Масляний тиждень: значення та правила кожного дня

Масляну традиційно починають святкувати за 8 тижнів до Великодня. Гуляння тривають цілий тиждень. Цього року Масляний тиждень почнеться з 24 лютого, а завершиться 1 березня.

Суть масниці в тому, що люди проводжають зиму (символом є спалення опудала) і зустрічають весну. Всі традиції свята спрямовані на те, щоб прогнати зиму і розбудити природу від сну. І кожен день масляного тижня несе свій сенс.

Понеділок, 24 лютого - перший день Масляної - «зустріч». У цей день наші пращури заливали крижані гірки. За старих часів вірили, що чим далі котяться сани і чим голосніше сміх над крижаною горою, тим краще буде врожай. Після санних активностей, звичайно, біжали поласувати смачними млинцями.

Вівторок, 25 лютого - «загравання». У цей день прийнято заводити веселі ігри і пригощати за веселощі млинцями.

Читай также: 4 запрета масленичной недели

Середа, 26 лютого - «Ласунка». Всі господині в цей день готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл. На першому місці, звичайно, млинці.

Четвер, 27 лютого - «розгуляй». З цього дня Масляна розгортається на всю широчінь - гуляють з ранку до вечора, водять хороводи, співають пісні.

П'ятниця, 28 лютого - «тещині вечори». Цілий ряд звичаїв в цей день направлений на прискорення весіль і сприяння молоді в знаходженні собі підходящої пари. Зяті з вечора особисто запрошують в гості своїх тещ - пригощають їх млинцями, які самі спекли.

Субота, 29 лютого - «посиденьки зовиці». У цей день молода невістка запрошує своїх рідних до себе. Тут вже її черга хвалитися млинцями власного приготування.

Неділя, 1 березня - «Прощена неділя». У цей день прийнято просити вибачення у всіх близьких і знайомих за заподіяне зло, за якісь свої проступки. Це дуже світлий день перед початком Великого посту.

Прощання з Масницею завершувалося в перший день Великого посту. Цей день називається Чистий понеділок і вважається днем ​​очищення від гріха і скоромної їжі. В 2020 році Чистий понеділок припадає на 2 березня. З 2 березня гуляння припинялися.

Читай также: ТОП-5 необычных блинов к Масленице

Цього року Великий піст триватиме 48 днів і завершиться в суботу 18 квітня. А Великдень християни відзначатимуть 19 квітня.