Гурману по карману: "американська" горіхова паста виробляється в Україні

Тости з арахісовою пастою добре знайомі українцям з американських фільмів. Але, як виявилося, для нашого споживача знати про такий поживний продукт, і вживати його - різні речі.   

Спробувавши якось арахісову пасту, яку передали друзі з Америки, підприємець з Київщини вирішив розпочати виробництво аналогічного продукту в Україні.

І ось вже 6 років на полицях наших магазинів можна зустріти 8 унікальних горіхових паст американської якості, але від українського виробника.

Як розпочинав та розвивав власну справу з виробництва горіхових паст розповідає засновник ТМ Pinat Андрій Сеник.

- Чому вирішили робити саме горіхову пасту?

Читай также: Горіхові пасти: топ-7 кращих виробників в Україні

- Спочатку було бажання виробляти щось цікаве та корисне для людей. Мені не раз передавали друзі з Америки арахісову пасту (peanut butter), якої тоді ще не було на полицях магазинів. Цей продукт мені був до смаку. Також мої знайомі з України замовляли горіхову пасту через інтернет на американських чи європейських сайтах, платили за пересилку великі кошти.

Я побачив, що зацікавленість в цьому продукті у людей є. Тоді з’явилася ідея про виробництво горіхової пасти. Вона поживна, в ній багато мінералів та вітамінів. Енергетична цінність арахісової пасти складає 560 ккал на 100 грамів продукту. В ній багато білка, а ще 26 корисних для організму мінеральних речовин і 13 вітамінів, які допомагають зміцнювати імунну систему. Це простий і корисний продукт, і вона повина в нас бути.

- Назву для бренду швидко придумали?

- Над назвою думали всією родиною. Хотілося, щоб вона була зв’язана з американським продуктом, але з українським присмаком. Тому вирішили назвати Pinat від англійського слова peanut (арахіс), але з українською буквою «і». Стильно, просто і коротко.

- Яку пасту зробили першою?

- Все почалося з класичної арахісової пасти. Згодом зробити деякі різновиди арахісової пасти: з добавкою шматочків арахісу та солодку десертну пасту, а також з сирого арахісу - для сироїдів.

Через деякий час почали робити пасту з інших горіхів: мигдалю, кеш’ю, фундука та насіння кунжуту. Так в асортименті з'явилися 8 унікальних видів горіхових паст: 4 арахісових, мигдалева, кунжутова, фундукова та кеш'ю.

- Розкажіть про початок виробництва. Легко було чи певні труднощі виникли?

- Для старту знадобився невеликий капітал для створення і запуску сайту, дизайну етикеток та закупівлі банок. Пасту я почав робити вдома, тому на оренду приміщення та обладнання гроші не знадобилися. Найперші труднощі, з якими стикається молодий підприємець – податки. На початку ніхто не заробляє достатньо коштів, щоб покрити поточні виробничі витрати, а податок все одно треба сплатити. Також організація самого виробництва займає багато часу: закупівля інгредієнтів, тари, доставка сировини та готової продукції, вироблення замовлення та інше. Досвіду в цьому не було, тому виникали деякі труднощі в ефективності ведення справ. Згодом все налагодилось. Головне не боятися труднощів та ризику. Наразі українську горіхову пасту ми виробляємо на заводі у Вінницькій області.

- Чим особлива горіхова паста від ТМ Pinat?

- Це якісний екологічний харчовий продукт, який чудово підходить для оригінального, смачного та поживного сніданку. Готується паста просто. Але хотілося, щоб продукт був максимально натуральним, тому думали, які інгредієнти можна добавити, щоб паста вийшла смачною, уникаючи цукру та пальмової олії. Вирішили – мед. Арахіс містить багато жиру, тому коли його гарно помолоти, то паста стає рідкою, як сметана. Мед її згущує, а якщо поставити в холодильник, то вона гарно застигає, і потім її зручно намастити на хліб.

Вся наша продукція підходить для вегетаріанців. Також є пасти для веганів, які не їдять мед: кеш’ю, кунжутова або арахісова паста Vegan. Кунжутна паста популярна у мешканців Сходу: євреїв, сирійців, турків і т.д. Найпоширеніша страва з кунжутної пасти - хумус. Готують його з нуту (індійського гороху) заправлене тхіной (кунжутної пастою з оливковою олією і часником). Наша кунжутова паста виробляється тільки з кращого насіння кунжуту, яке закуповуємо у перевірених постачальників-друзів. Щодо якості, то дотримуємось державних стандартів ДСТУ. Вся продукція проходить лабораторні дослідження на відповідність та має сертифікати якості.

- Як гадаєте, є у нас культура споживання горіхової пасти?

Читай также: Ореховый Спас: ТОП-5 нетривиальных угощений

- В Америці люди більше 100 років снідають бутербродами з арахісовою пастою. Для нас це нова культура, багато людей навіть не знають, що таке арахісова паста. Звичайно, що в Україні немає культури споживання горіхової пасти. Цей продукт новий та незвичайний для нашого покупця. Лише ті люди, які мають друзів та знайомих із-за кордону (Америки, Європи) знають, що це таке і як його їдять. Тільки невелика кількість людей готова брати з полиць незнайомий продукт. Тому попит на цей товар не великий. Але, наприклад, спортсменам варто не забувати про здорове харчування. Pinat пропонує внести у ваш раціон арахісову пасту, яку полюбляють більшість прихильників здорового способу життя.

- Чим корисні горіхи?
- Видів горіхів існує дуже багато: грецький, лісовий, фундук, мигдальний, чуфа, тропічний мигдаль, фісташка, арахіс, каштан, маньчжурський, пекан, гіркий, буковий горішок, жолудь, кеш’ю, чилім, шамбала, бразильський, райський, макадамія, гевуїна, канаріум філіппінський, малабарський каштан, монгонго, сейшельський, кедровий, кокосовий горіхи та інші.

Характерними рисами цього корисного продукту є великий вміст у них жирів і білків. Вони у 2-2,5 рази більше, ніж фрукти, містять мінеральні складові (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо та ін.). Горіхи – неповторний баланс вітамінів та мікроелементів, крім того вони містять речовини, необхідні для виведення з організму шлаків, та регулярне їх споживання зменшує ризик серцево-судинних захворювань.

Читай также: Як нарешті навчитися снідати

Горіхи можна вживати цілими чи роздробленими, сирими чи обсмаженими, нарізаними чи невеличкими шматочками, самостійно чи у якійсь страві. Важливо, що при тривалому зберіганні горіхи не втрачають своїх харчових особливостей, вітамінів та мікроелементів. Вони корисні для людей різного віку. Важливим інгредієнтом горіхи є у раціоні вегетаріанців, веганів та людей, які дотримуються різних дієт. ТМ Pinat пропонує українцям відкрити для себе не тільки корисні властивості горіхів, а ще і їх неймовірний смак в різноманітній горіховій пасті.

- Яка з ваших паст найпопулярніша?

- Найбільшим попитом користується саме арахісова паста. Вона відома покупцям та і ціна доступна. Кажуть, що сендвіч з арахісовою пастою та бананом був улюбленим смаколиком Елвіса Преслі. Книги про улюблені страви і кулінарні уподобання Елвіса тісно пов'язали бутерброд з Преслі. Тому його часто називають Elvis 'sandwich.

В нашому асортименті такі пасти: арахісова (Класик, Кранч, Десерт, Веган), фундукова, мигдалева, кунжутна та з кеш'ю.

Взагалі новий товар не просто виводити на ринок. Потрібно багато розповідати людям та доносити, що це таке, навіщо воно потрібно, яка від нього користь та ін. Наприклад, в натуральній арахісовій пасті, як вона постоїть, відокремлюється олія, бо арахіс сам по собі досить жирний горіх. Людям потрібно постійно пояснювати, що це відбувається тому, що немає емульгатора, який скріплює молекули жиру у продукті. І таких нюансів може бути декілька.

- Дайте поради: як краще вживати вашу продукцію.

Читай также: Пасти з горіхів та насіння від Master BOB

- Вдень достатньо споживати 1 столову ложку арахісової пасти. Краще намазувати на тости, вони до кави та чаю чудово смакують. Найпростіший рецепт кльового сніданку: наливаєш чашечку запашної кави чи зеленого чаю, намазуєш на тост, блинчик, печиво чи шматочок хлібу горіхову пасту і смакуєш. Можна добавляти у випічку, робити начинки. Особливо добре для цього підходить мигдалева та фундукова паста. З кунжутової пасти виходять гарні соуси та намазки як хумус. Обирайте горіхові пасти собі до смаку та нехай ваші сніданки будуть корисними! 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK