Рецепти ідеальних пасок до Великодня

Великдень — це чарівний час радості, спілкування з родиною, традицій та, звичайно ж, смачної їжі. Найважливішою стравою на святковому столі українців є паска – ароматний і смачний здобний виріб з багатою історією та традиціями.

Зазвичай, паски випікають у Чистий четвер і цей процес має сакральне значення. Тому існує безліч обрядів та порад, як потрібно поводитись, щоб випічка вийшла вдалою. Найвідоміший з них — це створити сприятливу атмосферу вдома: господиня має бути в гарному дусі, зі світлими думками та надією в серці. Також в оселі має бути тихо та спокійно, а біля тіста не можна лаятися та сваритися.

Традиції випікання та рецепти пасок передаються з покоління в покоління, адже кожна господиня мріє про те, щоб її вироби вийшли досконалими: пухкими, м'якими, ароматними та смачними, а головне — добре підіймалися. Адже з давніх-давен вважалось, якщо паска висока, пишна та красива, наступний рік буде щасливий, на родину чекають гарні події та здоров'я. Якщо ж навпаки, то сім'ю можуть спіткати невдачі.

Здобне тісто з великою кількістю цукру та вершкового масла досить важке, тому дуже важливо обрати правильні дріжджі, які з ним впораються. Високий вміст цукру негативно впливає на роботу дріжджів, знижує їхню активність, в результаті чого тісто погано "підходить". У зв’язку з цим, господині часто збільшують кількість звичайних дріжджів, що призводить до неприємного дріжджового запаху у готовій випічці.

Тож які дріжджі ідеальні для приготування пасок? Відповідь: осмотолерантні, а саме — дріжджі "Духмяна Хата". Вони спеціально адаптовані для здобних виробів з великою кількістю цукру. Завдяки цьому прискорюється бродіння, вироби підходять швидше, а готові паски не мають неприємного дріжджового запаху.

З теорією розібрались, час переходити до практики. Приготуйте до Великодня традиційну паску з родзинками, а якщо хочеться більше експериментів, то ми підготували цікавий рецепт пасок на картоплі. Сподіваємось, що ці рецепти допоможуть вам прикрасити ваш святковий стіл. 

Традиційна паска з родзинками

Інгредієнти:

  • Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 50 г 
  • Борошно – 500 г 
  • Цукор – ½ склянки 
  • Вершкове масло – 100 г 
  • Сіль – 1 ч. ложка
  • Яйця – 2 шт.
  • Молоко – 130 г 
  • Цедра апельсина – 1 ст. ложка
  • Ванілін – на  кінчику ч. ложки
  • Родзинки – 200 г 
  • Ром чи коньяк – 3 ст. ложки

Приготування:

1.  Покладіть в миску дріжджі кімнатної температури. Підігрійте молоко до 35-37 градусів, залийте в миску та розчиніть дріжджі у теплому молоці. 

2. Курячі яйця збийте виделкою в окремій мисці з цукром.

3. Змішайте борошно, сіль, м’яке вершкове масло, збиті з цукром яйця, цедру апельсина та ванілін з розчиненими в молоці дріжджами. Ретельно вимішуйте тісто до однорідної маси, щоб воно відставало від рук та посуду.

4. Заздалегідь ретельно промийте та висушіть родзинки, залийте їх 3 ст. ложками рому чи коньяку, а потім додайте у тісто.

5. Залиште тісто в теплому місці без протягів на 30 хв. Після зазначеного часу зробіть обминку тіста та знов залиште його  в теплоті на 30 хв.

6. Змастіть формочки вершковим маслом. Розділіть тісто на декілька частин та розкладіть у форми так, щоб тістова заготовка займала 1/3 форми. 

7. Формочки із заготовками поставте в тепле місце на 30 хв, щоб вони піднялися. Потім змастіть їх поверхню яйцем.

8. Попередньо розігрійте духовку Випікайте перші 15-20 хв при температурі 180 °С, потім знизьте температуру до 150 °С і випікайте ще 20-25 хв.

Готову паску прикрашайте улюбленою глазур’ю чи помадкою. Зверху можна додати горішки, цукати, сухофрукти або різнокольорову кондитерську посипку. Смачного!

Паска на кефірі

Інгредієнти:

  • Борошно – 2 кг
  • Молоко – 1 л 
  • Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 100 г 
  • Кефір або сметана – 200 г 
  • Яйця – 2 шт.
  • Жовтки – 6 шт.
  • Ванільний цукор
  • Родзинки – 150 г 
  • Курага – 100 г 
  • Цукати – 150 г 
  • Маргарин – 200 г 
  • Вершкове масло – 100 г 

Приготування:

1. Приготуйте опару: підігрійте молоко до температури 35-37 градусів та розведіть у ньому дріжджі. Додайте кефір. В отриману суміш потрібно всипати 50 г цукру і 200 г борошна, перемішайте до стану густої сметани. Накрийте і залиште підійматися в теплому місці. Тоді додайте розм'якшений маргарин і вершкове масло, добре перемішайте.

2. Окремо збийте 2 яйця з 3 склянками цукру до пишної маси. Додайте до збитої яєчної маси опару і решту борошна. Ретельно перемішайте та поставте тісто в темне й тепле місце і дайте йому час підійти.

3. Коли тісто трохи підніметься, додайте родзинки, курагу і цукати.
4. Змастіть формочки вершковим маслом. Розкладіть тісто у форми на 1/3  і дайте ще раз піднятися.

4. У розігріту до 180 градусів духовку поставте паски. Залежно від розмірів формочок випікайте від 30 хвилин до 1 години.

4. Останній штрих — оздоблення паски. Зробіть улюблену глазур, акуратно нанесіть її на охолоджену паску і прикрашайте горішками, цукатами, великодньою посипкою, цукровими горошинами. 

З дріжджами "Духмяна Хата" тісто вийде чудовим, тому можна бути впевненими в результаті.  Нехай ваші паски завжди підіймаються!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK