Масляна в Щасливому: баба горить, фен на стовпі висить, а вареники самі до рота залітають

Щасливе - велике село в Бориспільському районі, 8 км від Києва. Воно вирізняється не тільки своєю назвою, а ще й зовнішнім виглядом: ошатні доріжки, клумби, лавочки, дитячі майданчики - все доглянуте. Та й усміхнені мешканці відповідають назві села, здаються щасливими. А для щастя тут, якщо подумати, все є: столиця близько, але не давить своєю загазованістю та метушнею, інфраструктура села досить розвинена, а приємний настрій підтримують свята, що регулярно влаштовуються тут.

Одне з щорічніх - свято Масляної. На масштабні гуляння, що тривають з ранку до вечора, збираються усі мешканці, часто кличуть до Щасливого гостей з інших сіл та міст. Тому Масляна в Щасливому давно відома далеко за межами села.

Ми вирішили дізнатися більше про це свято, а помогла нам в цьому керівниця Будинку культури с. Щасливе Олена Очередько

Розкажіть, будь ласка, про традицію проведення Масляної в Щасливому, чи давно вже проводяться ці масштабні свята? 

- Традиція проведення Масляної в Щасливому існувала вже давно. Навіть, коли я почала працювати в Щасливському Будинку Культури 8 років тому, то мені повідомили, що вони святкують Масляну. Я сама це свято жодного разу раніше не проводила і навіть ніколи не гуляла ніде на Масляній. Тому, коли готувала перший сценарій, ретельно вивчала обряди, традиції цього свята, додавала щось своє - аби було цікаве, веселе, незвичне. І можна сказати, що вже перша Масляна, яку ми провели, вирізнялася своєю яскравістю, була цікава й різноманітна. 

Що являє собою Масляна в Щасливому?

- Це одне з наймасштабніших свят нашого села, на Масляну виділяються найбільші кошти. Люди охоче беруть участь, бо за зиму вже набридає сидіти вдома, тому яскраві масові гуляння приваблюють усіх. З нетерплячістю мешканці села чекають вже на це свято. 

І от зараз ми об'єдналися в Пристоличну громаду (внаслідок адміністративно-територіальної реформи, наразі Пристолична громада об'єднує 8 сіл - прим.ред.), то виявилося, що з усіх сіл Масляна тільки у нас є як традиційне масове свято. Наприклад, у Дударкові взагалі Масляну не святкували, в Олександрівці, кажуть, святкували, але не масштабно. 

Масляна в Щасливому зазвичай починається з самого ранку. В центрі села влаштовується ярмарок зі смаколиками, а вуличками іздить конна бричка - катайся, хто хоче. Згодом починається концертна програма: виступають зіркові колективи та таланти села. Паралельно зі святковою програмою тривають майстер-класи (з виготовлення ляльки-мотанки, оберігів) та розваги для дітей зі скоморохами. А всіх гостей свята радо пригощаємо варениками та млинцями. Є й тематична фотозона. Потім офіційна частина переходить здебільшого в конкурсну та й починаються народні гуляння з танцями і піснями. 

Це дуже масштабна робота - це все реалізувати! А наскільки заздалегіть готується сценарій?

- Починаємо готувати свято за 2 місяці. Це відповідальна праця, що поєднує і організаційну роботу, інформаційну, і творчу складову, а також урахування досвіду минулих років - мають бути збереженими традицї, але й чимось новим маємо здивувати.

Одна з головних складових це виступи наших місцевих творчих колективів з танцію, співу, гри на музичних інструментах тощо. Викладачі закладів теж відповідно готують свої колективи та вихованців, розучують нові композиції.

ЦІКАВО! Спалювання опудала Масляної - важливий ритуал, що символізує щорічне оновлення. Колись в багаття кидали ще й старі речі, щоб вогонь поглинув все сумне і грішне. Від сили багаття залежало, коли прийде рання весна, а з допомогою попелу обробляли поля, щоб був хороший урожай. Спалювання ляльки на Масляну має глибоке значення - знищити символ зими і воскресити весну.

Маємо подбати й про опудало Масляної - отієї нещасної, що її за традицією спалюємо в кінці свята. Я завжди хотіла, щоб цей ритуал був якомога гарний естетично: шукала яскраві тканини, з року в рік вдосконалювала форму опудала. І ось знайшла ідеал цієї "жіночки", нам її з соломи виготовила одна майстриня з Ірпиня. І такая гарна ця "баба" вийшла, що не піднялася рука її спалити! Іншу виготовили, скромнішу, а цю красуну тепер використовуємо в фотозоні. 

Але й більш скромні версії жалко спалювати, бо наші щорічні опудала, наші "баби" - такі красуні, що можна було б кожну й заміж видати (сміється - ред.). Кожну пам'ятаю: колись була Масляна Оладіївна, а одна була дуже схожа на нашу колишню художню керівницю - така ж круглолиця й усміхнена красуня.

Поки прикрашаєш, поки милуєшся ними, поруч з ними готуєш це свято, то душею так прикипаєш до кожної, що оцей ритуал спалювання - не до витримання, чесно кажучи. 

Останніми часами точаться суперечки, чи є млинці українським символом Масляної. Кажуть, що ми на це свято зазвичай готували вареники. А яка страва головна на цьому святі в Щасливому? 

 - А ми не роз'єднуємо, а об'єднуємо: у нас є і вареники, і млинці. Доречі, ними всі охочі на нашому святі можуть пригоститися безкоштовно. Ці страви ми замовляємо у відповідних закладах. І я уявляю, як спекотно напередодні цого свято на тих кухнях. Бо ось на останній Масляній була з'їдена дуже велика кількість млинців, десь зо 300 кило! З маком, з сиром, з вишнями. А вареників - 10 000 штук! З картоплею, з м'ясом, з капустою. Можна об'їстися - тільки рота встигай відкривати! Людей на святі дійсно багато і добре, що наша сільська рада має можливість виділити кошти на це пригощання. 

Але люди можуть й самі готувати. Наприклад, участники нашого хору - ті самі собі ліплять вареники, це їхня традиція: після своїх виступів вони пригощаються власноруч зліпленими смаколиками. 

А ще було в одному з років ми робили Конкурс вареників між закладами освіти культури, але й пересічні люди могли брати участь - такий смачний конкурс вийшов!

Розкажіть про конкурсну частину? Які конкурси найбільш цікаві?

- О, це найцікавіша частина! По-перше, в нас класні коштовні призи, а по-друге, мешканці - азартні, спритні, здатні виграти та радіти, як своєму, так і чужому виграшу. 

А найцікавіший з-поміж конкурсів, думаю, це конкурс "Високий стовп". Але й найскладніший. На височенному стовпі чіпляються або призи, або папіреці з назвою призів. Причому, призи досить вагомі: може бути пилесос, мультиварка, скороварка, фен.

Знаю, що готуються до цього конкурсу деякі хлопці зазадалегіть, тренуються. В нас є один хлопець, який кожного року лазить на цього стовпа і кожного року йому випадає - фен! Кожного року з усього різноманіття призів - фен! (сміється - ред). Мама його вже сміється: "Синок, цього року тільки не фен!"  Але лазить він гарно!

Ще тягають канат хлопці, тут вже виграють шашличок чи ось колись навіть барана виграли. Це теж один з цікавих конкурсів, традиційних та багатих. 

Взагалі намагаємося в конкурсній частині зберегти всі ознаки народного гуляння, що ними розважалися на Масляну ще з давних-давен. Це різні змагання в силі, спритністі, а також в танці, співі. 

Рік, що минув, вніс корективи в групові заходи. Чи відбулася Масляна в 2020 році і чи відбудеться у 2021?

- В минулому році ми відсвяткували Масляну, вона була на початку березня. А вже через тиждень до нас прийшов карантин. І всі масові заходи були під забороною аж до свята Миколая. Встигли ми тільки в вересні - якраз на якийсь час відмінили карантин - провести "Веселі перегони" для наших маленьких мешканців. 

В цьому році чи буде Масляна - питання. Наразі введений адаптивний карантин. Причому, ми вже були готові до Масляної-2021, вона в нас планувалася на 13 березня. Але буквально на днях повідомили, що свято Масляної відміняється в зв'язку з обмеженнями і карантином... Що вам сказати? Може бути таке, що через тиждень скажуть, щоб ми свято проводили. Тому чекаємо.

А в цьому році це мала бути Масляна вже по-новому - одне свято на всі 8 сіл нашої новоскладеної громади. І це вже була б (а може й буде ще) не "Масляна в Щасливому", а "Пристолична Масляна"! Це свято об'єднало б зусилля аж 3 будинків культури: Щасливського, Великоалександрівського, Дударківського. 2 музичні школи вже підготували гарні програми, вже було замовлене пригощання в кафе... Але, будемо дивитися, що далі. 

Це свято напевне виснажливе для організаторів. Чи вертаються докладені зусилля вдячністю гостей свята?

- Організатори та участники прикладають багато зусиль, це правда. Але й свято виходить гарним, красивим, щасливчани його люблять! І нам подобається наша робота. Особливо приємно, що до нас на Масляну з'їжджаються люди з Києва, Борисполя, прилеглих сіл. І всі кажуть, что у нас дуже-дуже яскрава і класна Масляна. Тому натхненням для наступного свята є всі вдалі попредні. Проводимо їх із задоволенням!

Олено, щиро дякуємо за приємну розмову і сподіваємося погуляти на Пристоличній Масляній!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK