Українська чайна мануфактура НАШ ЧАЙ

Впевнена, що від прочитання цього заголовку хтось здивовано відкрив рота, хтось підвів брови, і зовсім мало хто зрозумів, про що йтиметься. Так часто буває – хвалимо чуже, а своє ногами топчемо… А наше не гірше, ба краще – бо споєне соками рідної землі і близьке нам генетично. І у нас дійсно є НАШ ЧАЙ. Це не листочки чайного куща, це листочки кипрею – дуже поширеної в наших землях рослини із справді цілющими властивостями.

На жаль, поки що український чай не так легко купити, як китайський зелений чи чорний, котрий є у кожному супермаркеті і у великому виборі, та й не всі про свій чай знають. Але ж саме для того і є наша рубрика UAMADE! Знайомтеся – Олександр Шаленко, засновник української чайної мануфактури НАШ ЧАЙ.

Олександре, як у Вас народилася ідея займатися виробництвом українського чаю?

Любов до трав була ще з дитинства. Завжди збирав трави в селі на літніх канікулах. Знав також і про чудодійні властивості Іван-чаю. Вже згодом, у більш зрілому віці, мені пощастило працювати в одному зі столичних тематичних закладів, де напій з листя кипрею був піднесений на рівні культу. При досить посередній якості того чаю, який привозив нам постачальник, ціна його була високою, як в закупці, так і в  меню закладу. До слова, якість мого чаю вже на той час була на порядок вище. В першу чергу це було пов’язано з правильною сушкою. І так потихеньку все пішло-поїхало – спочатку зробив невелику партію чаю для свого знайомого, потім для знайомого мого знайомого і т.д. Потім була стадія, яку умовно можна назвати «сировинним придатком», коли ми з дружиною заготовляли чай на замовлення для інших «виробників» та їх власних брендів. Згодом це нам набридло і ми взяли курс на розкрутку власного чайного імені – чайна мануфактура НАШ ЧАЙ.

Чи може наш Іван-чай по своїм якостям конкурувати з відомими магазинними варіантами зеленого та чорного чаїв, наприклад? Чим він особливий?

Так, звичайно. А з магазинними тим більше, оскільки 90 % тамтешнього товару – отрута. Навіть китайські мудреці казали, що заварений чай після 20 хвилин перетворюється в зміїну отруту. А в магазині, швидше за все, ви придбаєте ще й хімічно оброблений продукт. Що ж до особливостей нашого чаю, то він не містить кофеїну, не вимиває кальцій з організму, як зелений чай, не має протипоказань, багатий на вітамін С, якого в ньому в 5-6 разів більше, ніж в лимоні. Ну і давно доведений факт, що для людини корисніші ті рослини, які ростуть в тій місцевості, де ця людина народилася і живе.

З цим не можливо не погодитись! Розкажіть про свій асортимент: які види чаю ви пропонуєте і якими корисними властивостями володіє такий чай?

Іван-чай надзвичайно корисний для організму:  знімає внутрішні запальні процеси органів – повертає чоловічу силу та ефективно бореться з виразкою шлунку, нормалізує тиск, покращує загальний стан організму та самопочуття, зміцнює імунітет.  Окрім того, він дуже ефективний при безсонні та нервових розладах і добре виводить токсини з організму, тому його часто використовують при лікуванні похмілля та запою.

Ми займаємось виробництвом як гранульованого, так і листового ферментованого Іван-чаю. Поряд з класичним гранульованим зеленим і чорним, ми робимо купажі зі смородиною, вишнею, кропивою та цвітом багатьох медоносних рослин. Що ж стосується листового, то тут ми маємо понад два десятки видів: починаючи від вагового крупно-листового, і закінчуючи пресованим, в’язаним та елітним, деякі види якого ми розробили по індивідуальному замовленню з-за кордону.

Ви використовуєте дикорослу сировину чи вирощуєте рослини самі? Де це відбувається?

Останні чотири сезони відбувалися за класичною для нас схемою: травень-червень – збір сировини в Бородянському районі Київської області; червень-липень – Деражнянський район Хмельницької області; липень-серпень – Сколівський район Львівської області. Всі ці роки працювали з дикорослою сировиною, але паралельно кожну весну та осінь розсаджували коріння кипрею на власній ділянці, у селі Майданівка, Бородянського району, де живуть мої батьки. Дана земля ніколи не оброблялась сільгоспхімією, тому протягом 4-х років ми з впевненістю займались «одомашнюванням» рослини. Сезон 2017 року стане переломним моментом на шляху нашого розвитку, оскільки ми плануємо зібрати потрібний нам об’єм сировини з власної плантації.

Які саме частини кипрею використовуються для виготовлення чаю? Чи не шкодить такий збір рослині?

Ми займаємось виключно ручним збором листя та невеликої кількості цвіту для купажування, при цьому не пошкоджуючи рослину. Таким чином, стебло може ще трохи відрости, дати насіння і повністю завершити свій цикл.

Для трав’яних зборів надзвичайно важливим є правильний час: певний період року і навіть певні години дня. Чи дотримуєтеся ви таких рекомендацій і які вони для Іван-чаю?

Безумовно, є дуже багато нюансів пов’язаних зі збором рослин. Це і вплив Місяця в ту чи іншу фазу, і погодні умови, і кліматичні особливості певних регіонів нашої країни… Але, нажаль, період збору сировини не такий вже й тривалий, тому майже кожного ранку з кінця травня по середину серпня ми збираємо листя. Найкращий час для цього з 8 до 10 години. Також зазначу, що чай любить тишу і чисті думки збирача. Якщо будете колись збирати Іван-чай або інші рослини, то обов’язково подякуйте їм, бо сьогодні ви їсте їх, а завтра все може бути навпаки.

Дуже приємно, коли у людей такий підхід до природи. Розкажіть, будь ласка, про сушіння чаю, адже від нього залежить і вид чаю і його якість. Де це відбувається і на скільки це тривалий процес?

Вид чаю залежить не лише від сушіння, а й від способу обробки, терміну ферментації, вологості повітря та ще з двох десятків різних факторів, розповідати про які можна цілий день. Та повернемось до сушки, адже це і справді один із найважливіших процесів у виробництві. Для зелених видів чаю ми використовуємо природну сушку у затінку на протязі, щоправда іноді доводиться користуватися вентиляторами (при великих об’ємах і поганій погоді).

Чорні види чаю піддаються нетривалій термообробці на дров’яній печі, при температурі не вище 60 градусів, це необхідно для того, щоб швидко вигнати зайву вологу і чай не перекис, а потім вже він провітрюється як і його зелений родич. Для сушки деяких видів листового чаю ми використовуємо вог. Сушка чаю триває від кількох годин (для деяких видів гранульованого) до кількох днів і навіть цілого тижня (особливо це стосується пресованих чаїв).

У вас дуже оригінальне пакування – маю на увазі вощину! Де та як краще зберігати чай?

Дякуємо на доброму слові. Взагалі питання упаковки є дуже важливим, оскільки в наш час використовується велика кількість пластику, целофану, алюмінію і т.д. Такі види упаковки нас не влаштовували, оскільки вони не тільки забруднюють навколишнє середовище, а й шкодять здоров'ю усіх живих організмів на планеті.

Ми навіть втратили кількох впливових замовників, бо не погодились з їхньою пропозицією фасувати чай у дой-паки. Довелося недоспати кілька ночей і розробити ексклюзив – тубуси з натуральної вощини вищого ґатунку. В такому «саркофазі» чай може зберігатися десятки років. До речі, після того, як з дна тубуса зникне остання ложка чаю, ви можете зробити з нього чудову ароматну свічку, яка гармонізує навколишній простір.

Також, в упаковці ми використовуємо папір, скло, бересту. Навіть коробки друкуємо вручну спеціальними штампами. З наступного сезону плануємо відмовитись від хімічних фарб для штампів і перейти на природні барвники. Повертаючись до умов зберігання продукту, я б все ж таки радив «прописати» його на поличці дверцят холодильнику, попередньо засипавши його в скляну банку з герметичною кришкою. Якщо його зберігати таким чином, то він не те що не втратить своїх властивостей, а й покращить їх.

Як правильно заварювати Іван-чай? Напевне, є якісь загальні рекомендації, які зроблять чай максимально смачним та корисним, а процес – приємним.

В першу чергу, велику роль грає вода. Бажано використовувати джерельну або криничну воду. Оскільки наш напій є трав’яним, то кріп може йому зашкодити, а температура води 80-90 градусів якраз те, що треба. І дайте йому добре настоятися протягом 15-20 хвилин. Одну й ту саму заварку можна використовувати до 4-х разів, корисні властивості максимально розкриваються при другому заварюванні. Не поспішайте викидати заварку у смітник чи змивати в раковину, краще висипати її у горщики з кімнатними рослинами, адже це дуже гарне та органічне добриво. Ваші рослини подякують вам вночі і подарують свіже повітря і здоровий сон.

Чим плануєте дивувати у найближчому майбутньому, які плани на розвиток?

Наша мануфактура – це платформа, яка постійно розвивається, тому ми збираємося дивувати вас постійно, доки наші очі бачать, а руки роблять. Єдине я можу сказати з упевненістю – ми не плануємо нарощувати об’єми продукції, оскільки не маємо нічого спільного з великим капіталом і вважаємо, що краще тисяча дрібних і якісних виробників, ніж один монстр-монополіст. Тому вся наша діяльність має більше соціально-просвітницький ніж комерційний характер, а кошти отримані з продажів не є збагаченням. Це той необхідний мінімум, який дозволяє рухатись вперед.

Проінформуйте нас де можна придбати смачний та надзвичайно корисний Іван-чай від ТМ НАШ ЧАЙ?

Наш напій вже знайшов своїх шанувальників в Польщі, Чехії, Канаді, Австралії та Україні. Він продається у Львові, Одесі, Дніпрі, Сумах, Києві, Бучі, Рівному… Переважно це невеликі крамнички продуктів здорового харчування, куди ви можете завітати. Перерахуємо деякі назви: «Маіст», «Соя», «Аромісто», «Пан Веган», «Полянка», «Мікс Маркет», «ШопНатс», «Укрспеція»…

А також, можна написати нам у Facebook та Вконтакті, на е-мейл: tea_diy@ukr.net, або просто зателефонувати за номерами (093) 100 13 18, (068) 600 44 38 і ми завжди знайдемо для вас пачечку натурального чаю.

Дякую за цікаву розмову! Що побажаєте читачам на останок?

Бажаємо усім читачам міцного здоров’я та наснаги для щоденного особистого розвитку. Більше звертайте увагу на те, чим ви харчуєтеся, не труїть себе акційними товарами з маркетів. Пам’ятайте, що найкориснішою їжею є та, яку ви виростили самі або, принаймні, придбали у людей, які зібрали її для вас з любов’ю та відповідальністю.

Але все таки не лінуйтеся зробити це самі. Пропонуємо почати з вирощування власної зелені на підвіконні і хто зна, може це стане для вас поштовхом до змін на краще і через кілька років ви матимете власний фруктовий сад і будете частувати людей його плодами.