Страва дня - кіш: 4 рецепти на будь-який смак

Фото: https://istockphoto.com

Кіш - блюдо французької кухні, яке є відкритим пирігом. По суті, це листковий торт, основа якого – рубане тісто, заливка із суміші молока або вершків, сиру, копченого м'яса.

Це чудова страва для тих, хто любить трапези без обов'язкового першого, другого та салату. Адже киш може стати чудовим варіантом сніданку чи вечері. А ще кіш – гарний обід для офісу. Він смачний як у теплому, так і холодному вигляді.

Кіш вперше з'явився у французькій кухні. Часто можна зустріти іншу назву пирога - кіш-лорен. Так він був названий за походження у галузі Лотарингії у Франції. Основа у киша складається з пісочного коржа з піднятими бортами. Існує багато різних варіантів приготування цієї смачної страви, включаючи велику різноманітність інгредієнтів.

Читай также: Киш: 3 вкусных способа его приготовить

Ми підібрали найцікавіші з них.

Флорентійський киш зі шпинатом та грудинкою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти: шпинат – 1 пучок, морква – 1 шт., кабачок – 1 шт., кріп – 1/2 пучка, масло вершкове – 125 г., яйце – 4 шт., борошно – 1 ст., сметана – 200 г. , сир – за смаком, молоко – 100 мл., грудинка – 200 г.

  1. Наріжте грудинку смужками та обсмажте у сковороді. Додайте терту моркву і готуйте ще 10 хвилин, остудіть. У великій мисці перетріть борошно з маслом в крихту, додайте одне яйце і зліпите з тісту кулю.
  2. Розкачайте, зробіть бортики. Для заливки змішайте яйця із сіллю, додайте сметану і ще раз змішайте. Коли грудок не залишилося, влийте молоко, додайте мускатний горіх. Потім додайте в заливку подрібнений шпинат, більшу частину сиру та грудинку з морквою.
  3. Викладіть начинку. Посипте тісто половиною сиру, залийте заливкою і ще раз посипте сиром. Відправте в духовку на 30 хвилин за температури 180 градусів.

Кіш з цибулею-пореєм, цукіні та сьомгою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти: пшеничне борошно - 400 г, морська сіль - за смаком, оливкова олія - 2 ст.л., лимонна цедра - 1 ст.л., вершкове масло - 200 г, цибуля - ½ стебла, цукіні - ½ штуки , сьомга - 200 г., яйце куряче - 4 шт., слабосолона сьомга - 100 г., перець чорний мелений - за смаком, вершки 30% - 150 мл, подрібнений свіжий чебрець.

Холодне вершкове масло порубайте, покладіть в миску і додайте борошно, 2 злегка збитих яйця і лимонну цедру. Замісити тісто. Якщо воно вийде надто розсипчастим, додайте одну-дві столові ложки холодної води. Готове тісто скачайте в кулю, загорніть плівку і покладіть на годину в холодильник.

Читай также: Чем особенно полезен лук-порей

  1. Охолоджене тісто розкотайте і викладіть у форму, сформуйте бортики. Обріжте ножем зайве тісто з обох боків.
  2. Застеліть тісто пергаментом та заповніть квасолею або пекарськими бобами. Запікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 10-15 хвилин. Вийміть із духовки, зніміть пергамент і залиште форму з готовою основою остигати.
  3. Стебло порею тонко наріжте та промийте. Цукіні наріжте кубиками і згасіть з пореєм на слабкому вогні в суміші олій до готовності. Поперчіть, посоліть, додайте листочки чебрецю. Сьомгу наріжте кубиками, додайте до овочів і загасіть ще 4 хвилини до готовності.
  4. Готову овочеву суміш із сьомгою перекладіть у глибоку миску. 2 яйця, що залишилися, збийте з вершками і додайте до овочів і риби. Перемішати.
  5. На остиглу піскову основу акуратно викладіть рибно-овочеву суміш з вершками і яйцем, рівномірно розподіліть ложкою. Слабосолену сьомгу наріжте невеликими шматочками і викладіть зверху на рибно-овочеву суміш.
  6. Поставте киш у духовку та випікайте 30-35 хвилин при 180 градусах. Як тільки вершково-яєчна поверхня добре підрум'яниться, вийміть киш з духовки і злегка остудіть.

Кіш з томатами та шинкою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти: тісто листкове - 250 г, шинка - 120 г, цибуля ріпчаста - 1 шт., помідор - 1 шт., яйце - 2 шт., вершки 20% - 40 мл., молоко - 40 мл., олія оливкова - 2 ст. л., панірувальні сухарі - для посипання форми, трохи борошна, сіль - за смаком, сир - 150 г.

  1. Розкачайте тісто на присипаній борошном дошці. Виріжте 2 кола трохи ширше ніж форми для киша. Ще трохи розкотіть кола, що вийшли.
  2. Змастіть форми маслом і трохи пересипте дно форми панірувальними сухарями.
  3. Покладіть круги з тіста в форми, злегка наколіть вилкою дно в декількох місцях.
  4. Розігрійте духовку до 200 °С. Збийте в мисці 2 яйця, вершки, молоко та сіль до однорідності.
  5. Змішайте обсмажену шинку та цибулю з нарізаними томатами, злегка підсоліть. Викладіть начинку на тісто, посипте натертим сиром. Залийте вершково-яєчною сумішшю, використовуючи столову ложку.
  6. Слідкуйте, щоб суміш не проливалася за краї тіста у формі. Поставте в духовку на 20-25 хвилин або до утворення золотистої скориночки. Після випікання дайте відпочити 5 хвилин.

Овочевий киш із бринзою

Фото: https://istockphoto.com

Інгредієнти: цвітна капуста - 1,5 кг., овочі асорти - 1 пачка, бринза - 200 г, яйце - 5 шт., вершки - 250 г, сир - 150 г, олія соняшникова - 1 ст. л., спеції – за смаком, тісто листкове – 500 г.

  1. Підготуємо капусту, поділивши її на суцвіття. Далі слід розморозити овочі за кімнатної температури. Бринзу поріжемо на маленький кубик. Розкотимо якомога тонше тісто і накриваємо пластом тіста форму, оброблену олією.
  2. Викладаємо зверху капусту та бринзу та у просвіти між суцвіттям, і зверху. Далі викладаємо овочі.
  3. Потім робимо соус: яйця змішуємо з вершками, бринзою та збиваємо у блендері до однорідної маси. Заливаємо сумішшю пиріг і посипаємо тертим твердим сирком.
  4. Заздалегідь розігріту духовку до 180°С і ставимо пиріг на 30-40 хвилин, потім накриваємо фольгою і даємо постояти ще 40 хвилин.
  5. Знімаємо фольгу і за 10 хвилин у нас має утворитися рівна м'яка сирна скоринка.

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати киш із сухариками та брокколі , а також ділилися рецептом киша з помідорами черрі.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK