Вітаміни настрою: які мікроелементи здатні покращити самопочуття

Вітаміни та мінерали важливі для здоровʼя, самопочуття, психічного стану і настрою. Їхня нестача може спровокувати млявість, пригніченість, погіршення концентрації та когнітивних здібностей, посилити стрес. У цій статті розповідаємо, які вітаміни можуть допомогти у підтримці емоційного здоров’я, боротьбі зі стресом і поганим настроєм.

Вітамін D

Він бере участь у багатьох життєво важливих процесах, зокрема може впливати і на настрій. Нестача вітаміну D може спровокувати стомлюваність, млявість, занепад сил, апатію. Яким же чином?

  • Вітамін D регулює рівень серотоніну, який впливає на настрій та емоційний стан. Нестача цього вітаміну підвищує ризик розвитку депресії та інших розладів.
  • Вітамін D має протизапальні властивості. А запалення в організмі може впливати на функції мозку і погіршувати настрій.
  • Вітамін D впливає на рівень гормону стресу — кортизолу. Дефіцит вітаміну може збільшувати ризик розвитку депресії та тривожності.

Поліненасичені жирні кислоти омега-3

Дієтичні добавки з омега-3 можуть позитивно впливати на організм і покращувати самопочуття. Омега-3 жирні кислоти важливі для нормального функціонування мозку і синтезу нейротрансмітерів, зокрема серотоніну і дофаміну. Ці речовини впливають на настрій, емоційний стан і сон. Також поліненасичені жирні кислоти можуть зменшувати запалення, тим самим поліпшувати настрій і психічне самопочуття. Ще омега-3 може впливати на синтез кортизолу (гормону стресу) і зменшувати тривожність.

Магній

Регулярне вживання магнію може позитивно впливати на настрій, зокрема покращувати якість сну і знижувати рівень тривожності. Надзвичайно важливий він і для синтезу серотоніну — гормону щастя. Достатній рівень магнію в організмі може допомогти зменшити відповідь на стрес і забезпечити психічну стійкість.

Вітаміни групи В

Для покращення настрою важливі вітаміни групи В. Як же вони можуть впливати на організм?

  • B6, B9 і B12 беруть участь у синтезі нейротрансмітерів (серотоніну, дофаміну і норадреналіну), що важливі для настрою та емоційного стану.
  • B1, B2, B3, B5 і B7 беруть участь у енергетичному обміні та метаболізмі глюкози, можуть поліпшувати роботу ЦНС.
  • B12 важливий для утворення еритроцитів, його нестача може призводити до анемії, підвищеної втомлюваності та погіршення настрою.

Залізо

Велику роль залізо відіграє у синтезі нейротрансмітерів, зокрема серотоніну, дофаміну і норадреналіну. Вони важливі для настрою та емоційного стану. А ще вони входять до складу ферментів, що беруть участь у метаболізмі та енергетичному обміні. Тому нестача заліза часто провокує втому і слабкість, що може впливати на настрій та активність людини.

L-теанін

L-теанін — важлива для здоров’я амінокислота. Вона сприяє синтезу серотоніну і дофаміну, які беруть участь у регулюванні настрою, можуть покращувати концентрацію і настрій, знижувати рівень тривожності. Амінокислота може підвищити рівень альфа-хвиль у мозку, що призводить до розслаблення і зменшення стресу. Окрім цього, L-теанін може впливати на якість сну і полегшувати засинання.

Мелатонін

Для гарного настрою важливий повноцінний сон. Його нестача спричиняє підвищення рівню контизолу і норадреналіну, провокує дратівливість і зниження концентрації. Мелатонін у формі добавки може допомагати засинанню, покращувати якість сну, самопочуття і настрій.

Вживання вітамінів і мінералів може позитивно впливати на організм, покращувати настрій та енергетичний потенціал. Але памʼятайте, що самолікування може бути шкідливим, тому вживайте добавки тільки після консультації з лікарем.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK