День Батька в 2022 році: коли відзначається в Україні

Фото: www.istockphoto.com   

День батька в Україні та ще у багатьох країнах світу святкують щороку третьої неділі червня. День батька 2022 року в Україні буде 19 червня, рівно через тиждень після великого християнського свята Трійці, яке цього року припадає на 12 червня.

Історія цього свята

У 1909 році в американському місті Спокан у штаті Вашингтон Сонора Луїза Смарт Додд задумалася, чому відзначається День матері, але немає такого свята для батьків.

Справа в тому, що після смерті матері Сонори шістьох дітей, що залишилися, виховував батько, Вільям Джексон Смарт, ветеран Громадянської війни. Він став для своїх дітей люблячим і дбайливим батьком та прикладом для наслідування.

Жінка звернулася з ініціативною до місцевої влади, яка підтримала петицію жінки. Місцева влада підтримала ініціативу. Спочатку свято хотіли відзначати у день народження Вільяма Смарта, але перенесли на 19 число. 1966 року президент США Ліндон Джонсон зробив цей день національним святом. Саме тоді утвердилася і дата – третя неділя червня. Поступово цей День батька поширився світом. Зараз його відзначають у більш ніж 30 країнах. Цікаво, що росія відзначає День батька не як більшість країн, а восені.

Фото: www.istockphoto.com   

Як відзначатимуть День батька в Україні

Наразі вже стає відомо про варіанти, як це важливе свято буде відзначатися в Україні в період війни, коли переважна більшість татусів залишилися в Україні, а багато хто з мам та дітей мусіли виїхати за кордон.

Так, харків'ян запрошують взяти участь в інста-фестивалі «Тато очима дитини: сімейні історії», який присвячений Дню батька. 

Для участі в інста-фестивалі потрібно написати есе про тата обсягом 5-7 пропозицій, у якому розповісти про нього, що важливого він робить і за що його цінують у сім'ї. У роботі потрібно вказати прізвище, ім'я та вік батька, а також додати одне або кілька спільних сімейних фото.

Читай также: Маємо бути сильними: 6 вправ для подолання психотравм

Есе приймають до 17 червня у комітетах у справах сім'ї, молоді та спорту Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту. Також роботу можна надіслати на електронну пошту Управління у справах сім'ї та молоді: ussmkharkiv@ukr.net.

Найкращі есе будуть розміщені на сторінці управління та в Історіях, відзначені грамотами та наборами поліграфічної продукції. Сторінка управління у соціальних мережах - https://bit.ly/3zsAyeX

Як би далеко ви не були, в цей день скажіть своїм татусям теплі слова!

Добра вам!