Фото: www.istockphoto.com
Квас відмінно втамовує жажду в літню спеку, надає бодьорості та покращує травлення. Чим ще корисний квас, якого шкоди він може нанести?
Квас - напій не новий, йому вже понад тисячу років. І за цю годину вчені вивчили властивості хлібного квасу вдоль і впоперек. Існують рецепти не тільки хлібного квасу – його роблять із буряків, лимонів, ягід, фруктів, листків смородини, кореня імбиру, горобини – всього не перелічити!
Крім уже згаданих властивостей квасу, цей напій допомагає перетравлювати жирні та білкові страви та балансує водно-сольові рівні в організмі. Завдяки витаминному складу і виділеним при бродінні кислотам, квас сприятливо діє на кислотність шлунка і допомагає при гастритах, відновлює флору кишечника.
У деяких джерелах згадується, що квас впливає на чоловічу потенцію. І хоча сучасних підтверджень цього факту немає, квас освіжає і бадьорить, а також відновлює фізичні сили – напевно, цим і зумовлені чудодійні властивості квасу.
У давні часи квас із медом і зюмками вважався напоєм, який могли дозволити собі лише багаті люди, а бідняки пили буряковий чи хлібний. Квас пили цілий рік, змінюючи інгредієнти в залежності від наявності продуктів. У пост його особливо цінували, адже через обмеження харчування організм слабшав, і квас був одним із способів підтримати енергію.
Сьогодні рідко хто п'є квас у міжсезоння, у нас він вважається напоєм літнім. Малокалорійний, він використовується для приготування страв, таких як окрошка. Через високий вміст кальцію він корисний для зубів, волосся і нігтів. Через присутність у квасі дріжджів, його важливо пити під час висипу, запаленнях, захворюваннях дихальних органах, атеросклерозі судин.
Квас також використовується зовні, як засіб для зміцнення волосся, ущільнення їх структури.
Кому не варто пити квас
Через вміст молочної та інших кислот у квасі, його не можна вживати при гіперацидному гастриті та виразці - він викликає печію та загострення симптомів хвороби.
При онкологічних захворюваннях, проблемах з жовчною або печінкою, наявності піску та каміння, сечокам'яної хвороби квас також слід або виключити зовсім, або застосовувати з акуратністю. Квас викликає бродіння кишечника, тому може спричинити дискомфорт при порушенні його роботи, колітах та ентеритах.
Квас протипоказань при алергії на дріжджі, злаки. Незважаючи на те, що спирту в квасі трохи, при алергії на алкоголь його також не потрібно пити, як і за кермом.
Вагітним і дітям до 5 років квас також не слід вводити до раціону.
Промисловий квас, крім додаткового вуглекислого газу, містить більше алкоголю, а також хімічні підсилювачі смаку, кольору, тому краще віддати перевагу домашньому напою.
Фото: www.istockphoto.com
Як приготувати домашній квас
Візьміть 8 літрів води, 60 г свіжих дріжджів, склянку цукру, 700 г бородинського хліба, зюмки.
- Наріжте хліб скибками, висушіть у духовці до чорниці. Закип'ятіть воду, вимкніть і засипте в неї цукор, потім хліб, остудіть.
- Зачерпніть теплою водою і розбавте в ній дріжджі, додайте в кастрюлю і перемішайте. Накрийте ємність марлею і дайте бродити квасу протягом півтора дня.
- Процідіть готовий квас, підсолодьте за смаком, розлийте в банки, засипте зюм, прикрийте банки блюдцями і поставте на добу в холодне місце.
- Знову процідіть квас від облоги, приберіть у холодильник і насолоджуйтеся в міру необхідності.
Смачного!