Коли в 2022 році День вишиванки

Фото: www.istockphoto.com  

День вишиванки – свято, покликане зберегти та популяризувати споконвічні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. День вишиванки відзначається щорічно у третій четвер травня.

Цього дня всі бажаючі, як в Україні, так і за кордоном, одягають на себе вишиванки і приходять у них на роботу чи навчання.

В 2022 році дати проведення Дня вишиванки - 19 Травня (Третій четвер травня. У 2022 році – 19 травня). 

Фото: www.istockphoto.com  

Цікаві факти про вишиванку

• Стародавні повір'я свідчать, що вишивка, якою обрамлялася сорочка, оберігає її власника від злих духів. Тому новонародженим обов'язково дарували вишиванку.

• Часто дівчата вишивали сорочки своїм нареченим, адже вважалося, що такий предмет гардероба неодмінно вбереже від зрад. Вишиванка вважалася символом вірності та кохання.

• Вишивальні техніки просто вражають своєю різноманітністю, але найпопулярнішими вважаються вишивка хрестиком, низом, за допомогою техніки проколювання, повзунком та плетінням.
• Орнаменти, які використовуються під час вишивання, можна розділити на три типи: рослинний, тваринний та абстрактний. Усі вони є невід'ємною частиною традиційного українського костюма.

• Для чумаків прання вишиванки було ритуалом, і воно неодмінно довірялося коханій дівчині. Таким чином чоловіки демонстрували свої серйозні наміри та відданість супутниці.

• Вишита калина на сорочці є символом материнства, а маки – захистом від зла. На чоловічих сорочках найчастіше можна спостерігати вогняні знаки (промені сонця та фігури у формі ромбів).

Фото: www.istockphoto.com  

Читай также: Рецепт дня: млинцевий пляцок "Вишиванка"

Вишиванки популярні не лише на території України, а й закордонні зірки не проти розбавити свій повсякденний стиль за допомогою українського орнаменту. Їх ви зможете знайти у гардеробі таких зірок, як: Енн Хетеуей, Кейт Мосс, Кетті Холмс, Демі Мур та у багатьох інших представників закордонного шоу-бізнесу.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK