Фото: www.istockphoto.com
Напевно, немає жодної дачної ділянки, де б не зустрівся кущ червоної смородини. Грона ягід, які грають у лучах сонця як дорогоцінні камені, ароматні та дещо кислі на смак.
За поживними та лікувальними властивостями смородина – одна з найцінніших ягідних культур. Але оскільки в ній міститься багато кислоти, її рідко використовують у свіжому вигляді.
Перші ягоди смородини починають збирати наприкінці червня, тривалість сезону триває майже все літо. Червона смородина відмінно собі відчуває на гілках, набираючись соковитості та стиглості.
Як вибирати червону смородину
Купуючи червону смородину, вибирайте цільні і сухі ягоди, без запаху бродіння. Ця ягода довго не зберігається, але відмінно довго не втрачає всі свої корисні властивості при заморожуванні.
Чим корисна червона смородина
Для серця та обміну речовин
- У червоній смородині дуже багато заліза, яке таке потрібне судинам, а ще калію, що благотворно впливає на серце і виводити з організму лишню рідину, не дозволяючи з'являтися набрякам і мішкам під очима.
- Вона провокує виведення з організму надлишків солей.
- Діє як жовчогінний, жарознижуючий та протизапальний засіб.
- Завдяки високому вмісту пектинів, виводитиме з організму холестерин.
Для травлення
- Червона смородина пробуджує апетит і сприяє засвоюваності тваринного білка.
- Також вона збільшує перистальтику кишківника.
Фото: www.istockphoto.com
Однак, незважаючи на великий спектр корисних властивостей, існують протипоказання до вживання червоної смородини: сік з червоної смородини протипоказань при виразковій хворобі шлунка та двенадцятипалої кишки, при гострих гастритах та гепатитах, а також при зниженому згортанні крові, в тому числі при грозах.
Як вживати червону смородину
Напевно, немає жодної дачної ділянки, де б не зустрівся кущ червоної смородини. Грона ягід, які грають у лучах сонця як дорогоцінні камені, ароматні та дещо кислі на смак.
Червона смородина знайшла широке застосування у гастрономії. З неї готують соуси до м'ясних та рибних страв, варять желе, мармелад, додають у смузі та печуть ароматні пироги. Готують чудові морси, варять компоти та киселі. Ще червону смородину заморожують, щоб і в холодну пору року отримувати від цієї чудової ягоди всі її корисні властивості.
Будьте здорові!