la France: в Україні стали їсти більше жаб'ячого м'яса

У 7 разів зріс попит на жаб'яче м'ясо в Україні, якщо порівнювати обсяги поставок за перше півріччя 2018 з минулорічним періодом. Жаб'яче м'ясо все ще залишається в Україні екзотичним та дорогим делікатесом, як пише аналітична компанія Pro-Consulting. Та при бажанні на прилавках українських продуктових магазинів і в меню ресторанів можна знайти і його.

Виявляється у нас є поціновувачі жаб'ячих лапок, незважаючи на те, що коштують вони не дешево. Вартість кілограма сирої продукції сягає 400 гривень, а в ресторані ціна за 200-грамову порцію вишуканого делікатесу стартує від 200 гривень.

Звідки делікатес? 

Читай также: Чим Закарпаття дивує гурманів: ТОП-7 нових вишуканих страв

Жаб'яче м'ясо в країні переважно імпортного походження. По мірі використання його поставляють до нас в замороженому вигляді. А набільший експортер жаб'ячих лапок у світі - Індонезія.

Хоча вирощують їстівних жаб і в Україні. Підприємства з виробництва делікатесу заснували ще на початку 70-х років минулого століття в південних та західних регіонах. Приміром, мешканців закарпатського селища Тур'ї Ремети не просто так називають жабралями. Саме тут навесні починають справжнє полювання за земноводними, і виловлюють їстівних жаб в річках, озерах та ставках. Сезон полювання короткий - всього два тижні. Ще 40 років тому з України щорічно відправляли до європейських країн до 100 тонн жаб'ячого м'яса.

Сьогодні жаб'ячі ферми рідкісне явище в Україні. Родичок їстівної Rana esculenta - зелених озерних і ставкових жаб розводять маленькі підприємства і домогосподарства, які виробляють невеликі обсяги жаб'ячих лапок для місцевих ресторанів. До речі, якщо вирощувати їстівних жаб в закритих тераріумах, то протягом року-півтора можна відгодувати їстівну жабу аж до кілограмової ваги.

Де скуштувати вишукані страви з жаб

Традицію споживання жаб до нас завезли французи на початку 19-го століття. Тож більшість рецептів приготування страв базуються на основах французької кухні. Ніжне м'ясо жаб варто шукати в українських ресторанах, де в меню є ескарго та різноманітні страви з равликів, морепродуктів тощо.

Кулінари використовують спеціальні, м'ясні, породи земноводних з товстими стегнами. Для приготування страв використовують не всі лапки, а лише верхню частину ніжок жаб – стегна.

Жаб'ячі лапки готують різними способами: маринують, смажать з цибулею на вершковому маслі або варять суп з цибулею-шалот та солодким білим вином. Найчастіше жаб'ячі лапки недовго смажать у клярі з борошна та яєць, чи у паніровці з сухарів. 

Читай также: 3 нові українські делікатеси, які варто скуштувати

За правилами французької кухні, лапки і соуси готують окремо, м'ясо вмочують у соус вже під час їжі. Подають жаб'ячі делікатеси з зеленню, часником чи помідорами.

За смаком лапки жаб нагадують м'ясо курячих крилець і їсти їх варто руками.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK