овечого молока, це все одно, що випити стакан коров’ячих вершків, таку воно має жирність. Харчова цінність та засвоюваність овечого молока надзвичайно висока і всі його якості передаються продукту з нього – овечому сиру.

Сир – це ідеальний продукт для виробництва, він акумулює всі корисні властивості молока і водночас тривалий термін зберігання тільки покращує смак та підвищує його цінність. Але починали ми не з твердих сирів, а з автентичної закарпатської бринзи, готувати яку навчалися у місцевих жителів, і робили це від самого початку існування господарства.

Варити тверді сири я навчався по доступній інформації в Інтернеті, книгах та у школі сироварів Ірини Дем’янюк, але найголовніший вчитель – це досвід і інтуїція. Тварини знаходяться на вільному випасі і кожна партія молока має свій смак: вчора, наприклад, було надто жарко і вівці залізли в хащу, паслись там, а сьогодні прохолодно – пасуться на луках. Це різна рослинність, і від неї залежить смак молока і сиру. Тому кожна партія сиру буде особливою і неповторною.

Які саме сири виготовляєте?

На разі ми виготовляємо Закарпатську бринзу по власній рецептурі, а також напівтверді та тверді сири. Основні види сиру – це Овечий сир та сир Коза-Корова (з козячого та коров’ячого молока). Особлива пропозиція – сир Гірський.  

Наша мета – передати смакові якості молока, адже головне, що це справжній, натуральний сир, зроблений вручну з високоякісного молока із власного господарства.

Яку ще продукцію пропонуєте?

Окрім сирів та бринзи пропонуємо молоко овече та козяче, м'ясо баранини, ягнятини, сирокопчену ковбасу в обмежених обсягах.

Як замовити та де можна придбати продукцію ТОВ Закарпатське руно?

Простіше всього зателефонувати мені по телефону 050 465 8577 та домовитися про доставку, або написати повідомлення на сторінці у Facebook. У Київ робимо доставку раз у 2 тижні, у четвер або п’ятницю, маємо для цього спеціальну машину з холодильною камерою.

Також, у Києві придбати наші сири можна у магазині "Cheesemania", який знаходиться за адресою: вул. Урловська, 4.

Присутні наші сири і у ресторанах міста, зокрема у ресторані «Канапа», Андріївський узвіз, 19, та «Кувшин», Івана Федорова, 10. В останньому окрім сирів можна спробувати і страви з нашої ягнятини.

Дякую за надзвичайно цікаву розмову, бажаємо подальшого розвитку і процвітання вашому господарству. Поділіться на останок своїми думками щодо перспективи розвитку вівчарства в Україні.

Вівчарство в нашій країні має свою історію і має велике майбутнє, якщо з’явиться культура споживання баранини та сирів ручного виробництва.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK