Середа-ласунка: що треба робити у третій день Масниці

Третій день масляного тижня називається Ласунка або Лакомка. За традицією у середу зять приходив до тещі на млинці. Лакомка була самим важким днем Масляної для сімей, в яких було багато дочок.

Незважаючи на це, частування тещі в цей день мали не стільки кулінарний, скільки ритуальний характер. Мама дружини повинна була продемонструвати зятю свою прихільність і частуванням, і поведінкою. За цим стежила вся рідня, запрошена на застілля.

Доречі, вважалося, що за смаковими пристрастями зятя можна було визначити його характер. Наприклад, якщо молодий чолоків хотів млинців з солоною начинкою, то характер у нього непростий. Поціновувачі солодкого ж сприймалися як м'які і ласкаві.

На третій день масляного тижня треба було вже закінчити справи по дому, виконати необхідну роботу так, щоб до наступного тижня серйозні турботи більше не нагадували про себе. У цей день категорично не можна було сваритися. Порушення цього правила приносило людям біди, так вважалося у давнину. 

Рецепти, поради, цікава інформація до Масляної зібрана ТУТ

Крім того, на третій день Масниці молоді дівчата проводили так звані з'їзди: разом зі старшими вони одягалися в святкові наряди і роз'їжджали по селу на санях. Вони співали, каталися з гірок і жартували над холостими хлопцями, а ті пригощали їх млинцями та цукерками.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK