Чим корисний водночас і небезпечний абрикос

Фото: www.istockphoto.com 

Жовті, оранжеві, з розовинкою. Вони можуть бути дуже солодкі та з кислинкою, з присмаком ананаса та нотками сливи. Такі смачні та ароматні – абрикоси! А про те, які вони корисні та необхідні для нашого раціону – ми розповімо докладніше.

Сезон

Стиглі абрикоси ранніх сортів, доступні нам із червня місяця. А оскільки видів абрикосів дуже багато і час дозрівання у них різний, їсти ці чудові плоди ми можемо до кінця літа.

Як вибирати

Вибирайте пружні абрикоси, без пошкоджень та вм'ятин. Стиглий абрикос дуже ароматний і має рівне забарвлення. Уникайте абрикосів з темними плямами та запахом бродіння.

5 найкорисніших властивостей

В абрикосі містяться цукри, інулін, лимонна, винна та яблучна кислоти, дубильні речовини, крохмаль, вітаміни групи В, С, Н, Е, Р, провітамін А, залізо, срібло, калій, магній, фосфор. Мікроелементи представлені солями заліза та сполуками йоду.

Плоди абрикоса підвищують гемоглобін в крові, сприятливо впливають на процес кровотворення, що дуже важливо для хворих на анемію.

Читай также: Літня випічка: сирний пиріг з абрикосами

Абрикоси підвищують розумову працездатність і покращують пам'ять завдяки високому вмісту фосфору і магнію.

Є в абрикосі і пектин, здатний виводити з організму токсичні продукти обміну та холестерин.

Наявність великої кількості заліза відіграє важливу роль при недокрів'ї, захворюваннях серцево-судинної системи та інших, що супроводжуються розвитком дефіциту калію.

Фото: www.istockphoto.com 

Абрикоси показані при шлункових захворюваннях та порушенні обміну речовин. Вони нормалізують кислотність шлункового соку, що приводить у норму діяльність підшлункової залози, тому покращується робота печінки та жовчного міхура.

Увага, не рекомендується їсти абрикоси на голодний шлунок, а також після м'ясних страв – порушується травлення. Не варто зловживати абрикосами при захворюваннях печінки, панкреатиті. Свіжі плоди можуть нашкодити при гастриті з високою кислотністю, виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки.

Як вживати

Читай также: Як долучитися до допомоги київському закладу “Млинці за донат”, де безкоштовно годують нужденних

З абрикосів варять чудові узвари, використовують для приготування соусів. З них готують варення, джеми та повидло. Роблять ароматну пастилу і печуть найсмачніші пироги. Абрикоси сушать, всі ми любимо урюк та курагу. Також з абрикосів готують абрикосову горілку та лікери. А з кісточок виробляють олію та молочко.

Смачних вам абрикосів!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK