Корисні і шкідливі властивості сочевиці

Сочевиця відноситься до дієтичних продуктів, багатих білком, який засвоюється організмом набагато краще, ніж тваринний білок. Вона ситна і може скласти основу багатьох страв.

Різновидів цієї корисної культури чимало. Відрізняються вони за кольором. Але на смак практично однакові і мають горіховий присмак.

Сочевиця містить вітаміни групи В, А, РР, Е, бета-каротин, марганець, цинк, йод, мідь, кобальт, хром, бор, селен, фосфор, титан, магній, калій, залізо та інші мікроелементи. Також вона багата крохмалем, натуральним цукром, ненасиченими жирними кислотами омега-3 і омега-6, рослинною клітковиною.

Читай также: Белок и витамины: ТОП-5 вкусных супов с чечевицей

Чим корисна сочевиця

  • Вживання цієї бобової культури позитивно позначається на травленні і є профілактикою раку кишечника.
  • Сочевиця є прекрасним джерелом амінокислот, які допомагають виробляти серотонін в організмі, а значить ваша нервова система буде в порядку.
  • Вживання сочевиці допомагає знизити рівень холестерину в крові, підвищити рівень гемоглобіну, нормалізувати роботу серця і судин, врегулювати скачки тиску.
  • Для тих, що худне - це джерело білка, тривала ситість, вітамінна допомогу і відсутність жирів.
  • У сочевиці є дивовижна властивість не вбирати нітрати і отруйні елементи, якими нажаль щедро нсичують поля виробники. Тому ця культура вважається екологічно чистим продуктом і рекомендована в дитячому харчуванні.
  • Навесні, коли організм відчуває гостру нестачу вітамінів, пророщена сочевиця, багата на вітамін С, стане відмінною підмогою для імунітету в боротьбі з вірусами і бактеріями.
  • Ізофлавони, що знаходяться в сочевиці, допомагають організму пригнічувати клітини раку. Причому, для цих цілей можна вживати сочевицю в будь-якому вигляді.
  • Сочевиця багата легкими вуглеводами, тому не підвищує рівень цукру в крові, і для діабетиків є незамінним блюдом.

Популярні види сочевиці

Зелена сочевиця - це недозрілі плоди. При приготуванні зберігає форму і не розварюється в пюре. Корисна при гепатиті, виразці, гіпертонії, холециститі, ревматизмі.

Червона сочевиця відмінно підійде для пюре і супу, вона містить багато білка і заліза, її їдять при анеміях для підвищення рівня гемоглобіну.

Коричнева сочевиця використовується зазвичай для запіканок, так як має яскраво-виражений горіховий смак. Корисна при туберкульозі, легеневих хворобах і травмах.

Чим сочевиця може зашкодити

Як будь-який інший продукт, сочевиця свої специфічні властивості та протипоказання.

По-перше, це бобові, які призводять до здуття і дискомфорту в кишечнику. Тому якщо у вас чутлива система шлунково-кишкового тракту або є хронічні захворювання шлунка, кишечника, краще з сочевицею бути обережніше.

По-друге, так як сочевиця важко перетравлюється, її слід уникати людям з таким захворюванням, як подагра.

Через вміст фітинової кислоти в сочевиці, її вживання знижує засвоюваність корисних речовин, зокрема кальцію, заліза. При одиничному вживанні в їжу шкоду організму не наноситься, мова йде про щоденне вживання великої кількості бобових - як сочевиці, так і гороху, соєвих та інших бобів. Переш за все, їжа має бути збалансована і сочевиця теж має бути у вашому меню. 

Будьте здорові!  Давайте  дружити!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати гострий суп с сочевиці з ковбасками, а також радили, як правильно варити сочевицю