ТМ Всесвіт.Український іван-чай: дивовижні купажі цілющого чаю

Кипрій вузьколистий, або по-народному - Іван-чай, дивовижна рослина із цілющими властивостями, яка росте по всій території України. Смак Іван-чаю нічим не поступається популярним чорному та зеленому чаям, але по користі набагато їх перевершує. Здавна відомо, що він має м’яку імуно-стимулюючу та заспокійливу дію, допомагає при мігренях, безсонні, хворобах шлунка та серцево-судинної системи, виводить токсини…

Іван-чай був одним із улюблених напоїв наших предків, дарував їм силу і здоров’я. Дякуючи людям, які відновлюють рідні традиції, зараз Іван-чай з’являється і на наших столах. Сьогодні ми маємо за радість поспілкуватися з виробником такого чаю, Євою Єндрик, співзасновницею ТМ Всесвіт. Український іван-чай.

Коли народилася ТМ Всесвіт. Український іван-чай? Чи ще пам’ятаєте, як з’явилася думка почати виробництво українського чаю?

Сама ідея виготовлення іван-чаю прийшла моєму чоловікові після нашої чергової поїздки у Карпати. Буваємо там щоліта, займаємось активним туризмом, ходимо у гори з наплічниками та наметом. У таких походах варили чаї із трав, що їх знаходили поруч. Чебрець, звіробій, чорничник, усе що файно пахне. Роман (мій чоловік) завжди дивувався, як так сталося, що у такій зеленій і багатій на трави країні усі поколіннями п'ють китайські чаї.

Тож, коли ми дізналися про те, що є альтернатива, у чоловіка визрів план, з яким він продзижчав мені усі вуха. Він креативна людина і дуже захоплюється новими ідеями. Я ж скептик, тож всерйоз ідею спочатку не сприйняла. Але, Роман мене переконав і ми стали пробувати робити чай. Для себе. Це було майже чотири роки тому, у 2013. Наразі, наш бренд пройшов етап реєстрації торгової марки і успішно розвивається.

Розкажіть читачам про рослину Кипрій вузьколистий (іван-чай) і як давно з неї роблять чаї у нашій місцевості?

Саме в Карпатах ми вперше помітили Кипрій. Подумали чомусь, що то якась рідкісна рослина, можливо навіть, занесена до Червоної Книги. Проте, почувши народну назву рослини Іван-чай, зацікавились, чому саме Чай. Невже з цієї рослини можна робити щось подібне до чаю? Мій тато розбирається у травах, тож ми прямо з Карпат зателефонували йому, аби поцікавитись рослиною. Тато сказав прогуглити Капорський чай. Що ми і зробили. Саме так довідалися, що з Кипрію колись на Русі робили повноцінний ферментований чай, возили світом і створювали конкуренцію індійським і цейлонським чаям.

Легенд, загалом багато, але правда така: Кипрій вузьколистий (Іван-чай) росте майже скрізь, на території нашої країни. Полюбляє згарища, вирубки, тобто, місця з порушеною еко-системою. Він там виростає найперший, бо не терпить конкуренції з іншими рослинами. З листочків Іван-чаю ще за часів Київської Русі робили супер-напій, який нічим не поступався іноземним чаям. Після революції та війн Іван-чай пішов у забуття і пам’ять про нього лишилася тільки у північних регіонах Росії, де він і сьогодні вважається національним продуктом. В Україні відтворенням чайних традицій займатися почали зовсім нещодавно.

Ваш асортимент налічує чотири види чаю, чим вони відрізняються і які кожен з них має особливості?

Насправді, ми виготовляли більше сортів чаю, проте, деякі виявилися популярнішими, а деякі довелося вилучити з лінійки, бо не знайшли достатнього відгуку серед споживачів.

Зараз ми виготовляємо Іван-чай Карпатський – це чорний ферментований чай, який розкриває саму суть давнього автентичного напою, бо виготовляється майже за тими ж технологіями, за якими його робили наші предки. Це ароматний темний чай, з медово-липовими нотками, імуностимулюючою дією та без медичних застережень.

Іван-чай Вогняний Лист – це зелений чай, який ми робимо зі свіжообсмаженого листя Кипрію. Для цього, ми обсмажуємо кожну порцію листочків на вогні протягом 15 секунд. Так листя зберігає свій колір і смак, який не сплутаєш більше ні з чим. Такий чай має легку болевтамовуючу дію, нормалізує тиск, знімає запальні процеси.

Іван-чай Вишнева Гора – наш бестселер. Це купаж ферментованого чорного іван-чаю і вишневого листя. Дуже ароматний чай, багатий на антиоксиданти. Він подобається практично усім.

Поліський Бурштин – наше нове надбання. Це дивовижний купаж, який ми створили можна сказати, випадково, але який мені особисто, подобається найбільше. Це незвичайний чай з ферментованого кипрію, соснової хвої та справжнього бурштину. Його легкий хвойний смак поєднується з пряними нотками і нагадує про Різдво, піднімає настрій. Бурштин здавна застосовували у їжу у країнах Балтії для поліпшення здоров’я, як протизапальний засіб. У поєднанні з кипрієм та сосною, бурштин діє ще краще, бо поліпшує обмін речовин, зміцнює імунітет і виводить організм зі стану стресу після хвороб, чи спортивних навантажень.

Загалом, хоч наші чаї є корисними, але ми не позиціонуємо їх, як якісь трав’яні аптечні збори, які варто пити, щоб бути здоровим. Насамперед, це просто чай. Його можна пити щодня, без лікарських застережень чи приписів. Просто перевага його у тому, що окрім чудового смаку, він ще й корисний.

Ви збираєте рослину на схилах Карпат. Чи великі плантації займає ця рослина і чи не шкодить їй збір сировини?

Так, у Карпатах Іван-чаю багато. Нажаль, карпатські ліси активно вирубують. А це саме та порушена еко-система, яку поспішає зайняти наш Кипрій. Ми беремо від рослини лише частину листя. Стебло, квіти і насіння лишаються рости далі. До того ж, збираємо уже кілька років поспіль в одному і тому ж місці. Тож впевнено можемо сказати – рослину ми не нищимо, а любимо і ставимося з повагою.

У який період відбувається збір іван-чаю і чи багато людей зайняті у цьому процесі?

Збираємо з червня по кінець липня. У нашій команді зараз 6 чоловік.

Де відбувається висушування листочків?

Все виробництво відбувається у Карпатах. Там чай збираємо, ферментуємо, подрібнюємо і сушимо. Лише процес купажування та фасування відбувається у Рівному, куди ми в кінці сезону привозимо готову сировину.

А де потім зберігається висушений чай?

До моменту фасування і випуску у продаж, Іван-чай проходить обов’язкову фазу вистоювання. Він визріває у спеціальних скляних посудинах. Зберігається у нашому складі, де ми фасуємо його невеликими партіями та відправляємо замовникам.

У вас дуже гарне пакування. Ви самі виготовляєте такі гарні дерев’яні тубуси?

Дякую. Пакування – ідея мого чоловіка. Для нас це частина бренду, тож воно мусить бути впізнаване. Тубуси робляться з цільного дерева, без використання лаків чи клеїв у столярній майстерні тата.

Дайте рекомендації щодо правильного заварювання чаю, адже від цього також залежить і його користь і смак.

Заварювати Іван-чай можна як звичайний чай. Залежить від рівня вашої вибагливості. Для когось це ритуал з усією належною атрибутикою (глиняний чайничок, чашечки, підготована вода), а для когось і просто у чашці, залитий окропом, Іван-чай смакує чудово. Тут правил не існує. Головне – гарний настрій і задоволення від чаювання.

Які новинки плануєте і про що мрієте?

Будемо розвивати нашу справу, створювати нові, не банальні сорти і купажі. Думаю, ми будемо дивувати любителів чаю кожною своєю новинкою. Мріємо, щоб Іван-чай став національним продуктом нашої країни. Хочемо, щоб українці нарешті пили український чай.

Яким чином можна придбати ваш чай?

Дуже просто, зайшовши на сайт і натиснувши кнопку "Замовити". Також, приймаємо замовлення у соцмережі Facebook

Дуже цікаво було з Вами поспілкуватися. Ваші побажання нашим читачам?

Дякую. Цінуйте своє. Кажуть – то найпростіший рецепт щастя.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK