Новорічні рецепти від гуру гастрономії

За традицією, попрощатися з минулим роком і зустріти рік новий треба за святковим столом із щедро наготованими наїдками. Замислюючись про меню на Новий 2017 рік, треба враховувати, що це рік Червоного півня, а отже, і оформити застілля потрібно у червоних відтінках, і страви приготувати такі, щоб сподобалися пернатому гостю. А от чого точно робити не потрібно, так це готувати курятину – символ наступного року може дуже образитися.

Ми врахували всі нюанси і запросили для приготування смачних і оригінальних страв справжніх спеціалістів! Саме тих, хто знається на смачному та якісному, тих, хто власною працею та продукцією захопили багатьох споживачів в  гастро-полон.

 

ЗАМОРСЬКИЙ ЕКСКЛЮЗИВ

Олександр Чернологов, співзасновник ТМ БОЇМ Гастромандри творець оригінальних соусів  і  джемів, пропонує приготувати на новорічний стіл качку конфі і підготував для вас детальну інструкцію, щоб качка була ідеальною.

Качка конфі

Необхідні інгредієнти: жирна качка, перець духмяний – 1 ч. л., часник –  3 зуб., цибуля шалот –  2 шт, морська сіль (крупна) – 3 ст. л., свіжий чебрець – 1 пуч., свіжий розмарин – 1 пуч.

Найперше, варто підготувати продукти: підготовка починається за один день до основного часу приготування, тому пропоную поставити нагадування на 30 грудня.

Важливий момент! Найголовніше для конфі – це качиний жир, враховуйте це при виборі качки. Його можна і купити, але якщо у вас качка доволі жирна, то достатньо буде його витопити. Для цього всього-на-всього необхідно ніжно і обережно “роздягнути” качку і зняти з неї жир. Я знімав всю шкірку, але можна її залишити на стегнах і після запікання там буде золотиста скоринка.

Витоплювати жир можна на пательні, що займе більше часу, а можна в духовці, що буде значно швидше і зручніше. Так зробив і я цього разу: 180 градусів, 40 хвилин – і жир в банці. Залишаємо його до наступного дня. Коли робив вперше – робив це на пательні протягом 5 годин, а це час, електрика і стійкий запах, який не надто приємний.

У сучасній кухні все частіше трапляється конфі, приготоване в рослинній олії. Але справжнє французьке качине конфі може бути зроблене тільки зі справжнім качиним жиром. Крім того, качиний жир – це дуже цінний продукт для приготування багатьох страв, особливо страв французької кухні.

Далі розділяємо тушку качки і маємо отримати: 2 ніжки, 2 стегенця (ніжка зі стегном), грудка, реберця, шия. Багато хто не використовує шию, та після правильного виконання послідовності кроків цього кулінарного заклинання – м’ясо з шиї легко відділиться і стане частиною майбутнього шедевру.

З решти кістяків і крил можна приготувати чудовий качиний бульйон.

Маринуємо качку: підготовлені частини добре натерти сумішшю солі, перцю, розмарину та чебрецю. Укласти в керамічний посуд, додати трави і залишити маринуватися у холодильнику не менше ніж на 12 годин (на ніч).

Важливо натирати саме крупною морською сіллю, адже качка легко вбере в себе дрібну сіль і вся праця може піти нанівець.

Наступного дня, коли вже є і жир, і замаринована качка, можна приступати безпосередньо до приготування конфі. Качині частини потрібно дістати з маринаду, очистити від солі і щільно вкласти в глибокий керамічний посуд, перемежовуючи цибулинами шалот, зубчиками часнику, розмарином, чебрецем і горошинами перцю (3-5 штук). Все це залити качиним жиром так, щоб покрити весь вміст.

Цибулю шалот і часник потрібно розібрати на зубчики. У порівнянні з ріпчастою сестрою, цибуля шалот більш дієтична, її смак позбавлений гіркоти і наповнений ніжним смаком, за що я її і обожнюю.

Посуд з качкою відправити в холодну духовку. Виставити температуру 140-150 градусів. В таких кулінарних тропіках качка проведе від 2 до 4 годин, залежно від обраного обсягу. Вона буде ніжитись у власному жирі, вбирати в себе аромати спецій і трав.

По закінченню цього часу, м'ясо почне легко відділятися від кісток і розповзатися на темні волокна. Якщо ви залишите шкірку, то з неї витопиться весь жир і вона набуде золотистого кольору і стане хрусткою.

Конфі готове. Тепер з нього потрібно витягти трави, цибулю і часник.

Можна подавати на стіл святкову качку разом з моїм мандариновим конфітюром, який буде дуже доречним до цього ніжного м’яса. Я ж залишив її собі на потім і розклав  м’ясо по баночках. Залив їх жиром доверху – так добре буде зберігатись.

Далі я буду використовувати конфі як основну страву і в салатах, а дрібніші частини м’яса на гріночках.

Смачного і веселих вам свят!

Замовити мандариновий  конфітюр 

 

ОСНОВНА СТРАВА

Світлана Саєнко, засновниця ТМ Jamsa і автор оригінальних соусів і джемів, підготувала рецепт, який не змусить вас довго стояти біля плити, але приємно здивує гостей.

Запечені свинячі ребра в сливовій глазурі

Ця страва з розряду тих, які дуже прості в приготуванні і мають відмінний кінцевий результат, тому сміливо можете включати її у новорічне меню.

Для приготування вам знадобиться пласт свинячих ребер, а також електрична духовка з верхнім нагрівом (гриль), спеції. Відваріть ребра до готовності в підсоленій воді з додаванням прянощів: лаврового листа, гвоздики, чебрецю, запашного і чорного перцю.

Розігрійте гриль. Викладіть ребра на деко і за допомогою кулінарного пензля змастіть їх сливовим соусом. Помістіть під гриль на 10 хвилин.

Смачного і приємних новорічних свят!

Замовити сливовий соус

 

САЛАТ

Співзасновниця ТМ Українські в’ялені помідори Людмила Держипольська пропонує вашій увазі оригінальний салат, адже салати – обов’язкове блюдо на  новорічному столі, а цей здивує всіх!

Салат з в’яленими помідорами та авокадо

У зимову новорічну ніч буде дуже приємно поласувати ніжним літнім салатом з в’яленими помідорами та авокадо. Оригінальне поєднання інгредієнтів подарує вам справжню насолоду від вишуканої вечері. Тож почнемо.

Необхідні інгредієнти (порція на дві персони): авокадо (бажано обрати м’яке авокадо) – 1 шт., в’ялені помідори (рекомендую для цього салату в’ялені помідори “Екстра”) – ½ банки, сир із синьою пліснявою, наприклад “Рокфор” або ж “Дорблю” – 100 гр., пучок руколи, жменя кедрових горішків, половинка лайма, сіль – ¼ чайної ложки, помідорна олія (олія з в’ялених помідорів) –  3 ст. ложки.

Зелень миємо і викладаємо шаром на тарілці. Авокадо чистимо, розрізаємо навпіл і нарізаємо півкільцями. Окропити півкільця соком лайма, щоб не потемніли і викласти поверху зелені. В’ялені помідори нарізаємо навпіл і викладаємо зверху на авокадо. Додаємо нарізаний кубиками сир і горішки. Із помідорної олії, соку лайма та солі робимо заправку (потрібно змішати до однорідної консистенції). Готовим соусом поливаємо салат.

Просто і легко, смачного!

Замовити в’ялені помідори

 

АППЕТАЙЗЕР

Марина Маслак, засновниця ТМ Salsus, готує до святкового столу смачні брускети з соусом песто і пропонує декілька варіантів цієї смакоти.

Брускети з тунцем, хамоном, з помідорами і фетою

Здивуйте всіх присутніх за святковим столом смачними і різноманітними брускетами з соусом песто.

Для брускет наріжте французький багет на скибки товщиною 1 см. і підсмажте їх у тостері чи під грилем так, щоб поверхня стала золотистою і хрусткою, а серединка залишилась м'якою.

Брускета з тунцем. Намастіть скибку багета фісташковим песто (вистачить чайної ложки без вершку). По центру викладіть смужку консервованого тунця. Зверху прикрасьте двома тонкими слайсами пармезану.

Брускета з хамоном. Намастіть скибку багета соусом песто з в'яленими томатами. Об'ємно викладіть слайс хамону і прикрасьте листочком руколи.

Брускета з помідорами і фетою. Підготуйте помідори і фету. Жовті і червоні помідори (у співвідношенні 1:1) бланшуйте, зніміть шкірку, очистіть від насіння. Чисту м'якоть наріжте кубиками зі стороною 4-5 мм. Фету наріжте такими самими дрібними кубиками.

Починаємо складати брускету: багет намастіть класичним песто з кедровими горішками. Зверху викладіть жовто-червоний шар помідорів і трохи посоліть. На помідори в хаотичному порядку викладіть 5-6 кубиків фети і кілька кедрових горішків. Прикрасьте маленьким листочком базиліку.

Гарних вам свят!

Замовити соуси песто

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK