Страва дня - кіш: 4 рецепти на будь-який смак

Фото: https://istockphoto.com

Кіш - страва французької кухні, яка є відкритим пирігом. По суті, це листковий торт, основа якого – рубане тісто, заливка із суміші молока або вершків, сиру, копченого м'яса.

Це чудова страва для тих, хто любить трапезі без обов'язкового першого, іншого та салату. Адже киш може стати чудовим варіантом завтраку чи вечірі. А ще кіш – гарний обід для офісу. Він смачний як у теплому, так і холодному вигляді.

Кіш вперше з'явився у французькій кухні. Часто можна зустріти іншу назву пирога – кіш-лорен. Так він був назв за походження у галузі Лотарингії у Франції. Основа у киша складається з пісочного коржа з піднятими бортами. Існує багато різних варіантів приготування цієї смачної страви, включаючи велику різноманітність інгредієнтів.

Читай также: Киш: 3 вкусных способа его приготовить

Ми підібрали найцікавіші з них.

Флорентійський киш зі шпинатом та грудинкою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти: шпинат – 1 пучок, морква – 1 шт., кабачок – 1 шт., кріп – 1/2 пучка, олія вершкова – 125 г., яйце – 4 шт., мука – 1 ст., сметана – 200 г. , сир – за смаком, молоко – 100 мл., грудинка – 200 г.

  1. Наріжте грудинку смужками та обжарте у сковороді. Додайте терту моркву і готуйте ще 10 хвилин, остудіть. У великій мисці перетріть муку з маслом у крихту, додайте одне яйце і зліпіть з тесту кулю.
  2. Розкачайте, зробіть борти. Для заливки змішайте яйця із силлю, додайте сметану і ще раз змішайте. Коли грудок не лишилося, влийте молоко, додайте мускатний горіх. Потім додайте в заливку подрібнених шпинат, більшу частину сиру та грудинку з морквою.
  3. Викладіть начинку. Посипте тісто половиною сиру, залийте заливкою і знову посипте сиром. Відправте в духовку на 30 хвилин за температури 180 градусів.

Кіш з цибулею-пореєм, цукіні та сьомгою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти: пшенична мука - 400 г, морська сіль - за смаком, оливкова олія - 2 ст.л., лимонна цедра - 1 ст.л., вершкове масло - 200 г, лук - ½ стебла, цукіні - ½ штуки, сьомга - 200 г., яйце куряче – 4 шт., слабосолона сьомга – 100 г., перець чорний мелений – за смаком, вершки 30% – 150 мл, подрібнений свіжий чебрець.

Холодну олію порубайте, покладіть у миску і додайте муку, 2 злегка збиті яйця і лимонну цедру. Замісити тісто. Якщо воно виходить дуже розсипчастим, додайте одну-дві столові ложки холодної води. Готове тісто скачайте в шар, загорніть плівку і покладіть на годину в холодильник.

Читай также: Чем особенно полезен лук-порей

  1. Охолоджене тісто розкотіть і викладіть у форму, сформуйте бортики. Обріжте ножем лишнє тісто з обох боків.
  2. Застелити тісто пергаментом та заповнити квасолею або пекарськими бобами. Запікайте у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 10-15 хвилин. Вийміть із духовки, зніміть пергамент і залиште форму з готовою основою остигати.
  3. Стебло порою тонко наріжте та промийте. Цукіні наріжте кубиками і згасіть із пореєм на слабкому вогні в суміші олій до готовності. Поперчіть, посоліть, додайте листочки чебрецю. Сьомгу наріжте кубиками, додайте до овочів і загасіть ще 4 хвилини до готовності.
  4. Готову овочеву суміш із семгою перекладіть у глибоку миску. 2 яйця, що залишилися, збийте зі вершками і додайте до овочів і риби. Перемішати.
  5. На остиглу піскову основу аккуратно викладіть рибно-овочеву суміш із вершками і яйцем, рівномірно розподіліть ложкою. Слабосолену сьомгу наріжте невеликими кусочками і викладіть зверху на рибно-овочеву суміш.
  6. Поставте киш у духовку та випікайте 30-35 хвилин при 180 градусах. Як тільки вершково-яєчна поверхня добре підрум'яниться, вийміть киш із духовки і злегка остудіть.

Кіш з томатами та шинкою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти : тісто листкове - 250 г, шинка - 120 г, лук ріпчастий - 1 шт., помідор - 1 шт., яйце - 2 шт., вершки 20% - 40 мл., молоко - 40 мл., олія оливкова - 2 ст. л., панірувальні сухарі – для посипання форми, трохи муки, сіль – за смаком, сир – 150 г.

  1. Розкачайте тісто на присипаній мучній дошці. Виріжте 2 коли трохи ширші ніж форми для киша. Ще трохи розкотіть кола, що вишли.
  2. Змастіти форми олією і трохи пересипте дно форми панірувальними сухарями.
  3. Покладіть круги з тесту у форми, злегка наколіть вилкою дно в декількох місцях.
  4. Розігрійте духовку до 200 °С. Збийте в мисці 2 яйця, вершки, молоко та сіль до однорідності.
  5. Змішайте обжарену шинку та лук із нарізаними томатами, злегка підсоліть. Викладіть начинку на тісто, посипте сиром натертим. Залийте вершково-яєчною сумішшю, використовуючи столову ложку.
  6. Слідкуйте, щоб суміш не проливалася за краї тесту у формі. Поставте в духовку на 20-25 хвилин або до утворення золотистої скориночки. Після випікання дайте відпочити 5 хвилин.

Овочевий киш із бринзою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти: цвітна капуста - 1,5 кг., овочі асорті - 1 пачка, бринза - 200 г, яйця - 5 шт., вершки - 250 г, сир - 150 г, олія соняшникова - 1 ст. л., спеції – за смаком, тісто листкове – 500 г.

  1. Підготуємо капусту, поділивши її на суцвіття. Далі слід розморозити овочі за кімнатної температури. Бринзу поріжемо на невеликий кубик. Розкотимо якомога тонше тісто і накриваємо пластом тесту форму, оброблену маслом.
  2. Викладаємо зверху капусту та бринзу та у просвіти між суцвіттям, і зверху. Далі викладаємо овочі.
  3. Потім робимо соус: яйця змішуємо зі вершками, бринзою та збиваємо у блендері до однорідної маси. Заливаємо сумішшю пиріг і посипаємо тертим твердим сирком.
  4. Заздалегідь розігріту духовку до 180°С і ставимо пиріг на 30-40 хвилин, потім накриваємо фольгою і даємо постояти ще 40 хвилин.
  5. Знімаємо фольгу і за 10 хвилин у нас має утворитися рівна м'яка сирна корочка.

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати киш із сухариками та брокколі , а також ділилися рецептом киша з помідорами черрі.