Сезон стрілок часнику: ідеї смачних страв

Фото: www.istockphoto.com

З початку літа з'являється ароматний делікатес – стрілки часнику. Їх смажать, подають під сирним соусом, квасять, солять, маринують, тушкують, використовують для приготування часникової пасти та заправок для супів, сушать і заморожують на зиму.

Фото: www.istockphoto.com

Але! Якщо хочете скуштувати різні страви з цією вишуканою гострою приправою, краще поспішити. Адже свіжі стрілки часнику з'являються в асортименті страв лише на кілька днів.

Читай також: Чим корисні стрілки часнику

У французькій кухні стрілки часнику - молоді квітконоси - вважаються супер-делікатесом і джерелом корисних вітамінів і мікроелементів.

Молоді та свіжі стрілки – дуже соковитий та запашний продукт. Їх можна класти в супи, печеню, рататуй, і навіть у борщ. Найпоширеніша страва - стрілки у сирному соусі та часниковий суп-пюре.

Готуємо часниковий крем-суп

Фото: www.istockphoto.com

Складові:

  • Стрілки часнику – 70-100 грам;
  • Масло вершкове – 1-2 ст. ложки;
  • Картопля - 2-3 бульби;
  • Овочевий або м'ясний бульйон – 700 мл;
  • Сіль, чорний перець, чебрець - тріски.
  • Зелень петрушки.

Приготування:

  1. Нарізати шматочками молоді та свіжі стрілки часнику.
  2. У каструлі розтопити вершкове масло на середньому вогні.
  3. Додати зелений часник і пасерувати до напівпрозорого стану, близько 3 хвилин.
  4. Потім залити в каструлю гарячий овочевий або м'ясний бульйон, додати дрібно нарізану картоплю і варити на повільному вогні доти, доки стрілки часнику та картопля не стануть м'якими 15-20 хвилин.
  5. Зняти з вогню, трохи остудити. Прямо в каструлі за допомогою блендера подрібнити суп у пюре.
  6. Додати чебрець, сіль та перець, довести до кипіння.

Перед подачею часниковий крем-суп можна прикрасити рубаною зеленню петрушки або сирними грінками.

А-ля песто - паста із часникових стрілок

Фото: www.istockphoto.com

Песто - це італійський соус на основі базиліку, сиру та оливкової олії. Ми пропонуємо замінити зелену основу на стрілки часнику. Використовувати такий соус можна для спагетті, як приправу для овочів-гриль або запеченої риби, як заправки до салатів, як маринад для м'яса перед запіканням, як намазку на хліб.

Складові:

  • свіжі стрілки часнику – 500 г;
  • сіль - 1 ч. ложка;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки (або більше, якщо потрібен рідкіший соус, наприклад, до спагетті);
  • сік лимона – 1-2 ст. ложки;
  • цедра з половини лимона;
  • свіжомелений чорний перець - ч. ложка.

Фото: www.istockphoto.com

Можна додати:

  • зелений базилік або кріп – 50 грам
  • горіхи волоські або кедрові – 1 склянка
  • твердий сир (пармезан в оригіналі) – 200 грам

Як готувати:

  1. Часникові стрілки та зелень подрібнити у блендері (горіхи теж сюди, якщо використовуємо).
  2. Додати олію та цедру лимона. Перемішати.
  3. Сир натерти на дрібній тертці та додати до пасти.
  4. Додавати сіль, лимон та перець, регулюючи смак.

Готовий соус зберігайте у баночці в холодильнику, налив зверху тонкий шар масла. Можна заморозити, якщо ви зробили велику порцію і хочете зберегти надовго.

Смачного!

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK