Великодні приготування це безліч різного роду робіт: прибирання дому, збирання великоднього кошика, фарбування яєць. Але мабуть найважливішим є випікання пасок. Здавна господині пекли їх зазвичай декілька: для сімейного столу, для церкви, а також для різного роду обрядів. Адже паски вважалися такими, що наділені силою збільшувати врожай, сприяти лікуванню худоби.
Було вкрай важливо, аби паски вийшли добрі. Навіть існувало повір'я, що якщо паска - висока, пишна, красива, то попереду буде родючий рік, хороші події і здоров'я всієї родини. А якщо паска не піднялася, не пропеклася, то родині слід побоюватися нещасть та хвороб.
Тому перевірені рецепти гарних пасок передавалися з покоління в покоління і цінувалися. Саме такі рецепти ми вирішили зібрати в окремій добірці. Їх всіх поєднує наявність спільного інгредієнта - дріжджів "Духмяна Хата", що можуть похвалитися високою підіймальною силою.
Дріжджі "Духмяна Хата" виготовляються з активного штаму дріжджових клітин, тому працьовиті та легкі на підйом дріжджі, які не підведуть вас і допоможуть приготувати чудове тісто. Сміливо використовуйте цей інгредієнт у пасхальній випічці та будьте впевнені у вдалому результаті.
В цій добірці ми раді познайомити вас із рецептами паски з мигдалем, шоколадної паски, паски з горіхами. За доцільне ми вирішили включити в добірку й рецепт традиційної паски з родзинками. Та звернули увагу на досить незвичну, але смачну паску з ананасом та курагою.
Сподіваємося, з-поміж цих рецептів ви оберете якийсь на свій смак до великоднєго столу.
Паска з мигдалем
Інгредієнти:
- 60 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
- 1 кг борошна
- 350 г цукру
- 5 яєць
- 300 мл молока
- 150 г вершкового масла
- 100 г сметани 20% жирності
- 250 г в’яленої вишні
- Дрібка солі
- 1 пакетик ванільного цукру
Для мигдалевої помадки:
- 50 г мигдального борошна
- 100 г цукру
- 3 г (1 ч.л.) крохмалю
- 2 яєчних білки
- мигдальні пластівці або цілий мигдаль для прикрашання
Спосіб приготування:
- Замісити опару – легкі на підйом дріжджі Духмяна Хата розчинити в теплому молоці і додати половину борошна.
- Гарно перемішати і залишити на бродіння в теплому місці приблизно на 50 – 60 хв.
- Потім в опару внести цукор, масло, сіль, яйця і сметану.
- Добре вимішати тісто
- Вишні заздалегідь бажано замочити у коньяку. Висушити вишні, обваляти в борошні
- Додати вишні в тісто, ще трохи вимішати
- Залишити в теплому місці на бродіння на 50-60 хв. потім тісто поділити на шматки масою приблизно 270 г і покласти в паперові форми на одну третину об’, залишити на вистоювання приблизно на 1 год.
Мигдалева помадка:
- Змішати всі інгредієнти до отримання однорідної пасти, що легко відсаджується з кондитерського мішка з плоскою насадкою.
- Відсадити 100 г готової маси на поверхню вистояних заготовок.
- Потім випікати паски на 20 хв. при температурі 200 С.
- Готові паски прикрасити цілим мигдалем або мигдальними пластівцями, посипати цукровою пудрою.
Шоколадна паска
Інгредієнти:
- 25 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
- 450 г борошна
- Дрібка солі
- Цукрова пудра або горіхи (на посипку)
- 45 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 45 г (3 ст. л.) топленого масла чи маргарину
- 45 г какао порошку (можна більше, за бажанням)
- 1 яєчний жовток
- 0,25 л молока
Спосіб приготування:
- Перемішайте борошно, сіль, цукор, ванільний цукор та какао порошок. Додайте дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата», яєчний жовток, молоко та розтоплене масло. Замісіть тісто. Залиште на бродіння на 50 - 60 хвилин.
- Покладіть тісто у змащену вершковим маслом форму для паски та залиште підходити, доки розмір заготовки не збільшиться вдвічі (50 – 60 хвилин). Якщо бажаєте оздобити паску горіхами, постипте їх зверху.
- Випікайте протягом 30-40 хв. при температурі 170-180°С. Готовому виробу дайте охолонути, посипте цукровою пудрою (за бажанням).
Паска з горіхами
Інгредієнти:
- 35 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
- 500 г борошна
- ½ ч. ложки солі
- 180 г цукру
- 180 г вершкового масла
- 4 шт. яєчного жовтка
- 170 г молока
- 100 г лісових горіхів (або будь-яких інших на Ваш смак)
- 1 ст. ложка меду
- 1/3 ч. ложки ваніліну
- 1 шт. яйце (для змащування)
Спосіб приготування:
- Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у підігрітому до 35-38°С молоці. Додайте половину маси борошна (250 г), трохи цукру та замісіть опару. Дайте підійти у теплому місці доки вона не збільшиться в об’ємі вдвічі.
- Збийте жовтки із цукром, додайте м’яке вершкове масло, мед, сіль та ванілін. До опари додайте отриману масу та частину борошна, що залишилась. Замісіть м’яке тісто, накрийте рушником та залиште його в теплому місці на 30 – 40 хв.
- Зробіть обминку тіста та додайте при цьому подрібнені лісові горіхи. Залиште в теплому місці на 30 хвилин.
- Форму для випікання змастіть вершковим маслом. Тісто розділіть на кульки. 1 кулька має заповнювати форму для випікання на 1/3. Дайте кулькам піднятись, потім змастіть поверхню заготовки яйцем.
- Випікайте за температури 170 – 180 °С 20 хвилин, потім ще 25 хвилин при температурі 150 – 160 °С.
Традиційна паска з родзинками
Інгредієнти:
- 50 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
- 500 г борошна
- ½ склянки цукру
- 100 г вершкового масла
- 1 ч. л. солі
- 2 яйця курячого
- 130 г молока
- 1 ст. л. цедри апельсина
- ванілін на кінчику чайної ложечки
- 200 г родзинок
- 3 ст. л. рому чи коньяку
Спосіб приготування:
- Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у теплому молоці. Збийте яйця з цукром.
- Змішайте борошно, сіль, м’яке вершкове масло, збиті з цукром яйця, цедру апельсина та ванілін з розчиненими в молоці дріжджами. Вимішуйте тісто до однорідної маси.
- Ретельно промийте та висушіть родзинки, залийте їх 3 ст. л. рому чи коньяку та додайте у тісто. Залиште тісто в теплому місці на 30 хв. Потім зробіть обминку тіста та знов лишіть його на 30 хв.
- Змастіть формочки вершковим маслом. Розділіть тісто на декілька частин та розкладіть у форми так, щоб тістова заготовка займала 1/3 форми. Формочки із заготовками поставте в тепле місце на 30 хв, щоб заготовки піднялися. Змастіть поверхню заготовок яйцем.
- Випікайте перші 15-20 хв при температурі 180 °С, потім ще 20-25 хв при температурі 150 °С.
Паска сирна з курагою та ананасом
Інгредієнти:
- 50 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
- 1 кг борошна
- 1,5 ч. л. солі
- 250 г цукру
- 3 шт. яєць
- 150 г вершкового масла
- 200 мл молока
- 200 г сиру (бажано сухого)
- ванілін на кінчику ч.л.
Для начинки:
- 200 г кураги
- 1-2 баночки ананасів кільцями
Спосіб приготування:
- Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у теплому молоці. Змішайте з борошном усі сухі інгредієнти (сіль, цукор, вінілін). Додайте м’яке масло, яйця та дріжджі з молоком.
- Почніть вимішувати тісто, додайте сир, продовжуйте вимішувати до однорідного стану тіста. Наприкінці замісу додайте порізану попередньо вимочену курагу. Помістіть тісто у ємкість, накрийте тканиною, поставте в тепле місце на 1 годину.
- Поки тісто бродить, підготуйте формочки – змастіть їх вершковим маслом, з боків покладіть 1-2 кільця ананасу (залежно від розміру паски). Поділіть тісто на частини, сформуйте кульки та покладіть у формочки (тісто повинно займати 1/3 частину форми). Залиште у теплому місці доки тісто не підніметься майже до верху форми.
- Випікайте у попередньо розігрітій духовці протягом 30-40 хвилин, залежно від маси паски, при температурі 170 - 180 °С.
Ви можете бути впевнені у своїй випічці, адже з легкими на підйом дріжджами "Духмяна Хата" Хата тісто вийде бездоганним! Такі дріжджі легко впораються з будь-якою випічкою – від улюблених пиріжків до великодніх пасок!
Смачного!