Фото: www.istockphoto.com
Багато людей з нетерпінням чекають на сезон клубниці, але мало хто з них знає, що ці рослини – це не тільки смачні закуски, але й дуже цікаві плоди. Які таємниці приховує полуниця? Цікаві факти про них дивують багатьох!
- Бельгія має музей, який повністю присвячений клубниці. На додаток до безлічі дивовижних експонатів, тут є сувенірний магазин із широким асортиментом клубничних варень, включаючи пиво.
- Полуниця є першими весняними плодами і єдиними, які мають насіння зовні.
- Найбільша у світі полуниця досягла розміру великого яблука.
- Форма плоду залежить від клімату, в якому він вирощений.
- Полуниця дозріває тільки на кущі, а не після збирання, як це буває з іншими плодами.
- Вода у клубниці складає понад 90 відсотків.
- Полуниця дуже стійка до несприятливих погодних умов, але вимагає родючого ґрунту.
- Плоди клубниці дуже ніжні, тому їх збирають вручну, без застосування техніки.
Фото: www.istockphoto.com
Які вітаміни є в полуниці?
Цей популярний фрукт багатий насамперед витамином С і містить аж 60 мг аскорбінової кислоти у 100 г продукту. Цікаво, що в тому ж обсязі апельсинів міститься всього близько 50 мг цієї хімічної сполуки.
Серед інших витаминів, присутніх у полуниці, варто звернути увагу на витамини групи В, які регулюють роботу нервної системи і мозку, витамин А, який благотворно впливає на зір, шкіру і нігті, і витамин Е, який є одним із найсильніших антиоксидантів.
Читай также: Літній завтрак: пухнастий імперський омлет з полуницею
Полуниця є дуже цінним фруктом у контексті здоров'я травлення. Вона містить пектині, які стимулюють перистальтику кишечника, і чисельні органічні кислоти, які регулюють травлення та прискорюють обмін речовин. Більше того, полуниця є жовчогінною, тому очищає і жовчний міхур, і печінку. У свою чергу, вода, що міститься в ній, стимулює роботу нірок і увлажнює організм.
Будьте здорові!