Фото: unsplash.com
Вибираючи закуски до вина, слід враховувати безліч факторів: смак, аромат, консистенцію, температуру їжі, а також кислотність та терпкість напою.
Як ідеально підібрати вино та страви?
Від температури вина залежатиме успіх всієї вечері. Для різного виду вина є свої температурні норми:
- ігристі вина подають крижаними (до 7 градусів),
- легкі білі вина – холодними (8-13 градусів),
- а червоні – прохолодними (13-18 градусів).
Поєднують напої з їжею за кількома принципами - враховується кислотність, терпкість, солодкість, аромат, присутність гіркуватості.
Терпкі вина добре підійдуть до страв із чітко вираженою текстурою: яловичина та насичене червоне вино, телятина та менш терпкі вина. Чим грубіша текстура, тим більш терпким краще вибирати напій.
Інтенсивне ароматне вино вимагає до себе в компанію гідний супровід – цікава страва з яскравими смаковими та ароматичними акцентами. Жирну їжу добре компенсують кислі вина.
Інший підхід у поєднанні однакових або близьких за смаком та ароматом страв та напоїв – такі дуети будуть доповнювати та підкреслювати переваги один одного.
Читай также: Вино для початківців: як ділиться за типами та чим відрізняється
Точно так і точно ні
- До вина категорично не підходять яйця, імбир, томати, анчоуси, страви з оцтом, горіхи.
- Безпрограшно подавати до вин усілякі фрукти – вони лише підкреслять смак вина і не переб'ють насолоди від його вживання. Особливо гарно підходять полуниця, шматочки ананаса, дині чи персика.
- Не забувайте використовувати вино при приготуванні улюблених страв – від цього вони стануть ще смачнішими.
За кольором можна використовувати такі підказки
- Червоне вино поєднується з м'ясом та гостротою, можна подати до такого напою незвичайний сир. Часто червоне вино подають до суші, ситних гарнірів, риби, ягід та фруктів.
- Для білого вина підійдуть морепродукти, риба, ікра, м'ясо птиці чи телятина. Також непогано підійдуть м'ясні та ковбасні нарізки, салати та гарячі страви.
- Рожеві вина доповнять холодне м'ясо, морепродукти та десерти.