Що варто знати про шовковицю

Фото: www.istockphoto.com

Батьківщиною шовковиці є Китай – саме звідти ця рослина потрапила до Європи та США. Упродовж сотень років шовковицю цінувала китайська народна медицина, яка рекомендувала вживати її при різних захворюваннях. У ХХ столітті, завдяки дослідженням Ліланда Хартвелла, шовковиця стала надзвичайно популярною у західних країнах. Вченому вдалося підтвердити її властивості для схуднення та позитивного впливу на лікування цукрового діабету.

Коли тягнутися до шовковичного дерева?

Шовковиця вважається одним із найбільш корисних натуральних продуктів, тому не дивно, що вона знайшла широке застосування у медицині. Її чудові властивості повинні побачити в першу чергу люди, які мають проблеми з травною системою.

Коріння шовковиці використовують у народній медицині як протикашльовий та жарознижуючий засіб. Їх також використовують при астмі, епілепсії та бронхіті. Особливо цінні екстракти цього рослини – вони захищають клітини печінки від пошкоджень і мають протизапальні властивості. Дослідження також підтвердили ефективність шовковиці у профілактиці раку.

Властивості шовковиці для схуднення надзвичайно цікаві. Все це завдяки вмісту легкорозчинної клітковини, яка пригнічує апетит і підтримує відчуття ситості. Також доведено, що речовини, що містяться в цій рослині, замедлюють розщеплення складних цукрів, таким чином підтримують їх рівень у крові. Завдяки цьому ми хочемо рідше тягнутися до перекусів. З цієї ж причини людям, які страждають на цукровий діабет, слід вживати шовковицю.

Ягоди повні здоров'я

Майже кожен елемент цього рослини має корисні властивості - починаючи від плодів, через листя і закінчуючи корою та корінням. Вони містять дуже велику кількість витамина С і В, а також таких елементів, як калій, залізо, фосфор, магній і кальцій. Особливими властивостями володіють плоди шовковиці – дрібні ягоди, трохи нагадують ожину, які бувають білими, червоними або чорними залежно від сорту.

Ми можемо знайти в них багато флавоноїдів, які мають антиоксидантні та протиракові властивості. Крім того, вони також містять багато пектинів та дубильних речовин, які підтримують правильну роботу кишечника та травної системи. Ми можемо їсти їх сирими або як доповнення до тортів та десертів. Відмінними властивостями володіють і настої, приготовані з сушених плодів шовковиці.

Читай также: Чим так корисна шовковиця

Листя цього рослини містить багато витаминів групи В, включаючи рибофлавін і тіамін, які покращують настрій, підтримують зір і вироблення еритроцитів. Цікаво, що листя шовковиці також містить багато витамину РР, відповідального за підтримання шкіри в належному стані та регулювання рівня холестерину та цукру в крові. Дефіцит цього витамину може викликати безсоння, головний біль і істерики, тому варто потурбуватися про його належний рівень в організмі.

Фото: www.istockphoto.com

Секрет вічної молодості?

У кого є сумніви, що шовковиця має бути в нашому меню? Якщо так, його може переконати інформація, що ми можемо продовжити свою життя. Все це завдяки значній кількості ресвератролу, що присутній у свіжих плодах шовковиці. Вчені довели, що ця речовина відповідає за зменшення симптомів старіння – покращує координацію рухів, підвищує еластичність кров'яних судин, замедлює розвиток катаракти та допомагає підтримувати щільність кісток. Завдяки шовковиці ми також можемо виглядати молодше – у Китаї та Японії протягом століть використовували мазі на основі квіток та плодів цього рослини для розгладження шкіри, збереження її еластичності та усунення зміни кольору.

Експерименти показали, що миші з ресвератролом у своєму раціоні збільшили тривалість життя на цілих 26%. Цікаво, що це відбувалося незалежно від того, сиділи вони на висококалорійній чи низькокалорійній дієті. Дослідники вважають, що саме наявність цього речовини у раціоні французів відповідає за винятково довгу тривалість життя в цій країні.

Будьте здорові!