Продукти, відходи яких стануть чудовим добривом

Запорукою хороших урожаїв є регулярне внесення підживлення, а зима – найкращий період для того, щоб подбати про добрива. Причому купувати останні зовсім не обов'язково, адже щодня ми споживаємо продукти, відходи яких можуть стати ідеальним підживленням для городу та саду.

Якість та ефективність важливі в будь-якій справі, чи це азартні ігри казино Ельслотс, продукти та… відходи, які не варто викидати. Їх можна відправляти на компост або сушити, щоб навесні використовувати на ділянці. Нижче наведено продукти, які найкраще підходять для добрива.

Бананова шкірка

Багата калієм та фосфором. Настій із цього інгредієнта відлякує попелицю. На літр води знадобляться 2-3 шкірки, витримка – 3 дні. Виходить концентрований настій, який розбавляється 5 л води.

Яєчна шкаралупа

Насичує ґрунт кальцієм. Шкаралупу перед використанням висушують. Потім подрібнюють до консистенції порошку та півгодини прожарюють у духовці для знезараження. Застосовують у вигляді настою або підсипають під корінь.

Чайна заварка

Містить низку цінних елементів: хром, марганець, цинк. Чай – не менш популярний напій, ніж кава. Деякі дачники не викидають заварку, а використовують як підживлення. Чайне листя сушать, подрібнюють, а потім вносять у ґрунт.

Шкірка цитрусових

Шкірка апельсинів та мандаринів компостується або висушується, після чого подрібнюється. Корки містять багато поживних елементів, корисних рослин. У них знаходиться багато пектину - речовини, що акумулює вологість. З цієї причини в ґрунт можна додавати багато шкурок (у пропорції 100% ґрунту на 20% шкірки).

Лушпиння від насіння соняшнику

Лушпиння насіння дачники застосовують дуже широко. Так, для підживлення та як спосіб розкислити землю використовують золу від спалених відходів. Остання може послужити мульчею, що запобігає розмиттю грядок, а також дренажем і розпушувачем ґрунту, в якому багато глини. У другому випадку ґрунт перекопують мотоблоком або вручну. Слід знати, що лушпиння розкладається тривалий час, тому вносити його потрібно рідко.

Очистки від картоплі

Картопляна шкірка забезпечує хороший стан ґрунту та покращує його родючість, ефективно бореться з равликами та іншими шкідниками. Використовувати органічне підживлення можна для капусти, башти, цибулі, а також плодових дерев. Але таке добриво не підходить пасльоновим. Дачники збирають очищення, сушать чи заморожують. Потім закопують її чи виготовляють настойку. Для цього шкірку заливають кроповою водою і витримують кілька днів.

Рибні відходи

Голови та інші залишки риби добре удобрюють огірки, помідори, солодкий перець. Вони містять багато корисних компонентів, збагачують рослини. Великі фрагменти бажано прикопувати в ґрунт перед висадкою розсади. Інший спосіб використання – пропустити залишки через м'ясорубку. Отриманий фарш по столовій ложці кладуть у лунки, викопані біля кореня рослин. Можна зробити настій і поливати рослини.

Лушпиння цибулі

Лушпиння і залишки цибулі підходить всім культурам: помідорам, моркві, картоплі, баштані, огіркам, квітам. Лушпиння зміцнює коріння, підвищує опір рослин до несприятливих умов. Очищення використовують у сухому вигляді, розкидаючи перед оранням ґрунту. Можна приготувати настій, щоб обприскувати листя, захищаючи від шкідників.

Прості продукти, які ми вживаємо в їжу, можуть принести набагато більше користі, ніж здається. А ще заощадити чимало коштів, що витрачаються на добрива.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK