В Україні налагодили виробництво незвичайного борошна

Компанія Golta Farm в Первомайську на Миколаївщині випускає унікальне для України борошно з черемхи. Вартість 1 кіло такого борошна - 150 грн. 

Як розказав керівник компанії Golta Farm Сергій Бєлінський, черемхове борошно можна додавати в різну випічку, а також в хліб. В Україні така мука потроху набуває популярності. Є вже навіть кафе і ресторани, які у нас постійно цю муку закуповують. 

Щодо потиту, то в компанії вже є постійні покупці. За словами Бєлінського, нещодавно до них звернулися з пропозицією надати велику партію для поставок в Європу. Але в компанії поки не вистачає потужностей для роботи на експорт.

«До того ж у нас, в Україні черемха вирощується тільки в лісництвах які колись садили, ще в Радянському союзі. Дикоростучої черемхи у нас дуже мало. Потрібно робити свої насадження, щоб були великі обсяги і можливість налагодити експорт в Європу », - зазначив він.

Читай также: З чого пекти: 16 видів борошна від українських виробників

За його словами, компанія виробляє 1-2 тонни борошна на місяць. А оскільки компанія не співпрацює з магазинами і супермаркетами, то і великих обсягів ніхто не замовляє. 

Борошно з черемхи не ноу-хау, а забутий продукт

Основа для такого борошна - висушені на сонці або в спеціальних сушарках плоди черемхи. Їх збирали ще в давнину на території всіх слов'янських і багатьох середземноморських і близькосхідних країн і використовували для додавання в пироги, солодощі і різні десертні страви. Потім про таке борошно забули.

І лише відносно недавно плоди черемхи знов почали сушити, перемелювати і отримувати з них борошно. І як виявилося, воно цілком придатне для приготування тих же десертів та хліба. 

Яке воно на смак і чим корисне

Борошно з черемхи - це порошок, схожий на какао з характерним ароматом мигдалю. Це пов'язано з тим, що в кісточках черемхи міститься достатня кількість амигдалина, що має виражений відтінок кісточок мигдального дерева. На смак це борошно солодке, але має несильно гірчинку. Саме за цю «благородну» гіркоту її і люблять кондитери.

Читай также: Украинцы стареют на 8 лет раньше других - доказано учеными

З точки зору дієтолога це просто криниця корисності. Недарма самі плоди здавна використовують в якості в'яжучого, болезаспокійливого, протизапального, бактерицидного і закріплюючого засобу. 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK