Фото: www.istockphoto.com
Висока температура на градуснику за вікном геть-чисто відбиває бажання їсти щось ситне, гаряче і важке. Якими супами рятуються жителі різних країн у спеку?
Жителі Вірменії готують спас – рятівний суп у літню спеку. Також цей суп - чудовий помічник для зняття симптомів грипу, розлади шлунка та похмілля. Спас – страва і гаряча, і холодна, залежно від пори року. Готується він на основі кислого молока мацун або мацоні з додаванням рису, перловки чи пшеничного каші.
Фото: www.istockphoto.com
Болгари також їдять суп на кислому молоці – таратор. Рецепт супу - кисле молоко, вода, огірки, кедрові або волоські горіхи та кріп з часником. Легкий та ароматний, він чимось нагадує окрошку, лише національну.
Читай також: Добірка рецептів фруктових супів
У Грузії традиційно варять шечаманди, до складу якого входить кизил, часник та сіль. Іноді кизил замінюють вишнею. Ще один грузинський варіант порятунку від спеки – фруктово-овочевий суп чріантелі з вишні або ожини. У сік ягід додають зелену цибулю, кинзу та часник, а наприкінці – нарізані свіжі огірки.
Фото: www.istockphoto.com
Французький літній суп – вішісуаз. Готується він на бульйоні з додаванням великої кількості цибулі-порею, вершків, картоплі та петрушки. Перед подачею вишисуаз додатково охолоджують.
У Латвії подають літній суп васара або aukstā zupa – перша назва перекладається як “літо”, а друга – “холодний суп”. В основі супу - маринований буряк з додаванням майонезу, огірків, яєць, ковбаси.
Щось подібне їдять і в Литві, і в Польщі – холодник, який готують із буряків, бурякового бадилля та бурякового квасу. Також до нього входить кефір, огірки, м'ясо, яйця.
В Африці, де літо цілий рік, рятуються супом на основі йогурту, який змішують із цукіні, білим вином, огірками та зеленню. Ще один національний суп цієї країни готується з арахісової пасти, помідорів, овочевого бульйону, червоного перцю, часнику та рису.
Фото: www.istockphoto.com
Як приготувати легендарний суп Буйабес
Іспанський суп г гаспачо відомий у всьому світі. Готують його із сирих овочів і навіть є фруктовий варіант. Класичний рецепт – це помідори, огірки, білий хліб та різноманітні приправи. Інгредієнти подрібнюються до однорідності, змішуються з льодом і подаються із сухариками.
Італійський суп також має томатний смак, називається він Pappa al pomodoro. У складі супу томати, гострий сир, черствий хліб та оливкова олія.