Як долучитися до допомоги київському закладу “Млинці за донат”, де безкоштовно годують нужденних

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Кравченко 

“Українці не повинні помирати від голоду”, - з такими словами, лідер волонтерського об'єднання “Центр Продовольчого Захисту”, Кравченко Олександр, розпочав перший день роботи першого закладу у форматі “Їжа за донат”.

В травні в центрі столиці, на вул. Велика Васильківська 38, почав роботу невеликий ресторан-магазин з дивною для багатьох назвою “Млинці за донат”. Тут можна безкоштовно отримати один ситний млинець з поживною начинкою (вагою понад 150 грам). Цією нагодою можуть скористатися все, хто опинився в скруті або опікуєтесь нужденними в інших районах міста - можна відвідати заклад і отримати швидку харчову допомогу.

Допомогти цьому закладу та зробити пожертву можна на мультивалютний рахунок Благодійного Фонду "Центр Продовольчого Захисту": 

Код отримувача 44887216 

Р/Р АТ "ОТП БАНК" у

UA 66 300528 0000026004000021690

Отже, щоденно, з 10.00 до 13.00 можна прийти, зареєструватись (пред'явлення посвідчення особи - обов'язкове), отримати купони на тиждень і потім приходити для отримання смачних млинців.

А для, хто хоче відвідати дійсно смачних млинців та має можливість заплатити за це гроші, існує принцип “млинці за донат”. Тобто ви маєте сплатити будь-яку суму на ваш розсуд - 5,10,20 чи 200 гривень - вирішувати вам. Всі зібрані гроші підуть на закупку сировини для млинців та продуктів харчування для годування стареньких людей, які самі не можуть дістатись закладу. Їм волонтери роблять адресну доставку до дому.

фото: Центр продовольчого захисту

В цьому проекті, Благодійний Фонд “Центр Продовольчого Захисту” підтримують інші благодійні організації: Nova Ukraine, World Central Kitchen, Гастроармія, приватні донори з України, Франції, Німеччини, Канади, Австралії. Продовольчу допомогу постійно надає “Молокія” у вигляді першокласного молока, сметани, домашнього сиру, вершкового масла.

Нам вдалося поспілкуватися з організатором цієї чудової ініціативи, Олександром Кравченко та запитати детальніше, як йому вдалося реалізувати її. 

Олександр, доброго дня! Ви робите велику справу! Розкажіть, будь ласка, чи багатьом людям ви вже допомогли, чи багатьох

- Вітаю! Ми зробили понад 500 000 гарячих обідів та понад 10 000 продуктових пайків. Взагалі, нагодували більш ніж 30 000 осіб.

фото: Центр продовольчого захисту

А як потребуючі дізнаються про ваш заклад?

- Про нас зараз пише багато ЗМІ та блогерів. Але основна інформація йде за принципом "сарафанного радіо". Крім того, щоденно, біля нашого закладу велика черга. Отже, люди підходять, дізнаються, передають сусідам та знайомим.

Яка атмосфера всередині? Опишіть, будь ласка, звичайний день вашого закладу: о котрій відкривається; хто ваші відвідувачі здебільшого?

- Взагалі, ми намагаємось видавати основну частину благодійної їжі з 10 до 13, щоденно. Але, потік зараз дуже збільшився і ми не встигаємо до встановленого часу. Тому, видаємо їжу до самого закінчення робочого дня. Зараз працюємо до 18 і плануємо продовжити навіть до 20.00.

Читай также: Зміни настрою заважають жити: як злізти з емоційних гірок?

Атмосфера спокійна. Люди, здебільшого, відносяться до інших з повагою. Займають чергу. Навіть допомагають нашим волонтерам з частковим прибиранням приміщення, коли на вулиці дощова погода. 

В нас, взагалі, дуже інтелігентна публіка. Ввечері тут можна зустріти відомих людей - політичних блогерів, військових експертів,  навіть, відомих акторів. Цього тижня в нас були: Дмитро Чекалкін, Пітер Залмаєв, Олег Жданов. Впевнений, що це тільки початок. Крім того, серед тих людей, які отримують в нашому закладі гуманітарну допомогу, є дуже багато талановитих і відомих, хто опинився в скруті. Особливо, під час війни.

фото: Центр продовольчого захисту

З інших ЗМІ ми дізналися, що у ваших планах - відкриття принаймні 7 подібних закладів. І що ви хочете вийти на обслуговування 1000 нужденних саме в цьому закладі та близько 10 000 людей по всьому Києву. І що для досягнення такого результату вам знадобиться підтримка в еквіваленті 3 млн. гривень (90 000 евро) на тиждень. 

- Так, в планах подібні заклади в Деснянському (Троєщина), Лівобережному, Голосіївському районах, на Борщагівці, Оболоні та Позняках. Для цього потрібні обладнання, приміщення і, звичайно, сировина для приготування. Борошно, яйця, молоко, цукор, сировина для начинки. Нам зараз допомагають Nova Ukraine, Worlds Central Kitchen, Молокія, Київ Хліб та інші донори. Але для відкриття нових закладів і розширення допомоги, все одно, потрібні нові донати.

Пожертву можна зробити на мультивалютний рахунок Благодійного Фонду "Центр Продовольчого Захисту": код отримувача 44887216, Р/Р АТ "ОТП БАНК" у UA 66 300528 0000026004000021690

Олександре, за кожною справою стоїть людина. Тому хотілося би дізнатися більш особисто про людину, яка дала початок благодійному ресторану “Млинці за донат”. Розкажіть про себе? Чим займалися до війни?

- Я, взагалі, маркетолог. Але ще за 2 роки до початку війни почав робити якісні напівфабрикати під ТМ Mister Pelmen. Зробив дуже класний продукт і заробив собі репутацію у понад 2500 приватних клієнтів. Починав у себе на кухні, але сьогодні це ціла команда однодумців. Зараз. в нашій структурі працює понад 100 людей, які вдень і навіть вночі, роблять все для нашої перемоги.

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Кравченко

Пригадайте той день, коли почалася війна - ту першу добу. Де ви були, що відчували? Чи змінилися ви з тієї пори і як?

Читай также: Наша теперішня тривожність та харчування: які наслідки для організму

- Перша реакція була - захистити сім'ю. Вивіз їх до бабусі з дідусем в Київську область і повернувся до роботи. Тоді я взагалі вимкнув в собі якісь відчуття. Треба було діяти і своїми діями і настроєм налаштовувати команду на потрібний темп.

Тому так і сталося, що ми всі залишились в Києві і почали робити все для наших військових та цивільних в бомбосховищах. А зараз вже не маємо права зупинятись, бо люди дивляться нам в очі і в очах цих крик про допомогу.

Деякі з волонтерів Благодійного Фонду Центр Продовольчого Захисту

фото: Центр продовольчого захисту

Війна закінчиться нашою перемогою, в цьому немає сумнівів. Чим будете займатися?

- Коли все це закінчиться - не знаю. Люди будуть постійно потребувати допомоги. Тому, моя місія тепер - зробити все, щоб люди не мали гострої потреби хоча б у їжі.

Дякуємо за спілкування, удачі вашій справі! Просимо наших читачів допомогти закладу “Їжа за донат”. А якщо ви готові долучитись не тільки фінансово, то з усіма пропозиціями, можете телефонувати безпосередньо до Олександра за номером +380681188131. 

Подивитися про заклад "Млинці за донат"

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK