Вишня – чим може бути корисна, а чим небезпечна

Фото: www.istockphoto.com

Глянцеві налиті ягоди готові стати основою вашого раціону та запасів на зиму. Їстівних видів вишні існує чимало, і ми радіємо такій різноманітності, адже ягода ця дуже корисна. Варто дізнатися про неї краще.

Для приготування різних страв використовують не тільки плоди дерева вишні, але і листя, гілки, кору і коріння. Вони дають незрівнянний аромат та приносять чимало користі.

Ягоди вишні багаті на речовини, що надають бактерицидну дію. Антоціан – червоний пігмент – добре засвоюється людським організмом і є сильним антиоксидантом. Кумарин, якого багато в соковитій м'якоті ягід, знижує згортання крові, що безцінно при лікуванні артеріального атеросклерозу, недокрів'я. У вишні багато магнію, заліза, кобальту, вітамінів В1, В6, С.

Вишня відмінно впливає на кишечник і сприяє виведенню шлаків та токсинів. Вишневий сік збуджує апетит, вгамовує спрагу, корисний при артритах, нервових розладах, мокрому кашлі.

У ягодах вишні присутня еллагава кислота, здатна зупиняти ріст ракових клітин, а також антоціанідини, що знижують вміст сечової кислоти в організмі.

Читай также: Рецепт літнього десерту: рисовий пудинг із вишнею

Вишня сприятливо впливає працюванню всієї серцево-судинної системи, дубильні речовини з аскорбінової кислотою і пігментами зміцнюють капіляри, підвищують їх тонус і знижують артеріальний тиск, знижується ризик розвитку інфарктів і інсультів.

Кому не можна вживати вишню

Слід прибрати вишню з раціону:

  • тим, у кого підвищена кислотність шлунка,
  • людям з цукровим діабетом,
  • страждаючим виразкою,
  • людям з ожирінням,
  • людям, які мають хронічні процеси в легенях
  • при розладі шлунка.

Розламана кісточка вишні містить отрути, хоча в невеликих кількостях вони корисні при нирковокам'яній хворобі та подагрі.

Фото: www.istockphoto.com

Вишня у кулінарії

Ягоди вишні відмінно підходять для приготування компотів, желе, варення, соків, морсів, сиропів, соусів, наливок та фруктової води. З вишнею готують випічку та м'ясні страви. Листя вишні використовують при маринуванні овочів. Вишня добре заморожується і консервується, втрачаючи при цьому мінімум вітамінного складу. Ці корисні ягоди входять до складу ліків народної медицини.

Вишня у косметології

Вишня використовується для аромату багатьох кремів, шампунів та інших косметичних засобів. З вишень роблять маски для шкіри - вона оздоровлює, освіжає, позбавляє вугрової висипки, звужує пори.

Що приготувати з вишнею

Читай также: Віденський пиріг з вишнею: покроковий рецепт

У сезон їжте вишню у свіжому вигляді та використовуйте у приготуванні страв. Наприклад, вареники з вишньою - справжній кулінарний символ літа, а також Вишневий пиріг. Обов'язково подайте до м'яса вишневий соус. А на десерт радимо рисовий пудинг з вишнею або вишневий рулет.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK