Фото: www.istockphoto.com
Смак та заспокійливі властивості чаю роблять його незамінним, а крім чорного та зеленого до справжніх чаїв також відносять білий, улун та пуер. Кожен вид чаю по-своєму впливає на організм, а властивості чаю залежать від місця збирання листя чайного куща та способу їх обробки.
Фото: www.istockphoto.com
Чим більше обробили чайне листя, тим менший вміст флавоноїдів, дією яких багато в чому викликано позитивний вплив чаю на організм. Саме цей принцип ми використали під час складання нашого рейтингу.
1 місце – Зелений чай
Обробляється найменше і тому неокислений або слабо окислений (3-12%) і саме його часто радять вживати дієтологи. Він є відмінним джерелом антиоксидантів, сприяє спалюванню жиру, продовжує життя, зменшує стрес і збільшує мозкову активність, знижує кров'яний тиск, корисний для зубів, сприяє зростанню кісток, покращує імунну систему та відновлює водний баланс в організмі краще ніж вода.
2 місце – Білий чай
Це чай з чайних бруньок і молодого листя, що не розпустилися. Він також проходить мінімальну обробку, але зазвичай має більш високий ступінь окислення, ніж зелений (до 12 %). Від цього колір білого чаю при заварюванні темніший, порівняно із зеленим. Білий чай несе в собі ті ж якості, що і зелений, але в дещо меншій їх концентрації, а також може покращувати переносимість глюкози та знижує рівень холестерину.
3 місце – Улун
Ступінь окислення варіюється від 30 до 70%, що зменшує корисні властивості чайного листя, але не прибирає їх повністю. Цей чай має дуже характерний смак та його неможливо переплутати з іншими видами цього напою.
Фото: www.istockphoto.com
4 місце – Чорний чай
Сильно окислений (на 80%). Завдяки високому ступеню ферментації чайного листя, чорний чай має найвищий вміст кофеїну. Дослідження показали, що чорний чай може захистити легені від пошкоджень, спричинених впливом сигаретного диму, а також зменшити ризик інсульту.
5 місце – Пуер
Ступінь окиснення не нижче, ніж у чаю улун. Пуер - це елітний чай з витримкою, і чим вона більша, тим чай вважається кращим. Пуер добре бадьорить, тонізує, покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що а Австралії створили незвичайний "пивний" чай , а також про 10 помилок, які ми робимо, коли п'ємо чай.
Будьте здорові!