Хто і коли придумав піцу?

Піца – візитна картка Італії. Але чи все так просто? Як давно вигадали піцу і хто першим її приготував? Чим відрізняється справжня італійська піца від американської? З якими продуктами була перша піца, а з чим її готують зараз? Давайте розбиратися!

Хто придумав піцу?

Історія піци починається задовго до того, як вона почала асоціюватися з Італією. Перші згадки про страву, що нагадує піцу, зустрічаються ще в античності. Прообрази піци існували ще в Стародавньому Римі, Греції та на Близькому Сході, де пекли коржики з оливками, сиром, травами, фініками та іншими продуктами. Проте саме Неаполь, місто на півдні Італії вважається батьківщиною сучасної піци.

У XVIII столітті бідні жителі Неаполя почали готувати коржики з томатним соусом, які пізніше почали називати піцою. У 1889 році, на честь візиту королеви Маргарити Савойської, було створено особливий вид піци, прикрашений помідорами, базиліком та сиром моцарелла, що являли собою кольори італійського прапора. Цю піцу назвали «Маргарита», і саме вона вважається першою справжньою італійською піцою.

З якими інгредієнтами була перша піца?

Перша піца була дуже простою. Основні інгредієнти включали тісто, томатний соус та сир. Іноді додавали базилік для аромату та кольору. Головною метою було створити доступну та ситну страву для бідних верств населення.

Із чим готують піцу зараз?

Сьогодні піца готується з величезною різноманітністю інгредієнтів. Класична піца «Маргарита» все ще залишається популярною, але з'явилося багато нових варіацій. В Італії це «Маринара» з помідорами, орегано, часником та оливковою олією, або «Капричоза» з шинкою, артишоками, грибами та оливками. У США – «Чикаго» з глибоким блюдом, товстим тістом і великою кількістю начинки або «Гавайська» з шинкою, ананасами та сиром.

У піцу додають різні види сиру, м'яса, овочів та морепродуктів. Вегетаріанські та веганські піци також набирають популярності, замінюючи м'ясні та молочні продукти на рослинні альтернативи.

Основні види інгредієнтів для сучасної піци включають:

  • різні сири (моцарела, пармезан, чеддер);
  • м'ясні продукти (пепероні, шинка, бекон);
  • овочі (помідори, перець, оливки, гриби);
  • морепродукти (креветки, анчоуси);
  • соуси (томатний, песто, альфредо).

Тут варто відзначити відмінність італійської піци від американської. Перше – це тісто. В Італії тісто для піци готують тонким і хрустким, тоді як у США віддають перевагу більш товстому і пишному. Друге – це інгредієнти начинки. Італійці ніколи не додають надмірної кількості начинки. Піца має бути збалансованою та не перевантаженою. В Америці ж люблять більш ситні начинки, часто поєднуючи різні інгредієнти в одному блюді. Використовуються готові соуси, ковбасні вироби, ананаси, халапеньйо, мариновані огірки. А ось на батьківщині цієї страви використання кетчупу чи ананасу не прощається. Втім, обидві регіональні варіації цікаві, і армія шанувальників у них приблизно рівна.

Замовте ідеальну піцу з доставкою в Одесі в ресторані RIS

У ресторані RIS ви знайдете великий вибір піци на будь-який смак, виготовлені зі свіжих та якісних інгредієнтів від перевірених постачальників. Тісто готується вручну за старовинними рецептами, щоб воно було тонким, хрустким та ароматним. Всі страви готуються з-під ножа, доставляються в найкоротші терміни у спеціальних термосумках, щоб ви отримали їх гарячими, свіжими та ароматними. Ви можете зробити замовлення онлайн або по телефону, і в короткий термін ваша піца буде доставлена ​​прямо до вас додому. Насолоджуйтеся справжнім італійським смаком без потреби виходити з дому!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK