Фото: www.istockphoto.com
З початку літа з'являється ароматний делікатес – стрілки часнику. Їх смажать, подають під сирним соусом, квасять, солять, маринують, тушкують, використовують для приготування часникової пасти та заправок для супів, сушать і заморожують на зиму.
Фото: www.istockphoto.com
Але! Якщо хочете скуштувати різні страви з цією вишуканою гострою приправою, краще поспішити. Адже свіжі стрілки часнику з'являються в асортименті страв лише на кілька днів.
Читай також: Чим корисні стрілки часнику
У французькій кухні стрілки часнику - молоді квітконоси - вважаються супер-делікатесом і джерелом корисних вітамінів і мікроелементів.
Молоді та свіжі стрілки – дуже соковитий та запашний продукт. Їх можна класти в супи, печеню, рататуй, і навіть у борщ. Найпоширеніша страва - стрілки у сирному соусі та часниковий суп-пюре.
Готуємо часниковий крем-суп
Фото: www.istockphoto.com
Складові:
- Стрілки часнику – 70-100 грам;
- Масло вершкове – 1-2 ст. ложки;
- Картопля - 2-3 бульби;
- Овочевий або м'ясний бульйон – 700 мл;
- Сіль, чорний перець, чебрець - тріски.
- Зелень петрушки.
Приготування:
- Нарізати шматочками молоді та свіжі стрілки часнику.
- У каструлі розтопити вершкове масло на середньому вогні.
- Додати зелений часник і пасерувати до напівпрозорого стану, близько 3 хвилин.
- Потім залити в каструлю гарячий овочевий або м'ясний бульйон, додати дрібно нарізану картоплю і варити на повільному вогні доти, доки стрілки часнику та картопля не стануть м'якими 15-20 хвилин.
- Зняти з вогню, трохи остудити. Прямо в каструлі за допомогою блендера подрібнити суп у пюре.
- Додати чебрець, сіль та перець, довести до кипіння.
Перед подачею часниковий крем-суп можна прикрасити рубаною зеленню петрушки або сирними грінками.
А-ля песто - паста із часникових стрілок
Фото: www.istockphoto.com
Песто - це італійський соус на основі базиліку, сиру та оливкової олії. Ми пропонуємо замінити зелену основу на стрілки часнику. Використовувати такий соус можна для спагетті, як приправу для овочів-гриль або запеченої риби, як заправки до салатів, як маринад для м'яса перед запіканням, як намазку на хліб.
Складові:
- свіжі стрілки часнику – 500 г;
- сіль - 1 ч. ложка;
- оливкова олія – 3 ст. ложки (або більше, якщо потрібен рідкіший соус, наприклад, до спагетті);
- сік лимона – 1-2 ст. ложки;
- цедра з половини лимона;
- свіжомелений чорний перець - ч. ложка.
Фото: www.istockphoto.com
Можна додати:
- зелений базилік або кріп – 50 грам
- горіхи волоські або кедрові – 1 склянка
- твердий сир (пармезан в оригіналі) – 200 грам
Як готувати:
- Часникові стрілки та зелень подрібнити у блендері (горіхи теж сюди, якщо використовуємо).
- Додати олію та цедру лимона. Перемішати.
- Сир натерти на дрібній тертці та додати до пасти.
- Додавати сіль, лимон та перець, регулюючи смак.
Готовий соус зберігайте у баночці в холодильнику, налив зверху тонкий шар масла. Можна заморозити, якщо ви зробили велику порцію і хочете зберегти надовго.
Смачного!