Ласунчики, вам сюди: 3 найкрутіші музеї шоколаду в Україні

Шоколад бадьорить, якщо його їсти, і може покращити настрій, якщо на нього дивитися! Унікальними витворами з шоколаду можна дивувати на рівні світових шедеврів, приміром таких як картини Далі чи яйця Фаберже. І українські шоколатьє використовують цю можливість наповну. Побачити незвичайні мистецькі шоколадні вироби можна в трьох постійних музеях шоколаду в Україні. 

Постійно працюють музеї шоколаду у Львові, в Тростянці та в Одесі.

Майже 6 років поспіль українські майстри шоколадної справи виготовляють оригінальні експонати із шоколаду, щоб оновлювати смачні експозиції в музеях шоколаду. Роблять це щонайменше раз на півроку, бо довше солодкі шедеври не зберігаються. Тож і не дивно, що перші відвідувачі музею шоколаду у Львові запам'ятали шоколадний Колізей, будівлю Англійського парламенту, Пізанську та Ейфелеву вежі, Херсонес, Андріївську церкву тощо. А тим, хто прийшов через рік-два, показували вже інші шоколадні архітектурні споруди в мініатюрі.

Українською шоколадною столицею називають Львів

Першу в Україні та найсолодшу туристичну принаду - музей шоколаду у Львові відкрили у 2012 році. Під час споглядання виставки шоколадних фігур, відвідувачам розкривають секрети виробництва шоколаду. Можна продегустувати різні сорти шоколаду за філіжанкою кави і переглядом тематичного кіно, або зробити кілька цукерок власноруч на майстер-класі.

Читай также: Кондитер з України отримав "золото" на кулінарному чемпіонаті Villeroy&Boch

У перший рік роботи музею тут можна було побачити різні шоколадні експонати - від мініатюрних фігурок до витворів розміром з людину. Зокрема, шоколадні копії знаменитих веж - Біг Бена, Ейфелевої, Пізанської, а також римського Колізею. Усі експонати - їстівні, їх виставили на аукціон ближче до закінчення терміну придатності. І охочі поласувати шоколадними шедеврами знайшлися.

А в музеї з'явилися нові експонати - зроблені з шоколаду історичні будівлі міста: приміщення Львівської міської ради, театр опери та балету імені Соломії Крушельницької, палац Потоцьких та інші. Хочете милуватися і ласувати новими шедеврами - навідуйтеся до музею кожні півроку.

Читай также: Чем полезно масло какао

Музей працює: з 10:00 до 19:00. Середа - вихідний.

Де знаходиться: пл. Ринок,6 (3 поверх), м. Львів.

Шоколадом українського виробництва пригощають у музеї в Тростянці

Музей розташований на території колишньої шоколадної фабрики. А власне колекція шоколадних шедеврів знаходиться у гарному цегляному двоповерховому будинку, який колись належав графу Кенігу. У трьох залах зібрано більше 1500 експонатів, які демонструють історію шоколаду, рецепти та процес виготовлення. Набільше вражають декоративні шоколадні фігури. Для відвідувачів проводять майстер-класи та дегустації.

Музей працює: з 09:00 до 16:00 без вихідних.

Де знаходиться: вул. Миру, 16а, м. Тростянець, Сумська область.

 

Про шоколад від цивілізації ольмеків до сучасності

Музей шоколаду в Одесі розповідає про історію шоколаду від самого початку - за часів ще до нашої ери. Тут найцікавіша експозиція шоколадних виробів, хоча за кількістю може і не найбільша. Спеціально до відкриття музею кондитери виготовили близько 150 експонатів:

  • фігурки мешканців племені древніх ольмеків, які першими стали застосовувати какао-боби;
  • шоколадний Монтесума - вождь ацтеків, які володіли секретом приготування какао;

Читай также: Горячий шоколад ацтеков: рецепт Чокотатля

  • бог шоколаду Кетцалькоатль, голову якого прикрашає корона із плодів дерева какао;
  • шоколадний календар племені Майя;
  • велика кількість мініатюрних шоколадних скульптур: мотоцикли, черевички, тварини, телефон тощо;
  • солодкі картини, на яких зображені одеські пам'ятки: театр опери та балету, археологічний музей, легендарний дванадцатий стілець з великим комбінатором Остапом Бендером;
  • солодкі пластики з піснями Утьосова;
  • 130-кілограмовий дракон із цільного шматка чорного шоколаду.

На жаль, посмакувати експонатами в Одеському музеї так, як це роблять у Львові, не вийде. Всі скульптури обробляють спеціальним розчином від шоколадної молі.

Читай также: ТОП-5 рецептов горячего шоколада

Музей працює: щоденно з 11:00 до 20:00

Де знаходиться: вул. Дерибасівська, 14, м. Одеса.

Навідуйтесь у музеї частіше, бо експонати змінються. У кожному музеї працює крамничка, де можна придбати шоколад на будь-який смак. А ще випити кави чи чаю і тут же поласувати шоколадкою. Солодкий гостинець привезете з екскурсії обов'язково!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK