Соки прямого віджиму Лонго Май

В натуральних соках сконцентрована вся користь зібраного фруктами та овочами літнього сонячного тепла, вітамінів та мікроелементів. Яскраві та ароматні, вони підтримують організм в холодний період, роблячи його стійким до хвороб та інфекцій, їх з задоволенням смакують і дорослі і діти. Про виробництво цього надзвичайно корисного продукту харчування ми говорили з Ольгою Зубик, однією з засновниць виробництва соків прямого віджиму ТМ Лонго Май.

Олю, розкажіть про себе та чим особливе село, де ви проживаєте?

Я один із представників комуни Лонго Май в Україні, яка знаходиться в селі Нижнє Селище на Закарпатті. До Європейської асоціації кооперативів «Лонго Май» входить мережа комун, що займаються сільським господарством і провадять чітку соціально-політичну роботу в сфері актуальних проблем для громадськості. Кооперативи також діють у Франції, Швейцарії, Німеччині, Австрії та Україні. Тут  живуть і працюють люди з усього світу – дехто приїжджає на літо, а хтось проводить в комуні все своє життя. Ми не пропагуємо жодної ідеології, головна ціль нашої комуни – об’єднуватися і робити корисні речі.

За час свого існування в Нижньому Селищі з 1995 року, члени комуни у співпраці з активними жителями села втілили в життя значну кількість соціальних та культурних проектів, що сприяють розвитку громади. Серед найвідоміших – дитячий міжнародний фестиваль театрального мистецтва «ПТАХ», музичний гурт «Hudaki Village Band», «Селиська сироварня».

А як народилася ідея виробляти соки прямого віджиму?

Приблизно років 5 тому наша команда із трьох осіб вирішила зробити трошки яблучного соку і суміш яблучного соку з овочевими. Варто зауважити, що кожна сім’я на Закарпатті, яка має власний сад, із частини врожаю робить яблучний сік для себе, а решту яблук здає за копійки перекупщикам, які потім звозять ці яблука не завжди в ідеальному стані на великі сокові заводи.

Років 10 назад наші друзі з Швейцарії подарували для громади Нижнього Селища механічний яблучний прес, що дало можливість нашим односельчанам полегшити процес видавлювання соку. Але і з такими можливостями люди продовжували здавати яблука за копійки. Отож, збагнувши, що наш регіон багатий на яблука ми вирішили, що по-перше, можемо робити якісний натуральний продукт для українського споживача, і по-друге, купувати яблука в місцевого населення за прийнятну для них ціну і робити сік зі справжніх яблук.

Скільки людей працює на виробництві?

Наш маленький міні-цех по виготовленню соків прямого віджиму – це зовсім маленька мануфактура, на якій працюють лише члени комуни – 3 особи. Під час власне вичавлювання соку і його закривання в пляшки ми запрошуємо своїх друзів і зацікавлених волонтерів допомагати нам. Всього потрібно 4 особи, не більше.

Розкажіть детальніше про виробництво соків: яблука яких сортів використовуєте, якими принципами керуєтесь при їх виготовленні?

Для виготовлення соку ми використовуємо яблука сорту «Феркованя», котрі з давніх-давен ростуть в садках нашого району. Зібрані вручну, вони одразу ретельно миються та пресуються, що забезпечує гарантію відсутності появи грибка на фруктах. Овочі чистяться вручну, і поєднуючись з яблуками, теж механічно віджимаються. Готовий сік пропускається через пастеризатор, де нагріваючись до 75 градусів він потрапляє в скляну пляшку і закорковується. Таким чином, ми максимально зберігаємо всі вітаміни і поживні елементи без додавання жодного побічного продукту для того, щоб кожна людина отримала користь від нашого соку. Овочі в соках від наших друзів – органічної ферми з Тернопільщини «Жива земля».

Які саме соки ви виготовляєте та як визначалися з асортиментом?

На разі зупинилися на чотирьох видах соку: чисто яблучний, яблучно-морквяний, яблучно-буряковий і яблучно-селерний. Це мікси, які не дуже типові для українців, але досить популярні в Європі і корисні для організму.

Як правильно зберігати натуральні соки?

В закоркованому вигляді при зберіганні в сухому прохолодному місці (2-25 градусів) термін зберігання становить 1 рік (від урожаю до урожаю). У відкоркованому стані сік треба тримати в холодильнику не більше 4-х днів.

Як можна придбати ваші соки?

З кожним роком ми стараємося налагодити процес виробництва. Звісно, ніяка справа не обходиться без помилок, що й дає поштовх до вдосконалення. Цього року зробили дуже маленьку партію соку – 300 літрів, тому він буде лише для нас і друзів, які відвідують комуну і наші проекти в Нижньому Селищі. Наступного року плануємо збільшити потужність і продавати сік в місцях, де цінують натуральність та екологічність і соціальну спрямованість ідеї. Слідкувати за нашими новинами можна на нашій сторінці у facebook.

Що побажаєте нашим читачам на прощання?

Бажаємо мати постійний доступ до натуральної корисної їжі, виготовленої в Україні, і доступної для всіх!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK