Чим можна замінити сіль: 7 корисних варіантів

Фото: stockphoto.com

Взагалі дієтологи прозвали сіль «білою смертю», хоча не рекомендують повністю виключати кухонну сіль з раціону. Хлорид натрію регулює роботу м'язової та нервової тканин, забезпечує водообмін між клітинами, стимулює вироблення травних ферментів. Чим можна замінити сіль, щоб трохи скоригувати її кількість у своєму щоденному меню?

Соєвий соус

Соєвий соус збагатить смак страв та принесе велику користь організму. Він знижує ризик розвитку пухлин, уповільнює процеси старіння, покращує кровообіг. Низька калорійність соєвого соусу дозволяє включати його в дієтичне харчування.

Щоб повернути прісній їжі колишній смак, соусу знадобиться менше, ніж солі, тому що в ньому містяться амінокислоти, що допомагають яскравіше відчувати солоний смак.

Морська капуста

Водорості ламінарію від природи мають солонуватий присмак, вони низькокалорійні і можуть стати чудовим замінником солі у стравах. Морська капуста містить багато йоду та інших корисних речовин – калію, клітковини вітаміну В12. Щоб уникнути специфічного смаку, можна використати сушені водорості.

istockphoto.com

Сушені овочі

Усі овочі містять хлорид натрію, а в сушених плодах концентрація солі дуже велика. Замініть свіжі овочі – моркву, томати, болгарський перець – сушеними для приготування гарячих страв. До того ж їх зручно зберігати.

Селера

Під час зростання селера вбирає велику кількість органічного натрію з ґрунту, його листя, стебла та коренеплоди мають солонуватий смак. До того ж, селера - джерело вітамінів А, С, Е, групи В, калію, бору, заліза, магнію, селену, кальцію, марганцю, хлору, сірки, цинку та фосфору, а також ефірних олій. Селеру можна додавати в страви у свіжому та сушеному вигляді.

istockphoto.com

Лимонний сік та оцет

Замість солі можна додати у страву трохи кислинки для виразнішого смаку. Особливо вдало цитрус підкреслює смак риби та морепродуктів. Для м'яса більше підійдуть оцет – столовий, яблучний, винний, рисовий, солодовий, бальзамічний.

Прянощі

Прянощі та запашні трави відмінно замаскують нестачу солі у стравах. Можна використовувати розмарин, естрагон, часник, цибулю, орегано, кінзу, паприку, каррі, чебрець, базилік, кмин, шавлію, кумін, коріандр і запашний перець. Це також відмінне джерело вітамінів та мікроелементів, які покращують травлення та підвищують настрій.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK