Сир для грилю Халумі

На українському ринку сирів з’явився незвичайний представник – сир для грилю Халумі. Він має високу температуру плавлення і при смаженні не розтікається, а на його поверхні утворюється смачна, золотиста скоринка.

Ми поспішили познайомити вас з такою неймовірною смакотою і в розмові з Костянтином Козаковим, керуючим партнером ТМ «Крема Продотті», дізналися всі деталі виробництва та тонкощі приготування особливого сиру вдома.

Як довго підприємство на українському ринку?

Свою діяльність ми почали у 2014 році, на базі уже існуючого підприємства, але яке на той час не працювало і вже довго простоювало.

Які цілі ставили, відроджуючи виробництво і чи була допомога від держави на цьому етапі?  

Поставили за ціль випускати якісну молочну продукцію на базі існуючих потужностей. Ми почали з виготовлення звичайної молочної продукції: сир, сметана, масло, але хотілося чогось нового, незвичайного. І от, коли ми вперше скуштували грецький сир Халумі, він настільки нас вразив, що  ми вирішили будь-що  запровадити його виробництво на власному підприємстві. Від держави допомоги не було, але ми її й не чекали, розраховували лише на власні сили і можливості.

Хто вас підтримав у задумі і чи все вдалося відразу?

Була невелика компанія однодумців, з якими ми і взялися за реалізацію ідеї. Як я й казав, почали з класичного сиру та сметани, але потім поступово ввели м’які сири. Ідея нас захопила і ми вирішили піти в нішевий сегмент незвичайних сирів для нашого ринку.

Хто поставляє вам молоко та як контролюєте його якість?

Молоко для сиру Халумі нам постачає локальне фермерське господарство. Ми пристосувались до якості їх молока, налагодили технологічний процес і отримуємо постійний результат. Контролюємо якість власною лабораторією.

Чи залучали технологів до винайдення рецептури сиру для грилю?

Звичайно. Деякий час в  нас працював головний технолог Маріупольского молочного комбінату, також ми були в гостях у грецьких сироварів в Метеоре, та віддалено працювали з кіпріотами.

Наскільки процес виробництва такого сиру складніший у порівнянні з виготовленням інших видів сиру?

Коли процес опановано, то здається, що все дуже просто. А от коли спробуєш відтворити його власноруч вперше – виникає велика купа нюансів: і бактерії для закваски, і кислотність первинного етапу, і час змін температурних режимів, щільність сирного матеріалу, все це має сенс для остаточного смаку, термостабільності і водночас пластичності, якими і володіє наш сир. Це як зі снігом, для когось – це сухий та мокрий сніг, а для «фрі райдерів професіоналів» – це 8-9 типів снігу, бо від цього залежить успіх, а часто, і життя.

 

Як знайомите покупців із новим для українців продуктом?

Запроваджуємо різні заходи: і дегустації, і рекламні компанії, беремо участь в різноманітних заходах («Вулична Їжа», наприклад), організовуємо партнерські програми. Продукт дійсно новий і незвичний для людей, але ж дуже смачний, тому і подобається людям!

Чи можна їсти цей сир не готуючи, так би мовити, «сирим», чи його обов’язково треба жарити?

Сирим їсти можна, адже Сир Халумі – віддалений родич моцарели. Але сенсу немає. Це, як наприклад, їсти сирими гриби чи м’ясо – можна, але справжній смак ви зможете оцінити лише підсмаживши його. Коли сир вкривається рум’яною скоринкою, і прогрівається і пом’якшуєтся, так, що стає схожий на пудинг, тоді м’ята в середині стає вологішою й починає віддавати свій аромат. Саме такий, гарячий сир є сенс вживати для найвищої насолоди і як самостійну страву, і в салатах, чи з овочами. Мені особисто він дуже смакує з вином або фруктами.

А можна жарити не на грилі, а на звичайній сковорідці? Як правильно його готувати?

Можна жарити на будь чому: на грилі, сковороді, в хоспері, в аерогрилі – основне – щоб сир вкрився рум’яною скоринкою й розігрівся всередині. Деякі наші партнери-ресторатори тільки підсмажують його на сильному вогні – тоді він лише вкривається скоринкою, а в середині – твердий – і немає того смачного букету.

Процес приготування сиру Халумі в чомусь схожий на приготування шашлику з м’яса: кожен смажить по своєму – й отримує різне на виході. Тож є сенс проекспериментувати та з’ясувати для себе свою технологію смаження.

До речі, всім нашим покупцям в інтернет-магазині ми висилаємо на E-mail рецепти приготування сиру Халумі від наших партнерів-рестораторів.

Чи може ваш сир конкурувати по смаку та якості з іноземними аналогами і чи ви плануєте вихід на ринки інших країн?

Конкурувати може. Багатьом нашим покупцям він подобається більше іноземних, є й такі, кому більш до вподоби оригінальні сири з овечого молока, комусь тільки козячі, але свою аудиторію наш сир знаходить дуже швидко.

На ринки інших держав виходити плануємо. Наш сир сподобався людям в Казахстані, на ближньому сході. Зараз ведемо перемовини по розташуванню виробництва в Прибалтиці. Там дуже лояльно відносяться до Українських виробників, і це дає можливість продавати в Європі, бо прямий експорт туди неможливий для молочної продукції.

Як довго такий сир може зберігатися?

В температурному режимі від -2 до +2 – 60 діб, в замороженому стані при -18 – до 1 року.

А які ще сири ви виготовляєте?

Основне виробництво – це кисломолочка: сири, сметана, але цим нікого не здивуєш, це як хліб, а от що стосується ексклюзивності – то це про Халумі.

Яким чином можна замовити ваші сири та де саме їх можна придбати?

До недавнього часу це були виключно продажі через інтернет-магазин, та сторінки в соціальних мережах ВКонтакті, Facebook, Instagram, Однокласники. З ростом пізнаванності сиру ми з’явилися на поличках м’ясних бутиків «М’ясторія» в Києві.

Дякую за презентацію сирної новинки на українському ринку, що побажаєте нашим читачам?

Будьте справжніми, експериментуйте, шукайте чогось нового не тільки в смаках, а й в усьому іншому. Дивуйте своїх близьких і даруйте їм нові враження!