Четвертий день Масляного тижня - Разгуляй

На четвертий день Масляної починалася так звана "Широка Масляна".

В середу вже закінчували, як правило, зі справами хатніми і з четверга гуляння набирали більш масштабних обертів та переходили на вулицю. Так, на повну працювали ярмарки, народ катався з крижаних гір, будували снігові фортеці і грали в сніжки. Ще розводили багаття - через них стрибала молодь, "спалюючи" все погане напередодні весняного оновлення. Тому четвер називався "Розгуляєм". 

Важливою і незмінною традицією розгулу були кулачні бої: це робилося для того, щоб був хороший урожай. Зазвичай хлопці та чоловіки сходилися на міцному льоду річки "стінка на стінку". Боротися потрібно було голими руками без використання будь-яких знарядь, палиць або інших предметів. Цікаво, що найсильніші чоловіки не допускалися до бою - вони були спостерігачами та суддями. 

Були в цих боях свої суворі правила. Не можна було, наприклад, ховати в рукавицю щось важке, бити лежачого, удвох нападати на одного, бити нижче пояса або по потилиці. За порушення цих правил загрожувало покарання. Тим, хто побився від душі, належало не менш богатирське частування: ситні блюда, в тому числі і млинці - товсті, пишні!

У цей день по селах возили солом'яне опудало в супроводі санного поїзда з рядженими. Вони співали, грали, кривлялись. У селах нерідко влаштовували колективні застілля - братчини: вскладчину варили пиво, пекли млинці і сідали за спільний стіл з піснями та веселими розмовами.

Рецепти, поради, цікава інформація щодо Масляної зібрана ТУТ

Веселого вам святкування!

 

 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK